Imprimeix
PDF

És raonable el que es pagarà per la OSP amb Madrid?

Damià Borràs PleEl Govern Rajoy ha adjudicat la nova Declaració de Servei Públic dels vols amb Madrid a la companyia Air Nostrum per 1.200.000€ l'any. La companyia volarà dues temporades de vuit mesos (entre 1 d'octubre i 31 de maig) en règim de monopoli. Són 700.000€ més dels Air Nostrum havia acceptat de rebre amb la Declaració antiga, a la que després va renunciar.

La companyia haurà de fer cada temporada 696 vols que (segons estimacions del Ministeri i la demanda de l'hivern passat) empraran almanco 41.328 passatgers. Els avions hauran d'anar més plens, perquè s'han suprimit el 30% dels vols que l'anterior Declaració considerava que necessitàvem els menorquins (i la nostra economia). Diuen que ho fan per adaptar-se al mercat. Si fos així, el mercat posaria avions sense que fessin falta ni la intervenció pública ni la subvenció.

Els bitllets podran seguir costant 130€ de mitjana (65€ pels residents), amb un màxim de 162,5€ els més cars. Per tant, si la ruta manté els escassos 41.328 usuaris de l'hivern passat, la companyia podria ingressar 5.372.640€ (amb la compensació pel descompte), endemés de la subvenció de 1.200.000€ del Ministeri. Així, sense guanyar cap nou usuari, la companyia pot arribar a percebre 6.572.640€ per temporada que, dividits pels 696 vols que estarà obligada a fer, significa que pot ingressar 9.443€ per cada vol.

Segons l'estudi sobre transport aeri fet públic pel Consell Insular, volar a Madrid amb un avió de 100 places com els d'Air Nostrum (CRJ1000) costa 6.200€. Si els nombres que he emprat són certs (i són tots del Ministeri i del Consell), la companyia hi guanyarà 3.243€ per vol, 1.935.076€ per vuit mesos. Un benefici de 47€ per passatger. No està gens malament.

Endemés, tots fiam (i desitjam) que l'hivern qui ve hi hagi més usuaris, perquè el primer avió partirà de Menorca a primera hora i tornarà a les 20:20 hores, com tothom demanava. Ni que sigui a 130€ per cap!

La companyia té un mínim de 47€ per passatger (un 36,5%) de marge per fer política comercial amb les tarifes en benefici del turisme (encara que sigui el de l'IMSERO amb l'avió del migdia). La diferència, però, igual la pagarem els menorquins, que gairebé mai no podem preveure quan hem de volar i acabam per desembutxacar per les tarifes més altes.

Si hi ha tant de marge de benefici com sembla, la subvenció s'ha pujat 700.000€, es manté el monopoli durant vuit mesos i s'han suprimit el 30% dels vols, ¿per què ha mantingut el Ministeri la tarifa mitjana de 130€? ¿Ho troben raonable, bé de preu, bo per Menorca, els Senyors Bauzà, Alejandre i Tadeo?

Damià Borràs

Diputat per Menorca al Parlament de les Illes Balears

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube