Imprimeix
PDF

PSOE denuncia que el Govern Bauzá ha aturat la instal·lació dels comptadors de trànsit a les autopistes d'Eivissa, provocant l'encariment del peatge a l'ombra

Joan Boned Parlament webJoan Boned explica que el Govern Bauzà, en arribar al poder, va aturar la instal·lació dels comptadors de trànsit a l'autopista de Sant Antoni, que havien de servir per calcular el peatge a l'ombra que s'ha de pagar durant 35 anys.

PSOE-Pacte vol denunciar que el Govern de Bauzá continua actuant en contra dels interessos de la ciutadania en la gestió de les autopistes ideades i construïdes per Jaume Matas i Mabel Cabrer. El diputat del grup Socialista Joan Boned ha revelat avui que Bauzá, en arribar al Govern, va aturar la instal·lació dels comptadors de trànsit de l'autopista de Sant Antoni, que havien de servir per calcular el peatge a l'ombra que s'ha de pagar durant 35 anys. La falta d'aquests comptadors és justament el que encareix els costos, ja que actualment només s'utilitza per al càlcul el que hi ha situat a la sortida d'Eivissa, el lloc de més trànsit de tota la carretera.

Les autopistes d'Eivissa varen ser "el desastre més gros que s'ha fet a aquesta illa" i del qual "en seguim pagant les conseqüències per molt que ara intentin desviar l'atenció". Les crítiques del PP a una resolució de l'anterior govern progressista sobre el càlcul del peatge a l'ombra és "una manera bruta de desviar l'atenció i d'amagar responsabilitats que són totes del Partit Popular", com és "l'encariment de l'obra" i el "desgavell amb nombrosos incompliments dels contractes", ha dit Boned.

Boned ha recordat, pel que fa als costos de les autopistes, que es passarà dels 150 milions d'euros inicials als 520 milions que s'haurà d'acabar pagant. Un exemple clar que suposa l'herència de les autopistes de Matas i Cabrer és que el dia d'avui el Govern destina un 50% de la seua inversió a Eivissa a pagar aquestes carreteres. Es va establir un sistema de pagament de peatge a l'ombra que "encareix de manera brutal l'obra" i que era "una manera encoberta de dissimular el deute de la Comunitat", ha criticat Boned.

De les inacabables irregularitats dels contractes de les autopistes d'Eivissa, que l'anterior govern progressista va haver d'abordar entre el 2007 i el 2011, un dels més importants va ser l'establiment de la quota variable del peatge a l'ombra en funció dels vehicles que hi circulaven. Una quota que s'havia de calcular a partir d'una mitjana de vehicles comptabilitzats en un total de 13 punts de control en el cas de l'autopista de Sant Antoni. Malgrat això, l'empresa concessionària només en va instal·lar un, el de la sortida d'Eivissa a Sant Antoni.

Aquesta irregularitat provoca, segons Boned, que les quantitats a pagar siguin molt més elevades del que tocaria si hi hagués els 13 punts de control. Per resoldre aquest problema, l'anterior govern progressista va deixar adjudicat el concurs per a la instal·lació dels 12 comptadors de vehicles que faltaven a l'autopista de Sant Antoni. No obstant això, en tornar a guanyar el PP les eleccions, ja amb Bauzá i Serra com a presidents de Balears i d'Eivissa, el PP va aturar la instal·lació dels comptadors, segons ha revelat avui Joan Boned.

Respecte a la resolució sobre el càlcul del peatge a l'ombra que va emetre l'anterior executiu progressista, Boned ha insistit que "evidentment no era per afavorir la concessionària, sinó tot el contrari". La resolució era una més de totes les decisions administratives, "perfectament fonamentada des del punt de vista jurídic i tècnic", que va haver de prendre l'anterior Govern "per intentar posar ordre en tot aquell desgavell que varen deixar el corrupte Matas i Cabrer".

El diputat eivissenc s'ha mostrat "molt sorprès" i "indignat" que el PP intenti utilitzar les autopistes d'Eivissa per criticar l'anterior gestió progressista, quan justament va ser el Partit Popular qui va idear, contractar i construir les infraestructures més polèmiques i que més rebuig social han provocat a la història recent de l'illa.

Les autopistes varen ser el projecte "estrella" dels governs de Jaume Matas i Pere Palau, antecessors de Bauzá i Serra com a presidents balear i insular del PP. Varen costar 18 vegades més del pressupostat inicialment, de 9 milions que preveia el conveni amb l'Estat als 150 milions finals (que acabaran convertint-se en més de 520 milions pel peatge a l'ombra), i es varen cometre nombroses irregularitats relacionades amb sobrecostos, incompliments dels contractes i incompliments de lleis, com la de patrimoni. En definitiva, varen ser un autèntic "desastre", com ha dit Boned, que "pagarem durant molts anys els ciutadans d'aquestes illes".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube