Imprimeix
PDF

El ple del Consell d'Eivissa, a proposta de PSOE-Pacte, exigeix a l'Estat les inversions pendents i una millora del finançament

Ple Consell Eivissa 25-07-14El ple del Consell d'Eivissa ha aprovat, a proposta de PSOE-Pacte, una moció per exigir al Govern de l'Estat el compliment de les inversions pendents a l'illa i una millora del finançament, a través d'una nova llei de finançament autonòmic i d'un nou Règim Especial per a Balears. El portaveu del grup, Xico Tarrés, ha lamentat que Eivissa és "la coua de la coua" en inversions i finançament.

Una situació que, segons ha dit, s'ha agreujat durant els governs del PP tant a Balears com al conjunt de l'Estat, amb la retallada o l'eliminació d'inversions i fons ja compromesos, com són els estatutaris.

Un dels punts aprovats de la moció de PSOE-Pacte especifica les inversions pendents a l'illa per part de l'Estat, com són les infraestructures hidràuliques de depuradores i dessaladores, la reconversió turística de les zones madures de Sant Antoni i Platja d'en Bossa, el Conveni de Carreteres, la finalització del Parador Nacional, la Biblioteca Estatal, els nous Jutjats d'Eivissa i nova Direcció Insular de l'Estat i el nou passeig de Ses Figueretes. El PP ha votat en contra del punt que es referia a les inversions que es reclamen al Govern de les Illes Balears, però ha acceptat reclamar a l'Estat la petició d'un nou finançament autonòmic i d'un nou Règim Especial per a Balears.

Tarrés ha recordat que en novembre del 2012 el ple va aprovar, també a proposta de PSOE-Pacte, una moció semblant de petició d'inversions i d'un millor finançament, però que no s'ha arribat a complir. En aquell debat el PP va introduir al text la proposta "pionera" de reclamar a l'Estat que inclogui "el fet insular" en la nova llei de finançament autonòmic. "En el 2012 va dir que seria una proposta pionera. Sap quina era?, que no s'ha fet res. Això sí que és pioner", ha dit Tarrés al conseller d'Economia del PP, Àlex Minchiotti, recordant la negativa del ministre Montoro a revisar el finançament de les autonomies.

El ple també ha aprovat parcialment la moció de PSOE-Pacte referent a la gestió de l'aigua: el PP ha votat a favor dels punts referits a la petició que s'executin "sense més demores" les obres hidràuliques, però ha rebutjat la proposta de posar un termini per reclamar al Govern Balear el trapàs de la gestió de l'aigua i d'impulsar un "Pacte de l'aigua" a Eivissa. El conseller Juanjo Cardona ha lamentat que no s'hagi avançat en aquestes qüestions en els últims mesos, malgrat que aquestes propostes varen ser aprovades per unanimitat en el ple de novembre del 2014.

La majoria del PP ha rebutjat la moció de PSOE-Pacte referent a la petició de mesures contra el descontrol turístic i per fer front a la mala imatge, que han provocat errades "que no han de passar mai més" com va ser la campanya alarmista de l'Ajuntament de Sant Antoni. La consellera progressista Pepa Marí ha recriminat al PP que el tancament del Cetis, els taxis pirata, les remors, l'incompliment d'horaris o la pudor de les depuradores "també són problemes turístics, i aquesta casa hi té molt a dir".

La consellera del PP, Carmen Ferrer, ha rebutjat la moció progressista amb l'excusa que "ja s'hi està treballant", malgrat que Pepa Marí considera que "els resultats no veuen per enlloc". La consellera de PSOE-Pacte també ha manifestat els seus dubtes que el Govern Balear acabi fent efectiu el traspàs de la competència de promoció turística, atenent l'actual bloqueig de les negociacions.

En el debat dels assumptes econòmics, la consellera Patricia Abascal ha criticat l'execució del pressupost en el primer semestre de l'any, que indica la "paràlisi" que viu la institució. Dels 38 milions d'euros de crèdits definitius previstos al capítol d'inversions del pressupost 2014, el Consell de Vicent Serra només n'ha executat 2,4 milions, el 4,2% del total, quan s'ha superat l'equador de l'exercici. "Els vam deixar els projectes llestos i no els han executat, els vam deixar els diners, i no se'ls han gastat. La incapacitat, la paràlisi, que pateix aquesta institució, és la mateixa que pateixen altres institucions, com l'Ajuntament d'Eivissa", ha criticat Abascal.

Respecte al pagament a proveïdors, l'informe de Tresoreria corresponent al darrer trimestre estableix que s'han pagat 351 factures dins del termini legal de 30 dies, mentre que 746 s'han pagat fora de termini. A més, hi havia un total de 152 factures més pendents de pagar que ja havien sobrepassat el període màxim. Amb aquestes dades, la consellera Patricia Abascal ha recriminat al PP que "la ciutadania està cansada que li diguin coses que no són certes", respecte al pagament a proveïdors.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube