Imprimeix
PDF

El PSOE demana la retirada de les taxes judicials i de l'avantprojecte de llei de demarcació, que posa en perill els jutjats d'Eivissa

Sofia Hernanz FSE webEl PSOE demana al nou ministre de Justícia, Rafael Catalá, que rectifiqui els projectes del seu antecessor, Alberto Ruiz-Gallardón, de "retallar l'accés universal a la justícia" amb les lleis de taxes, de justícia gratuïta i de demarcació i planta judicial.

La secretària general adjunta del Grup Socialista al Congrés i diputada per Balears, Sofía Hernanz, ha anunciat una nova ofensiva socialista contra el llegat de Gallardón, tant contra les taxes judicials com contra la reestructuració que proposa l'avantprojecte de llei de planta judicial, que suposa "el desballestament de la justícia com a servei públic, la desaparició dels partits judicials, l'encariment dels processos i el col·lapse general de l'administració judicial".

Segons Hernanz, aquest avantprojecte de llei "ens pot portar, a la pràctica, a què desapareguin els jutjats a Eivissa i que els ciutadans, quan hagin d'acudir a la justícia, hagin de desplaçar-se a Mallorca". Sofía Hernanz denuncia que això suposaria "trencar el nostre dret com a espanyols d'accedir lliurement a la justícia". A més, les Pitiüses, pel fet de ser illes, serien el territori més perjudicat de tot l'Estat, ha dit.

La diputada denuncia que al cost de les taxes, que ja s'apliquen, se li sumarà el cost de desplaçar-se a Mallorca: "Molt pocs ciutadans podran prendre's el luxe d'acudir a la justícia" i aquesta acabarà convertida, ha dit la diputada, en "un privilegi només per a rics".

L'any passat el llavors ministre, avui dimitit, Ruiz-Gallardón, va presentar una proposta de text articulat de la Llei de demarcació i de planta judicial amb l'únic objectiu i sota pretext d'un suposat estalvi, la reducció de l'administració orientada en última instància i el desmantellament del servei públic de la justícia. No obstant, el projecte amaga una centralització i allunya la justícia dels ciutadans, el que suposa que l'Estat deixa de garantir l'accés a la tutela judicial efectiva. De manera que, el govern del Partit Popular, legisla contra la Constitució destruint així un dels principis bàsics de l'estat del benestar. Per aquest motiu, el PSOE ha presentat recurs contra el Tribunal Constitucional

Sobre les taxes judicials, Hernanz ha explicat que el passat dimarts 23 de setembre va ser rebutjada en el Ple del Congrés la Proposició de llei del Grup Parlamentari Socialista que pretenia derogar-les, amb l'únic vot en contra del PP i recolzada per tots els altres grups parlamentaris. Amb aquest sistema de taxes "és extraordinàriament costós, dissuasori i gairebé impossibilita acudir als tribunals a un alt percentatge de població". El PP recupera "la discriminació en la justícia per motius econòmics, suposant un dels majors retallades de drets dut a terme pel govern en aquesta legislatura", ha denunciat Sofía Hernanz.

Les taxes judicial provoquen exemples concrets com els següents: Recórrer una multa de trànsit: 200 euros; reclamar a un morós: 100 euros o 1.200 euros si s'arriba al Suprem; reclamar al banc una factura: 300 euros; denúncia contra al banc per preferents: 900 euros; recurs per acomiadament: 500 euros; divorci: 168 euros. I en el cas de violència de gènere encara que estiguin exentas- cal una sentència que li reconegui com a víctima i si el procés no és penal, la dona maltractada haurà de pagar les taxes.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube