Imprimeix
PDF

Vicenç Thomàs: “Creu, sr. Conseller, que les irregularitats comptables a Salut poden suposar delictes per prevaricació, malversació i frau a l’admistració?”

100914 Thomàs comissió webEl Grup Parlamentari Socialista fa comparèixer el conseller de Salut i Consum del Govern per a donar comptes del demolidor informe de la Sindicatura de Comptes per l'IBSalut de 2012, i pel Pla Assistencial d'Estiu.

El portaveu adjunt del GPS, Vicenç Thomàs, requereix si les irregularitats trobades per la Sindicatura de Comptes al seu informe dels Comptes de l'Institut Balear de Salut de 2012 poden ser constitutius de delicte. Thomàs retreu el conseller de Salut que no s'hagin ofert dades concretes sobre les retallades sofertes pel servei de salut als hospitals de Balears durant l'estiu, que ha provocat el col·lapse d'alguns dels serveis.

L'informe dels comptes generals de l'Ibsalut del 2012 que va fer la Sindicatura de Comptes de Balears es va resumir amb una sola frase: la manca de control en la despesa i l'incompliment sistemàtic de la normativa en matèria de contractació van fer que la institució encarregada de la fiscalització dels comptes públics de Balears no pogués emetre una opinió concreta sobre l'estat del balanç d'aquest departament del Govern. "Un desgavell que no s'havia vist mai", en paraules de Vicenç Thomàs.

L'informe de Sindicatura, segons ha destacat Thomàs, remarca un incompliment reiterat de la normativa en matèria de contractació, fins en un 89% a la demarcació de Menorca i d'un 90% dels casos a Son Espases. "Els dos responsables d'aquestes àrees han estat 'premiats' amb nous nomenaments", ha dit el portaveu adjunt del GPS. "No es tramitaren expedients de contractació per medicaments, per fungibles, per material de cuina, per manteniment a electromedicina, per diagnòstic per imatge i per hemodiàlisi" ha expòsat Thomàs. Unes despeses que es feren de manera directa, vulnerant tots els procediments legals previstos per a les despeses realitzades per les administracions públiques.

Thomàs ha destacat que el 2012 es varen destinar 236 milions d'euros a pagar operacions sense reserva de crèdit, la qual cosa demostra el "descontrol en la despesa i la realització d'un pressupost irreal" segons Thomàs. Un desgavell en la gestió que se exemplifica en els 4 responsables econòmics i els 6 secretaris generals que han passat per l'IBSalut en tres anys de legislatura. "No hi ha cap empresa que pugui aguantar 6 secretaris generals en 3 anys".

Thomàs ha retret el conseller de Salut que s'hagués eliminat la planificació econòmica de l'IBSalut a través d'un contracte programa, "un mecanisme que permet a les gerències dels centres poder fer un seguiment dels seus pressupostos i que vostès varen eliminar" en relació a l'administració del Partit Popular. L'informe també apunta cap a una manca de control en el pagament de les nòmines, tenint en compte les diferents retribucions variables que es deriven de les torns de treball de molts dels treballadors de l'IBSalut. En aquest aspecte Thomàs ha reconegut que ara l'IBSalut hagi implementat una nova eina que permet un "millor control" d'aquest fet.

En conclusió, Vicenç Thomàs ha deixat una pregunta en l'aire que Sansaloni no ha contestat: "sr. Conseller, creu que les irregularitats reflectides a l'informe de Sindicatura poden ser constitutives de delicte de prevaricació, malversació, i frau a l'administració?"

Pla Assistencial d'Estiu

La compareixença del conseller de Salut a petició del GPS ha estat doble, ja que també ha hagut d'afrontar explicacions sobre el Pla Assistencial d'Estiu, el document que regula el personal i el servei que es presta als centres dependents de l'IBSalut durant els mesos d'estiu, i que s'han de fer compatible amb les vacances del personal adscrit.

Un Pla que el GPS ha posat en qüestió tenint en compte els episodis de col·lapse d'alguns dels serveis com els d'urgències, i l'acumulació de llistes i temps d'espera dels pacients, tant per intervencions quirúrgiques com per consultes. "S'han donat ordres als gerents de donar totes les altes de pacients que es puguin" ha acusat Thomàs, que ha retret al conseller de Salut que els centres "no disposin de pla d'actuació davant el col·lapse de les seves instal·lacions" que ha provocat situacions d'acumulació de pacients als passadissos i demores en l'atenció sense que per Thomàs "hi hagi hagut una punta de demanda durant l'estiu".

Vicenç Thomàs ha lamentat davant Sansaloni que "vostè ens hagi amagat la informació, ja que nosaltres li hem demanat els plans de gerència i no ens els ha donat". Per Thomàs els plans de gerència de cada hospital permeten conèixer amb exactitud "els llits que es tanquen durant l'estiu, els quiròfans disponibles, així com la previsió d'estalvi o la reducció de despesa". Thomàs també ha demanat els llistats dels quadres de comandament. Les queixes repetides del portaveu socialista no han servit per que Sansaloni hagi ofert les dades demanades, un fet que Thomàs ha trobat lamentablement recurrent: "vostès tampoc no han ofert la Memòria de l'IBSàlut ni del 2011, del 2012 ni del 2013; vostè sortirà d'aquí sense donar-nos cap xifra", ha assegurat Thomàs. "No vull que me faci els comptes", ha dit el portaveu socialista, "vull la font de la informació, i no les xifres que vostè ofereix".100914 Thomàs comissió web

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube