Imprimeix
PDF

El PSOE Menorca exigeix al PP que consensuï el contingut de la NTT

CIMeDavant de la certesa que la NTT s'aprovarà per la majoria absoluta del PP, els Socialistes es comprometen a treballar al màxim per consensuar propostes amb entitats i col•lectius –tal com han fet des que es va presentar el primer esborrany- i reclamen que l'equip de Govern sigui receptiu a aquestes propostes.

El PSOE Menorca sempre ha defensat que l'any 2013 s'havia de dur a terme una revisió o modificació del PTI, tal com determina la mateixa norma. Aquesta revisió hauria de servir per dinamitzar l'economia des de l'interès general i la seguretat jurídica, però sempre fent-ho compatible amb la sostenibilitat ambiental, la protecció del paisatge i a partir d'un ampli acord social i polític.

Aquesta postura és l'eix del posicionament socialista i ja es va evidenciar en les esmenes presentades al primer esborrany de Norma Territorial Transitòria de l'equip de Govern del PP –la que incloïa les legitimacions, a les quals el PSOE s'hi va oposar frontalment per obrir la porta a l'urbanisme a la carta i a projectes que res tenien a veure amb el model territorial de què es van dotar els menorquins i menorquines estalonats pels socialistes-. De fet el posicionament del PSOE es va tornar a ratificar en el Comitè Insular del passat 3 de maig, mentre que el portaveu del Grup socialista, Joan Marquès, ho va especificar durant el plenari extraordinari celebrat dilluns per aprovar inicialment la NTT.

Però l'equip de Govern del Consell, en lloc de complir amb aquest mandat ha optat per modificar el model territorial mitjançant una Norma Territorial Transitòria. Aquesta decisió ha estat reiteradament qüestionada per la direcció del PSOE. Així el conseller-portaveu va advertir en el plenari de dilluns que aquesta figura "inventada" no té la força i les possibilitats jurídiques per a Menorca que tindria la modificació reglada del PTI.

De fet en la resolució aprovada el 3 de maig els representants socialistes van exposar que la proposta de NTT reformula aspectes bàsics del model territorial, un model que no s'hauria de modificar per una Norma Transitòria. També modifica o desplaça 36 dels 66 articles del PTI, augmenta el consum de recursos territorials i ambientals, redueix els paràmetres de protecció dels valors naturals, transposa lleis autonòmiques sense cap intent del Consell d'atemperar-les en benefici d'un model territorial propi i els creixements que preveu a les zones turístiques són incompatibles amb el desenvolupament sostenible que diu proposar.

En concret el darrer Comitè Socialista va aprovar un posicionament ben clar:

1.- Mantenir l'oferta turística al camp, amb la millora de les construccions existents i no fer establiments turístics de nova planta de 200 places en sòl rústic.

2.- Fixar la condició que els grans equipament desetacionalitzadors siguin a terrenys sense valors ambientals qualificats, annexos a urbanitzacions. Aquests equipaments no poden ser l'excusa per urbanitzar el camp, sinó que han de suposar, en tot cas, una millora de l'oferta d'oci de les urbanitzacions faltes d'equipaments.

3.- Vincular el reg dels grans equipaments esportius a l'ús d'aigua depurada procedent de les EDAR

4.- Es desaproven les àrees de transició a les zones turístiques, amb caràcter general, perquè les urbanitzacions ja són prou àmplies. El que s'ha de potenciar és la rehabilitació i reconversió interior de les zones turístiques.

5.- En sòl rústic no s'ha de permetre l'eliminació / disminució de paret seca. En cas de projectes de millora de zones de conreu, s'ha de re-ubicar.

6.- L'activitat industrial de transformació agrària, sempre lligada a una explotació agrària principal, s'ha de dimensionar per a la producció pròpia.

7.- D'acord en admetre el canvi d'ús d'edificacions ramaderes en desús i amb interès etnològic o arquitectònic, de les edificacions annexes a l'habitatge i que formen part del conjunt tradicional de Ses Cases del Lloc.

Aquests són els punts bàsics que ha defensat i defensarà el PSOE respecte de la modificació del model territorial. Per això -i tenint el fet que el Grup Popular podria aprovar la Norma tot sol- el Grup Socialista ha tornat a fer una defensa aferrissada del diàleg i la recerca de la major participació possible. Durant el ple el conseller-portaveu va reclamar que s'allargui el termini d'exposició pública per tal que entitats i ciutadania hi puguin dir la seva –l'equip de Govern ha determinat només 20 dies hàbils, el mínim legal- i va tornar a demandar a l'executiu de Tadeo que la "decisió sobre una normativa que afecta l'ordenació territorial pugui sortir amb consens o amb un vot favorable més ample."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube