Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE lamenta que el PP hagi impedit que les persones que són desnonades de ca seva per impagament, es puguin acollir a la dació en pagament

Diéguez plenoLa majoria del PP al Parlament ha impedit que prosperés una iniciativa del GPS que perseguia alleujar la situació de les persones que no poden pagar les quotes hipotecàries del seu habitatges, amb l'exempció d'alguns impostos i taxes de la CAIB que es deriven del tràmit de la dació en pagament.

La xacra de la crisi econòmica s'acarnissa en les persones que perden la capacitat d'afrontar el pagament de la seva mateixa casa. En el darrer trimestre, a tot l'estat, més de 9.600 famílies han estat desnonades per impagament, i només a Ciutat de Palma, en les dues darreres setmanes s'han donat 20 casos de pèrdua de la llar familiar.

En alguns d'aquests casos representa de vital importància poder comptar amb un cop de mà que pugui alleugerir la càrrega econòmica del deute que sosté aquest col•lectiu de persones. D'aquí ha nascut la iniciativa del GPS que, liderada pel diputat Antoni Diéguez, pretenia que les persones que s'acollissin a alguns programes de dació en pagament de manera negociada amb l'entitat bancària creditora, poguessin quedar exempts del pagament de l'impost sobre transmissions patrimonials i d'actes jurídics documentals en alguns dels casos.

"Es tracta de bonificar al 100% la quota tributària de l'impost per aquells tràmits que portin a la renegociació de les condicions del prèstec hipotecari, com pot ser l'eliminació de la clàusula sòl o la baixada del tipus d'interès" ha apuntat Diéguez en la seva intervenció. Un altre dels casos on seria indicat aquesta bonificació que el GPS ha presentat sota forma de Projecte de llei seria en el moment de l'acord d'una dació en pagament que permeti l'ex propietari traspassar ca seva a l'entitat financera amb qui ha contret el deute, mentre que pot quedar residint al mateix immoble amb l'abonament d'un lloguer mensual. En aquests casos l'Agència Tributària grava aquest tràmit amb l'impost de transmissions patrimonials oneroses. Antoni Diéguez ha defensat que "facilitaria més acords d'aquesta casta que es bonifiqués el 100% d'aquesta taxa pels primers 100.000 € de la base imposable, sempre que l'acord per que el propietari segueixi a l'habitatge sigui almenys de 10 anys, i que hi hagi un pacte per la recompra de l'habitatge".

No obstant això la majoria del PP al Parlament ha refusat aquesta Proposició de Llei amb els seus vots contraris, malgrat que el PP de Catalunya va permetre que una proposta similar prosperés i entrés en vigor. Un contrasentit que ha estat destacat per Diéguez:"com és possible que a Catalunya votin una cosa i aquí una de diferent?"

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube