Imprimeix
PDF

El PSOE Menorca demana que l’equip de Govern del Consell desisteixi de la NTT i obri el procés de revisió del PTI amb totes les garanties de control i participació ciutadana

Tur i Marqués"El PSOE Menorca demana al Consell que desisteixi de la Norma Territorial Transitòria; que no l'aprovi, que no vagi per un camí que crea una forta inseguretat jurídica i que modifica els paràmetres bàsics de com entenem el model territorial de Menorca. Aquesta NTT ni tan sols estableix les garanties suficients de control i participació que requereix una modificació de tanta magnitud."

Així de clar s'ha expressat en el Secretari General del PSOE Menorca en relació a les 36 al·legacions presentades a l'aprovació inicial de la NTT.

Tant Vicenç Tur com el portaveu del Grup Socialista al Consell consideren que el contingut de la proposta formulada per l'equip de Govern "excedeix clarament el que hauria de ser l'objecte d'una Norma Territorial Transitòria."

Els representants socialistes consideren que amb aquesta NTT l'executiu insular se situa en una modificació en profunditat del model territorial i turístic de Menorca, ja que canvia densitats, incorpora àrees de transició a zones turístiques i altres nuclis, modifica el model turístic amb incorporació de plurifamiliars, permet habitatge disseminat en sòl rústic i modifica substancialment les matrius. "Això no es pot abordar amb un instrument que no posa l'accent en la total participació, en la recerca de l'acord i el consens, així com en el control i d'informació pública i, fins i tot, que no recull totes les garanties ambientals necessàries per tirar endavant canvis tan importants."

En aquest sentit Marquès exposa que l'extralimitació de més calat –la que contravé part de la normativa bàsica de l'Estat i podria comportar una eventual nul·litat de

ple dret de la NTT- és el fet que la Norma no inclogui la necessària submissió al procediment d'avaluació ambiental estratègica. "Voldríem que fos objecte d'anàlisi per part de l'equip de Govern, perquè l'informe jurídic previ i el que s'ha encomanat a la Universitat Autònoma de Madrid no analitza en profunditat la necessitat d'aquesta avaluació ambiental. Tenim la contradicció de què el Pla Especial d'Infraestructures d'Estacionalment en Sòl Rústic que s'està tramitant, i que s'incorpora en la NTT com a document que regularà aquests estacionaments, necessita avaluació ambiental estratègica i en canvi tota la Norma, que té un abast molt més ample, no l'inclou."

D'altra banda els representants socialistes denuncien que la NTT desisteix, clarament, de la defensa d'un model propi per a l'illa de Menorca. Tur exposa que resulta "molt evident que aquesta norma trasllada els paràmetres recentralitzadors que hem tingut durant aquests darrers tres anys de Govern Bauzà. De fet l'equip de Govern del Consell, tot i que ho podien fer, ni tan sols discuteix la possibilitat d'aplicar un model propi territorial i turístic per a Menorca, com sí va fer el PTI." Un exemple d'aquesta realitat passa pel fet que la NTT transposa directament la matriu de les DOT, en lloc de mantenir les matrius del PTI que recollien un model propi.

Davant d'aquesta realitat el PSOE presenta tot un seguit de millores –per responsabilitat i atenent al fet que l'equip de govern té majoria suficient per aprovar tot sol la NTT- i reclama que es tornin a convocar "les profitoses sessions de feina de la Comissió Tècnica Assessora d'Urbanisme i Ordenació del Territori. Ben segur que amb el debat del contingut de les al·legacions, amb visió d'interès general, que es registrin es podria arribar a un consens que asseguri la continuïtat de la modificació del PTI, prèvia a la seva revisió."

De fet Tur reitera el que sempre ha defensat el PSOE: "Hi ha 3,4 o 5 punts que podrien tenir el consens suficient per part de grups polítics i de col·lectius. Punts que permetrien abordar alguna modificació puntual del PTI. Es tracta de remirar els volums o les edificacions que estan entorn a les Cases de Lloc, possiblement estudiar quina seria la millor gestió per els nuclis rurals per donar-los la sortida que permet el PTI, o fins i tot regularitzar o corregir alguns errors de cartografia i respecte a Protecció de Riscos.... Si això s'hagués fet durant els primers sis mesos de mandat amb les reunions de la Comissió Tècnica Assessora, ara faria 2 anys que tindríem una modificació puntual del PTI, amb el consens necessari, que hauria pogut tirar endavant projectes que reclamava la ciutadania i col·lectius implicats...però estem en el darrer any de mandat i tenim presentada una NTT que modifica els paràmetres del model territorial amb canvis de paràmetres que no tenen res de transitoris i sí molt de definitius."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube