Imprimeix
PDF

El grup Socialista denuncia la "gestió desastrosa" del PP amb el nou Hospital Can Misses, obrint-lo amb 3 anys de retard, encarint el projecte i sense oferir noves especialitats

Tarrés Vicenç i CostaEl PSIB-PSOE ha denunciat avui la "gestió desastrosa" del Partit Popular amb el nou Hospital Can Misses, que obrirà amb 3 anys de retard, amb un encariment del projecte i sense oferir noves especialitats mèdiques.

Així ho han denunciat els diputats del Grup Socialista Vicenç Thomàs, Xico Tarrés i Pilar Costa, que han ofert una roda de premsa per lamentar que "una bona notícia" com serà l'obertura del nou complex hospitalari comenci "aquest mal regust" a causa de la gestió i les retallades del PP en aquests últims tres anys.

El diputat socialista Vicenç Thomàs, que va ser el conseller de Salut que en l'anterior mandat progressista va iniciar i desenvolupar el nou Hospital, ha denunciat que en arribar al Govern en el 2011 "el PP prioritzava un tema econòmic, davant les necessitats assistencials de la ciutadania d'Eivissa".

"Estam contents que com a mínim es posi en marxa, perquè és una garantia de seguretat assistencial per a la ciutadania i també per als nostres visitants que ho hagin de requerir. Però obrirà amb tres anys de retard, un cost superior previst en el disseny i tot això ha estat una pèrdua de temps, perquè no caminarà amb prestacions noves."

Thomàs ha denunciat que la gestió del PP ha suposat "un cost elevat pels ciutadans". Concretament, el retard ha suposat en costos financers un total de 10,5 milions d'euros, l'administració va decidir realitzar una aportació directa de 5,2 milions a la concessionària, la desinversió de 12.000 metres quadrats del projecte, deixant de construir el nou centre de salut i altres actuacions, suposarà perdre 12,2 milions d'euros, i s'ha tret del model concessional equipament en mobiliari per un import de 5 milions. A tot això s'hi suma l'increment de l'IVA decidit pel govern de Rajoy, que ha suposat passa d'un total de 95 a 117 milions d'euros només en aquest impost.

Thomàs també ha recordat que el Govern Balear va pactar unificar tota l'obertura a finals d'octubre de l'any passat i, malgrat això, l'hospital encara continua tancat. En aquests vuit mesos, s'han hagut de començar a abonar les quantitats de cànon fix, de 5,1 milions, i de cànon variable, que fins a març varen ser 500.000 euros. Mentre el Govern segueix pagant per un hospital nou que no s'està utilitzant, també ha de pagar la despesa de l'antic, de manera que "estam pagant dues vegades", com ha denunciat Thomàs.

Aquest nou retard de vuit mesos, que es suma als dos anys que ja hi havia acumulats, ha estat provocat per "la mala gestió del PP en la dotació del nou centre", ja que no podia obrir per falta de mobiliari i d'equipament de tot tipus. "Sis concursos, de mobiliari de farmàcia, de microinformàtica, tecnologia, ecògrafs, anestèsia i respiració i monitorització, que en total sumen 16 milions, s'han hagut de repetir perquè estaven malfets. I el concurs d'equips de laboratori acaba demà", ha denunciat Thomàs.

"Un altre fet: 3 anys de retard per a què?", ha dit el diputat. "Perquè les noves especialitats no s'han convertit en realitat. Obrirà un hospital amb 3 anys de retard, amb costos superiors als previstos inicialment i que no pot estar en funcionament perquè no ha estat ben equipat i que no tendrà noves especialitats".

"Obscurantisme" de la radioteràpia

Els diputats socialistes també han fet esment a la privatització de la radioteràpia, que serà "la primera privatització d'una prestació sanitària a les Illes Balears". Thomàs ha recordat que la radioteràpia pública a Can Misses va quedar dimensionada abans del canvi de govern en el 2011, amb la seua inclusió en el projecte construcció i amb l'elaboració del Pla funcional per a la seua contractació, que va ser entregat en abril d'aquell any.

Després d'aturar la previsió de l'anterior govern progressista de radioteràpia pública, el PP ha decidit privatitzar el servei de manera "obscura", ja que s'està negant a facilitar informació sobre les passes que s'estan donant, ha criticat Vicenç Thomàs.

Altres especialitats en una situació incerta són serveis com hemodinàmica. "El PP va decidir no muntar l'hemodinàmica i deixar en mans de la privada". El diputat també ha denunciat que "els professionals varen deixar clar que necessitàvem un segon TAC, però han decidit obrir amb un sol TAC".

El diputat Xico Tarrés ha lamentat que "fa ràbia quan intenten dir que tot el que hi havia era un desastre. Cada dia que passa tenc més la convicció que es va fer bé, que es va planificar com tocava". Segons Tarrés, "a mesura que ens anam atracant, veiem que van desapareixent més serveis, aconseguiran que obri - el nou hospital- amb una pitjor assistència del que volíem". A més, Tarrés ha criticat que "el vell s'anirà deteriorant a un ritme grossíssim".

Pilar costa ha manifestat que "és una bona notícia que vagi a obrir el nou hospital, però hem de lamentar els 3 anys de retard per decisió del Partit Popular. Estam davant d'una infraestructura de primera, i no volem que quedi donant una assistència de segona, sense els nous serveis ni especialitats que estaven previstes". Costa ha recordat que el PP ha incomplit el mandat del Parlament balear, que va aprovar per unanimitat en octubre del 2013 una moció socialista instant el Govern a obrir el nou hospital amb totes les especialitats, a recuperar el centre de salut i iniciar el projecte de centre sociosanitari a l'edifici antic.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube