Imprimeix
PDF

Les esmenes als PGE demanden major implicació en inversions per a la millora de l’aigua, el camp, la connectivitat i el producte turístic

Guillem Garcia i VTurEl PSOE de Menorca ha formulat una total de 17 esmenes – a banda de 9 més globals per a Balears de les quals Menorca també se'n beneficiaria- al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat 2015. Aquestes esmenes sumen 34,45 milions d'euros per l'illa.

Durant la presentació d'aquestes esmenes el diputat Guillem Garcia Gasulla ha explicat que s'han fet "esmenes d'inversió especialment en sectors que considerem importants: turisme, sector ramader i lleter (tenint en compte que acaben les quotes lleteres de la UE i per tant és a punt de liberalitzar-se el sector), la connectivitat i recuperar la potabilitat i depuració d'aigües."

En un àmbit global el diputat ha parlat dels Pressupostos com "la prova de foc dels governs perquè estan carregats d'ideologia, perquè s'hi prioritza el que es vol fer." Ha recordat que aquests són els quarts que viu en primera persona al Congrés. "Des del PSOE assistim impotents a la consolidació d'un model neoliberal que consolida polítiques desreguladores i privatitzadores." Així denuncia com en tres anys de legislatura el Govern de l'Estat "ha convertit als ciutadans de subjectes de dret a subjectes de mercaderia. L'Estat ha deixat de ser fiador dels drets dels ciutadans per només protegir la riquesa d'una part de la societat."

Garcia Gasulla també considera que "si hi ha una característica que distingeixi els Pressupostos d'aquest any és el fet que es predica una baixada d'impostos que només ho és per una part de la societat. Només se'n beneficiaran les grans fortunes i grans empreses." Però en canvi els comptes públics de l'Estat per l'any que ve amaguen una "retallada encoberta de la despesa pública. La reforma fiscal significarà que els impostos milloraran només per un 10% dels ciutadans, els més rics; el que suposarà deixar de recaptar prop de 3.800 milions el 2015; mentre que a la resta de la població se li redueixen ajuts i prestacions. Diuen que seran els pressupostos de la recuperació. Per a qui? Per als 6 milions d'aturats? Per als pensionistes als quals han baixat la pensió? Per el funcionari a qui li han congelat

el sou? Per un malalt crònic que s'ha de pagar el 10% dels medicaments? Per l'estudiant a qui li han reduït o llevat beca? Per la família que no arriba a fi de mes? Pel ciutadà que paga més IVA i més taxes? Pels 2,5 milions en risc de pobresa?

Davant d'aquesta realitat el diputat ha exposat com Secretari General del PSOE ha proposat tot un seguit de mesures per esmenar aquesta desigualtat:

.- Rescat a famílies i autònoms en situació límit. Podria salvar a 500.000 famílies

.- Fer un pacte contra la pobresa infantil. Ara hi ha prop de 2 milions d'infants per sota del llindar de la pobresa

.- Propostes per als 5,6 milions de persones que estan a l'atur amb la dotació de polítiques actives d'ocupació; polítiques que aquest any han disminuït

.- Posar una renda mínima per les persones en atur de llarga durada

.- Que el salari mínim arribi fins al 60% del sou mitjà

Finalment el diputat ha advertit que aquestes esmenes, i les més de 4.000 que s'ha presentat, ja s'han debatut a la comissió de pressupostos del Congrés i no se n'ha aprovat cap. "Seguim governats per un partit que pensa més en afavorir institucions financeres, interessos privats, la 'estirpe', oblidant que tots som iguals davant de la llei, encara que sembla que alguns més que altres..."

Per la seva banda Vicenç Tur ha avaluat les similituds que presenten els Pressupostos de l'Estat amb els que està tramitant el Govern. En el cas de Menorca aquesta similitud és "desgraciada: No es té en compte la realitat i el moment difícil que s'està vivint a l'Illa. Menorca la veiem absolutament desapareguda als PGE, però a això s'hi afegeix que en els Pressupostos de la Comunitat també està absolutament desapareguda."

Tur exposa com només llegint la memòria dels Pressupostos de la CAIB queda molt clar, que són uns pressupostos "en clau completament mallorquina, en comptes de ser una eina per ajudar a aquells territoris on hi ha més dificultats.." De fet en aquesta memòria s'hi poden llegir "qüestions tan exagerades com que 'hem viscut la millor temporada turística, que tenim el millor moment de connexions aèries i portuàries dels darrers anys, que tindrem una previsió de creixement que farà augmentar els ingressos d'una forma importantíssima'...dir això és no tenir gens en compte la realitat que viu Menorca."

Un contrast amb la realitat de Menorca que s'agreuja perquè "mentre el Govern i el President Bauzà no han defensat els interessos de Balears davant el President Rajoy i el Ministre Montoro, el mateix ha fet el President Tadeo davant el President Bauzà, que torna a deixar Menorca a la cua de qualsevol projecte inversor de calat. Queda molt clar que el President Tadeo s'ha llençat als braços d'un President Bauzà que pensa molt més en clau de partit i en clau de Madrid que en lla defensa de la realitat de les Balears;" ha exposat Tur per concloure.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube