Imprimeix
PDF

Thomàs: “El PP no vol que hi hagi transparència a la gestió de les llistes d’espera de la sanitat pública a Balears”

Thomàs web 2El portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Vicenç Thomàs ha defensat una Proposició no de llei per facilitar que administracions i ciutadans puguin tenir informació immediata de quin lloc ocupen a la llista d'espera. La majoria del PP l'ha rebutjada en el si de la Comissió de Salut

Els ciutadans i ciutadanes de Balears quedaran sense una mesura que els permeti conèixer en tot moment quin lloc ocupen a la llista d'espera quirúrgica, de prova complementària o per una consulta externa. Un fet que defensava la iniciativa parlamentària que ha defensat Vicenç Thomàs a la Comissió de Salut, amb la intenció de què "els ciutadans i ciutadanes poguessin recuperar drets i garanties en referència a les llistes d'espera sanitàries". La negativa en banda del PP aboca de nou a "l'obscurantisme" la gestió del temps que els pacients de Balears han d'esperar per ser atesos, i sobretot

Com a resposta a aquesta situació "d'obscurantisme" en la gestió de les llistes d'espera de la sanitat pública a Balears, el GPS havia presentat una Proposició no de Llei al Parlament per regular que la cambra rebi informació puntual cada tres mesos sobre la situació de les llistes d'espera, i que tots els ciutadans que es troben pendents de ser atesos també coneguin el lloc de la llista on se troben.

La iniciativa socialista també perseguia la restitució del defensor de la sanitat pública, eliminat aquesta legislatura pel Govern del PP, i la reinstauració del Decret de garantia de demora d'atenció sanitària, que va estar en vigor des de 2006, fins a la seva derogació en 2012 pels actuals rectors de la sanitat pública. "El PP va derogar el Decret de garanties de temps d'espera, que havia desenvolupat el Govern del PSIB, el març de 2012, i aquest és un altre factor de l'augment de les llistes d'espera i del temps de demora de la cita" ha conclòs Thomàs.

Vicenç Thomàs ha justificat el plantejament de la iniciativa en el mandat de "l'Estatut d'Autonomia que diu que els ciutadans tenen dret a saber el temps que trigaran en ser atesos per la sanitat pública". El portaveu socialista ha destacat que la gestió de la sanitat pública que ha fet el PP durant la present legislatura "és un gran desgavell, ha baixat el pressupost i han acomiadat 1.300 professionals", fets que, a banda de fer créixer les llistes d'espera i les demores, també han conduït cap a la caiguda de l'activitat assistencial: "l'any 2010 a tot el sistema sanitari públic de Balears es van fer 59.000 intervencions quirúrgiques amb 17 quiròfans, mentre que el 2012, amb Son Espases ja en funcionament, el total d'operacions van caure a 45.000 amb 26 quiròfans; una caiguda del 30% en activitat quirúrgica" segons ha denunciat Thomàs, que troba "intencionat" aquest descens "per incentivar els ciutadans a recórrer a la sanitat privada".

A Balears, entre 120.000 i 130.000 persones esperen ser atesos per un metge de la sanitat pública a Balears. Una situació "no es pot assumir i inacceptable" segons Vicenç Thomàs, que resulta de la suma de les persones que a juny de 2014 esperen una consulta externa -57.505 persones-, les que s'han d'intervenir quirúrgicament -13.150 persones- amb les més de 50.000 que tenen programada i pendent de fer alguna prova complementària –radiologia, TAC, mamografies, colonoscòpies,...-, "Són uns resultats dolents" ha conclòs el portaveu adjunt socialista Vicenç Thomàs. Ara hi ha 1.150 persones més que esperen per operar-se a Balears, que en març de 2011, i "la seva demora mitjana ha passat dels 51 als 95 dies".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube