Imprimeix
PDF

Rebutjada la proposta de Marc Pons d’instar al Govern i al Consell de Menorca a actuar ja davant del perill imminent que suposa a liberalització de la quota lletera

Marc Pons parlament"Denunciem la inactivitat de tres anys del Govern de no afrontar una realitat que ens ve al damunt i que està anunciada de fa temps. És fonamental fer passes i no esperar que les dificultats ens caiguin damunt nostre."

D'aquesta manera defineix el diputat Marc Pons l'actitud del Govern de les Illes Balears respecte del fet que l'1 d'abril es liberalitzi la quota lletera.

Pons, qui atribueix a l'executiu autonòmic no prendre´s "massa seriosament el sector làctic, perquè la ramaderia i no és una de les prioritats del Govern," va defensar dijous a la comissió d'Economia del Parlament una Proposició No de Llei (PNL) que reclamava, precisament, que les administracions públiques actuïn ja per fer front al que suposarà per a les Illes, i especialment per a Menorca, aquesta liberalització. "La decisió de la UE és que no hi haurà sostre màxim de producció lletera. Dels anys 80 i fins ara, de manera indirecta, el preu de la llet estava raonablement controlat (que hi hagi un topall màxim de producció permet tenir els preus raonablement estabilitzats). Però a partir d'1 d'abril de 2015 tothom podrà produir el que vulgui."

S'ha de tenir en compte que els principals països productors de llet de la UE són Alemanya, Holanda i França, "on, per climatologia i estructura productiva, tenen una capacitat d'incrementar produccions molt més gran de la que nosaltres podem tenir. Tots els experts diuen que aquesta liberalització suposarà un increment de la producció, que vindrà bàsicament d'aquests països i els excessos de producció tindran com a conseqüència la reducció del preu de la llet. De fet quan ralles amb els experts et diuen que francesos, alemanys i holandesos estan incrementant els seus caps de bestiar per competir en aquest nou escenari."

Aquesta realitat s'afegeix al fet que a Menorca –segons un estudi realitzat pel Govern a principis de legislatura- els pinsos són un 45% més cars que a la península, el gasoil agrícola un 5% més car i els fertilitzants un 20%. "A més la mà d'obra, l'energia, l'estructura productiva i la climatologia també condicionen la competitivitat de les nostres explotacions agràries." Per contra el mateix document diu que a Menorca el preu a què es paga el litre de llet al productor és 3,5 cèntims més barat que a la península.

En definitiva Pons exposava que a Menorca "no estem preparats. La liberalització portarà a la baixada del preu de la llet i, per tant, a les dificultats de subsistència de prou finques. Això requereix una reflexió compartida a nivell de societat."

Per reclamar al Govern que lideri una resposta a aquesta situació els representants socialistes li han transmès aquesta reflexió al conseller Company més d'una vegada. "No ha mostrat interès, en cap moment, d'obrir un debat seriós sobre les conseqüències de la liberalització, sobre la necessitat de fer un plantejament per preparar al sector lleter de Menorca, per ajudar-lo."

Però tot i aquesta actitud, el PSOE insisteix i Pons va presentar dijous una proposta amb 3 punts. "En primer lloc destaquem la necessitat imperiosa que Govern i Consell es posin les piles; que tinguin aquesta capacitat de voler ajudar a preparar al sector làctic de Menorca." En segon es reclamava "la confecció d'un pla de reconversió i reestructuració del sector lleter." I finalment demandava al Govern que capti recursos econòmics de l'Estat per dur-ho a terme. "Si la UE ha decidit liberalitzar la quota lletera i això perjudicarà uns territoris, s'havia d'haver tingut l'habilitat de plantejar compensacions per les conseqüències què tindran aquestes decisions. Però ja està tancada la quantitat que arribarà a Espanya d'Europa; el que encara no està tancat és el repartiment que Espanya farà a cada comunitat. Demanem al conseller Company que posi sobre la taula aquesta qüestió i plantegi canals per afavorir una reconversió del sector lleter." Unes peticions que no han estat ateses ja que els representants populars a la Comissió van votar en contra de la PNL.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube