Imprimeix
PDF

El PSOE dóna suport a les reivindicacions plantejades per CAEB al Govern Balear demanat un pla específic per a Menorca per a estalonar la desestacionalització i millorar l’economia de l’illa

Vicenç tur"Hace falta un plan estratégico de consenso, con un único mensaje y liderazgo público". Aquestes són declaracions del vicepresident de CAEB i president de l'associació hotelera Ashome del passat dia 28 de setembre.

El 10 d'octubre els diferents sub-sectors relacionats amb el turisme reconeixien que s'ha fracassat en l'intent d'allargar la temporada, ja que els mesos d'octubre i maig han presentat pitjors resultats que la temporada passada

Pocs dies després el Govern presentava la seva proposta per la suposada transferència de promoció turística al Consell amb una dotació econòmica tant pobre que els mateixos responsables d'Ashome deien que semblava una proposta feta per ser rebutjada pels governs insulars. Però en canvi –tal i com ja vàrem denunciar dimarts- el President Tadeo en una primera valoració afirmava a la SER que creía que era "una quantia suficient"- També s'ha de tenir en compte que dimarts el sector denunciava que continuava a l'espera que el Consell contactés amb ells per explicar-los la proposta del Govern.

Davant d'aquesta inacció i submissió a les imposicions del Sr Bauzá, els responsables de CAEB i Ashome han demanat, i aconseguit, una reunió amb el President Balear, en la que hi ha participat Tadeo com a 'convidat' de Bauzá. O el que és el mateix: si el president de Menorca fa deixadesa de les seves funcions i es limita a actuar com a delegat del Govern, és ben lògic que els empresaris de Menorca es dirigeixin directament a qui de veritat comanda.

Respecte de les demandes plantejades en aquesta reunió, el PSOE comparteix la necessitat de fer una diagnosi de situació –recordar que a instàncies del Grup Socialista al gener de 2012 el Consell va acordar realitzar un informe sobre exclusió social, informe que no s'ha realitzat- i de què es dissenyi una estratègia per ajudar a reactivar l'economia menorquina. En aquest aspecte s'ha de tenir present, per exemple, com de manera reiterada els socialistes han demanat al Govern que posi en marxa ja, a partir del que es determini en cada illa, el pla de garantia juvenil; o la reclamació que s'incrementi significativament els doblers que el Govern pensa destinar a Menorca en el traspàs de Promoció Turística i que es tinguin en compte les peculiaritats i necessitats de Menorca en els criteris de repartiment. I el que és més greu el Govern porta dos anys i mig sense posar en pràctica el mandat del Parlament que, a instàncies d'una proposta socialista, l'instava a elaborar un Pla Estratègic per a la desestacionalització en cada una de les illes, des de la concertació de la Mesa de Turisme i amb la cooperació de les Meses Municipals

En relació als problemes de les connexions aèries, els responsables de les Agències de Viatges atribueixen la caiguda de l'oferta de vols i places al 'desplome' de la touroperació. Una situació respecte de la qual l'única actuació dels responsables del Govern, amb l'aquiescència del president Tadeo, va ser acabar amb els convenis amb els Touroperadors, convenis que havien estat molt ben valorats pels representants del sector hoteler.

També s'ha de tenir en compte com el Grup popular ha anat rebutjant -o si hi ha hagut acord, no l'ha aplicat- totes les propostes relacionades amb la necessitat de facilitar incentius per millorar la connectivitat de Menorca, especialment en temporada baixa. Es pot recordar la resposta a l'acord del Consell de Menorca, a instàncies del PP, on es proposava instar el Govern de les Illes Balears i el Ministeri de Foment a continuar treballant per aconseguir una solució als problemes referits a la connectivitat aèria, tenint en compte l'informe elaborat per l'empresa Avioconsulting -pujar transitòriament el descompte per a Menorca i Eivissa al 75% fins que no s'aconsegueixi una tarifa única per als vols entre illes-. La resposta va arribar de la mà del Sr Deudero qui qualificava la proposta pràcticament d'il•legal, contraproduent i gairebé absurda."

En definitiva, davant l'actitud de menyspreu del Govern respecte dels problemes de Menorca i la inacció submisa del President Tadeo, el PSOE es torna a posar a disposició de tota entitat o associació que lluiti per defensar els interessos illencs i tornarà a portar al Parlament una iniciativa en aquesta línia.

Davant del sobtat afany reivindicatiu de Tadeo, els fets. Prospeccions

Darrerament hem vist com el President sembla intentar mostrar una postura reivindicativa. Ho hem vist amb el canvi de parar respecte a la transferència de Promoció turística –declarant primer que la quantia prevista pel Govern era suficient i rectificant un parell de dies més tard, després de les queixes de l'oposició i de l'empresariat- i també amb les prospeccions.

En aquest darrer cas però els fets tornen a rallar. Mentre el Sr Tadeo diu que se suma a la manifestació de dissabte, el Ministre Soria (també del PP) les continua defensant amb vehemència fins al punt d'anunciar que a Canàries començaran al novembre i d'amenaçar d'aturar la consulta que el Govern Canari volia dur a terme respecte a aquest tema. De fet ahir vàrem viure un altre capítol: els senadors del PP van rebutjar dues mocions de Coalició Canària, amb esmenes del PSOE, on s'instava al Govern de l'Estat a paralitzar i revocar les prospeccions en aigües espanyoles i a realitzar modificacions legislatives per prohibir aquells projectes del sector d'hidrocarburs que puguin afectar a espais protegits o zones turístiques.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube