Imprimeix
PDF

La negociació fallida

Vicenç turJa tenim la primera xifra concreta i les notícies no són bones. Ens referim a la suposada millora que havia de comportar la nova Llei de Finançament dels Consells, que el PP ha tirat envant tot sol.

La primera demostració que les dades no són positives prové de les formes: Si a principis de desembre el President Tadeo i la vicepresidenta Pons Faner presentaven en roda de premsa, amb tota solemnitat, l'acord sobre la Llei de Finançament; ara quan els doblers s'han incorporat al Pressupost, no hi ha hagut cap trobada amb la premsa, ni tan sols han enviat una simple nota...

En aquella compareixença "fonts de la institució" –del Consell- apuntaven que la suposada millora comportaria un increment de 3,7 milions d'euros en el Pressupost de 2014 (DM 05/12/2013). Poc dies després (DM 12/12/2013) el mateix President Tadeo xerrava d'un increment d'uns 3 milions. Però al ple insular de dilluns, quan es fa efectiva la incorporació de la 'millora', comprovem que l'augment només és d'1,6 milions: amb aquest increment el Pressupost del Consell per aquest any només és 300.000 euros superior al de 2012 –el pressupost més baix dels darrers anys- i suposa gairebé 3 milions manco que la quantitat que el Sr Tadeo va pressupostar per 2013.

Des del PSOE ja vam advertir reiteradament el perill que suposava aquest sistema de finançament de consells imposat per el Govern Bauzà i que el Sr Tadeo ha fet seu. En un principi -tot i reconèixer que els càlculs podien no ser exactes perquè no havien aportat informació addicional sobre el sistema de càlcul-, ja vam explicar que el Consell podia perdre gairebé 2,5 milions respecte 2013. Així al maig el Grup Socialista va portar al ple una proposta que demanava consens i sis punts més per millorar el què el Govern Bauzà atorgava a Menorca. Però el Grup del PP hi va votar en contra.

L'executiu insular i el PP Menorca han permès que el Govern Bauzà continuï imposant la seva voluntat recentralitzadora -retallant 40 milions a tots els consells- i, en el cas de Menorca, que puguin quedar greument afectades qüestions com Promoció Turística o Transport Públic. El Sr Tadeo permet que el Govern condemni a Menorca a tenir un transport deficient els propers 15 o 20 anys i consolidi que s'inverteixi 16 vegades més en transport terrestre de passatgers a Mallorca (67,38 milions) que a Menorca (només hi ha transferit 450.00 euros). Tampoc s'ha explicat per què l'executiu autonòmic vol recentralitzar la gestió de dependència i allunyar-la de Menorca.

Davant la realitat que evidencien aquestes dades el PSOE va formular una alternativa que defensa els interessos de Menorca i ho va fer amb acord dels representants socialistes a les quatre illes. La proposta garanteix 9 milions d'€ més cada any per Menorca i suposa millorar els recursos per transport públic, agricultura i joventut en 5 milions. També assegura el pagament del Govern amb els Consells i els hi manté la gestió en matèria de dependència.

Vicenç Tur

Secretari General del PSOE Menorca

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube