Imprimeix
PDF

El Parlament aprova la proposta de PSOE-Pacte d’augmentar la protecció de Tagomago i iniciar els tràmits per a la seua declaració com a Reserva Natural

Joan Boned 23-09-14El Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest matí la proposta de PSOE-Pacte d'augmentar la protecció de l'illa de Tagomago, afectada els últims anys per activitats turístiques i construccions il·legals.

L'acord definitiu entre els grups parlamentaris ha estat d"instar el Govern a millorar la protecció de l'illa, estudiant els tràmits necessaris per constituir la figura de Reserva Natural".

El Parlament també ha aprovat la totalitat del primer punt de la proposta de PSOE-Pacte d'"instar les autoritats competents en matèria urbanística, mediambiental i turística damunt l'illa de Tagomago (Demarcació de Costes, Govern de les Illes Balears, Consell d'Eivissa i Ajuntament de Santa Eulària des Riu) a fer complir amb la legalitat vigent i fer aturar, de manera immediata, totes aquelles activitats fora de la legalitat que actualment s'hi practiquen".

El diputat de PSOE-Pacte Joan Boned, que s'ha encarregat de defensar la proposició no de llei, ha recordat que "de tots es conegut el que passa a Tagomago" quan "de la seua Conselleria surten informes favorables als projectes dels promotors". El diputat de PSOE-Pacte ha criticat que el conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, "ha donat la sensació d'estar més defensant als promotors que als tècnics del Consell d'Eivissa, que tenien una opinió diferent i que vàrem venir a expressar-la. I no tan sols no se'ls va fer cas, sinó que el Govern va permetre que se'ls insultàs".

Boned ha exigit que mai més es repeteixi la situació que s'ha viscut aquest estiu passat, amb "un quiosc a un indret protegit LIC i ZEPA" i que "s'ha permès la implantació de plataformes per a solàrium del 'Beach Club'".

"La directora general del Medi Natural ha defensat les noves instal·lacions del 'Beach Club', assegurant que les noves instal·lacions no afectaven l'àmbit protegit de l'illa. També deia que els que exploten l'illa han complit amb les mesures correctores imposades des del Govern i que el promotor ara tenia una sensibilitat que abans no havia demostrat cap a la pròpia illa. Una de dos: o el conseller i la directora no saben el que s'ha estat fent a Tagomago durant aquest estiu que és greu o si ho saben i ho permeten encara és pitjor i més greu" ha dit Joan Boned.

Per tal de facilitar l'acord, Boned ha acceptat la proposta del grup Popular d'incorporar una valoració de "suport a la declaració de l'illot de Tagomago com a Zona d'Espacial Conservació iniciada per acord del Consell de Govern de 10 d'octubre de 2014".

En la proposició no de llei, el diputat Joan Boned recordava que malgrat que diverses figures de protecció pretén assegurar la conservació dels seus valors naturals, ens trobam que la pressió urbanística i turística dels últims anys damunt de l'illa de Tagomago estan fent perillar la riquesa biològica del més de mig centenar d'espècies d'ocells, plantes, mamífers, peixos, rèptils i invertebrats que estan catalogats dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

A la situació actual trobam, per un costat, una vivenda privada situada a l'illa, que es publicita a internet com vivenda vacacional, on es realitzaren unes obres que suposen un presumpte delicte contra l'ordenació del territori. També ha recordat que s'hi explota un quiosc que s'oferia com "el Beach Club favorit de les estrelles i dels VIPS". A més, s'ha fet públic que els explotadors d'aquests serveis plantegen també la construcció d'un 'spa' al far de Tagomago.

La petició d'augmentar la protecció de Tagomago es justifica, segons Joan Boned, perquè "les actuals normatives no són suficients per garantir la preservació dels valors naturals i paisatgístics de l'illa de Tagomago" i "la sobreexplotació turística dels espais naturals a l'illa d'Eivissa perjudica greument els seus valors mediambientals i la imatge turística a l'exterior".

El diputat de PSOE-Pacte confia que aquest acord eviti, definitivament, episodis com els que s'han viscut aquest mateix estiu, d'activitats i instal·lacions il·legals en aquesta illa, i asseguri una protecció efectiva d'uns dels "indrets emblemàtics de la costa de llevant de l'illa d'Eivissa".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube