Imprimeix
PDF

Un pla estratègic per l’allargament de la temporada, la qualitat en l’ocupació i l’aposta pels serveis públics d’ocupació i pel diàleg són els principals compromisos del PSOEMenorca sobre treball i turisme.

Vicenç turEl Comitè Insular del PSOE Menorca celebrat dissabte va aprovar per unanimitat, entre d'altres iniciatives, una resolució respecte del turisme i els seus efectes sobre el mercat laboral de l'Illa.

La iniciativa pren com a punt de partida certes reflexions. S'hi exposa que no es pot parlar "de recuperació econòmica, ni d'èxit turístic, si no s'és capaç de crear més i millor ocupació. "No existeix, ni és possible, l'èxit turístic d'un poble a costa de la pobresa de les seves persones. Qui governa ha de transmetre, de manera clara, quina és la seva prioritat: les persones o el compte de resultat de les empreses, i actuar."

A partir d'aquesta reflexió la resolució planteja dues preguntes, il·lustrades amb dades prou clarificadores. La primera demana quin impacte té l'arribada de més turistes respecte a l'ocupació laboral. Per respondre s'exposa com s'està incrementant l'estacionalitat (més passatgers al juny, juliol i agost i més despesa turística, però menys de gener a maig. Més pernoctacions al juny i l'agost, però menys a la resta de mesos, en la comparativa 2011-2014), com cau la despesa dels turistes (en aquest mateix període la despesa mitjana per turista i dia només s'incrementa al juliol. De fet la despesa turística gener-agost de 2014 és més baixa que la de 2013; s'han perdut 13.478.000 euros de despesa total) i com aquest augment d'estacionalitat es reflecteix en l'ocupació (només hi ha increment de llocs de feina d'aquest any respecte a 2011 de maig a agost; la resta, de gener a abril, hi ha menys afiliats, menys llocs de feina).

Un altre aspecte a tenir en compte és la rebaixa dels costos salarials en el sector serveis, (en tres anys han baixat a Balears un 3,5%; quan a l'Estat només han davallat un 2%. De fet els salaris del sector serveis a la Comunitat són un 8,6% més baixos que els de l'Estat). També s'exposa la major precarietat laboral (la contractació temporal s'incrementa a Menorca, mentre cau la contractació indefinida en un 18%. Els contractes a temps parcial s'incrementen un 30% a les illes en tres anys.) Una precarietat que es tradueix en dues dades més (els turistes arribats a Menorca durant l'agost en comparació el 2011 creixen un 13 %, però la contractació laboral, el nombre de llocs de feina sols creix un 5,7%).

Amb aquestes xifres la primera conclusió del Comitè Insular del PSOE Menorca és que "els beneficis del turisme no arriben amb justícia als treballadors, a la població en atur i a la resta de sectors econòmics."

Per això cal reflexionar sobre si "és sostenible i possible un creixement econòmic aliè a la societat en què viu i el possibilita." En aquest sentit la segona pregunta de la resolució demana si "és possible que la millora de l'activitat turística tingui un impacte més positiu en l'entorn i la societat que fa possibles aquests beneficis. Creiem que si, però per açò és necessària l'acció i implicació dels governs, lligant turisme i ocupació laboral, lligant la millora de la competitivitat turística amb la formació, l'estabilitat laboral i l'allargament de la temporada." En definitiva es tracta de "fer real la responsabilitat turística en les seves dimensions socials, econòmiques i mediambientals."

Tot aquest posicionament es tradueix en cinc punts.

En el primer es proposa "acordar amb els agents econòmics de l'illa un Pla Estratègic per l'allargament de la temporada turística de Menorca amb les mesures concretes a desenvolupar, lligades a la realitat natural, cultural, esportiva i patrimonial que Menorca ofereix."

En el segon el partit "es compromet a què en el desenvolupament dels reglaments i plans de qualitat previstos en la Llei del Turisme, l'increment i la qualitat de l'ocupació laboral, la formació dels treballadors i l'allargament de la temporada turística siguin criteris prioritaris, concretats i quantificats."

El tercer punt de la resolució denuncia "l'ús abusiu de la contractació a temps parcial introduïda en la Llei de mesures urgents per a la Reforma del mercat laboral del 2012," i destaca "la necessitat del control del temps de treball contractat, a favor dels drets dels treballadors i de les cotitzacions públiques."

En quart lloc es defensa l'aposta "pels serveis públics d'ocupació, per la formació, la intermediació laboral; valorant les oportunitats que ofereix l'activitat turística, que ha de créixer per la seva capacitat d'innovació, de formació, d'estabilitat, de ser capaç de crear més valor afegit, en lloc de competir, només, per la via de la rebaixa dels costos salarials."

Finalment el darrer punt de la resolució unànime del PSOE Menorca referma la necessitat de promoure "el diàleg necessari entre els diferents sectors, agents econòmics i parts interessades, com a realitat transversal (econòmica, social, territorial i cultural) que és el turisme a l'Illa. Diàleg per acordar els paràmetres, condicions i actuacions que donin contingut quantificat a la Certificació de Responsabilitat Social Reserva de Biosfera de Menorca, com impuls actiu i garantia que els beneficis del turisme arribin a tots els sectors, als treballadors, a la cultura, a la formació, al medi ambient, a l'àmbit social, entre d'altres."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube