Imprimeix
PDF

El PSOE de Maó adverteix que l’amortització del crèdit anunciada per l’equip de Govern s’ha fet a costa d’augmentar els que es paga d’impostos més de 4 milions d’euros i retallar 340.000€ en benestar social

Vicenç Tur 2"Han demanat un esforç ingent als ciutadans i ciutadanes amb un augment brutal de tributació (impostos i taxes), mentre han fet una retallada important de despesa en temes tan bàsics com la matèria social, les inversions a les escoletes o en formació.

I tot aquest esforç no ha anat a millora la qualitat de vida i als serveis dels maonesos i maoneses, sinó que han anat a pagar un crèdit, quan no hi havia cap necessitat d'accelerar el seu pagament perquè era un crèdit amb uns interessos molt baixos a vuit anys." D'aquesta manera ha explicat el portaveu del Grup Socialista a l'Ajuntament de Maó, Vicenç Tur, quines han estat les prioritats de l'equip de govern a partir de les dades que recull l'informe de liquidació del Pressupost municipal de 2013.

A partir de reconèixer que és "positiu sortir del pla d'ajust, sortir del condicionant a què obliga el Ministeri d'Hisenda i que elimina bona part de l'autonomia municipal;" Tur ha detallat el què obvia l'equip de govern: d'on surten els doblers que fan possible sortir d'aquest pla.

"Això és possible perquè l'Ajuntament ha ingressat més, ha demanat més esforç als ciutadans i ha gastat menys, el que vol dir que ha donat manco serveis;" una realitat que el Grup Socialista denuncia des de fa tres anys. "Tot i la seva proclama de baixada d'impostos, la liquidació del pressupost de 2013 evidencia que ingressen més, el que vol dir sobretot que recapten més i per tant demanen un esforç major a la ciutadania (un ofegament als ciutadans cada vegada major), però en canvi gasten menys. Sabem perfectament que gasten molt en coses supèrflues, però en canvi deixen de gastar en despeses bàsiques i en donar serveis bàsics pel benestar de la ciutadania."

Ingressos: es paguen més impostos dels anunciats

Així a la liquidació es recull com pel que fa a l'IBI (Capítol 1 d'Ingressos) en els pressupostos de 2013 l'equip de govern va preveure recaptar 15.657.000, però finalment van generar drets (doblers que han recaptat o recaptaran) per valor 19.160.000. A més també s'ha recaptat més (augmentant la pressió fiscal sobre la ciutadania) en les taxes del geriàtric (increment del 22%), la d'assistència a domicili (21%), la dels parquímetres (un 20%) i les de les multes de trànsit (amb unaugment del que es va ingressar respecte del pressupostat d'un 51%)

Despeses: s'hi destinen manco doblers dels pressupostats

En canvi en les despeses es passa dels 29,8 milions inicials (en el pressupost) a 28,7; el que vol dir que es gasten 1.100.000 euros menys del que havien dit inicialment. Tur també ha detallat que aquesta retallada de la despesa prové de disminució del que es destina als de la residència geriàtrica (es retalla un 26%), els medicaments (26%) o l'atenció primària que baixa un 30%. En definitiva mentre "la batlessa sempre diu que no han tocat despesa social bàsica, veiem que les despeses socials estan disminuint de forma clara." Però a més també hi ha hagut reducció en neteja, inversions a escoles i en promoció cultural.

En definitiva "l'Ajuntament anuncia la sortida del pla d'ajust, i per tant el suposat estalvi de 600.000 euros d'interessos i l'amortització d'un crèdit de 3 milions; però aquesta decisió és fruit de què els maonesos i maoneses han pagat 4 milions més d'euros d'impostos i taxes respecte del que inicialment s'havia pressupostat i en canvi han reduït la despesa bàsica, amb una retallada de més de 340.000 euros."

De fet en el debat sobre la liquidació del pressupost de 2013 el Grup Socialista ja ho va dir ben clar. "Per suposat que s'ha d'anar tornant tot el que es demana als bancs. Però demanàvem que una part d'aquests 6 milions més de liquidació o dels 4 milions que van demanar a la ciutadania de més en impostos i taxes, es dediqués a cobrir les necessitats socials imperioses. Demanàvem que s'hi destinés un 10% dels 6 milions, el que suposava invertir en Benestar social 600.000 euros. S'hi van negar i tot, absolutament tot, va anar directament a eixugar deute amb els bancs. La nostra proposta és radicalment diferent: tornar el que s' ha demanat, però sobretot prioritzant que ningú quedi desatès amb serveis bàsics;" ha afegit Tur per finalitzar.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube