Imprimeix
PDF

El senador socialista Francesc Antich aposta per l’evolució del model autonòmic cap el federalisme com a solució per a l’encaix dels nacionalismes perifèrics dins de l’Estat

241114 Antich i CanoFrancesc Antich tanca a Palma el cicle de conferències organitzat per Unitat Cívica per la República

Antich defensa la reforma de la Constitució per què "detalli quines són les competències exclusives de l'Estat per deixar la resta per a les CCAA i evitar els conflictes actuals; i que inclogui un nou Títol específic que protegeixi els fets diferencials com la insularitat i la llengua a Balears"

A la conferència, que ha estat introduïda per la secretària general de la FSM, Sílvia Cano, hi han acudit nombrosos dirigents socialistes com la secretària general del PSIB-PSOE Francina Armengol, el candidat socialista al Consell de Mallorca i batle d'Algaida, Francesc Miralles i els diputats al Parlament Cosme Bonet, Isabel M. Oliver, Vicenç Thomàs, Xico Tarrés, Lluís Maicas, Cristina Rita i Damià Borràs, entre d'altres càrrecs institucionals.

El senador autonòmic per Balears i ex president del Govern a dues legislatures -1999-2003 i 2007-2011- Francesc Antich ha tancat el cicle de conferències que la Unitat Cívica per la República ha celebrat durant el darrer mes a Palma. Sota el títol 'Model d'estat i compromís amb la Memòria Històrica', Antich ha dissertat sobre la necessitat que l'Estat Espanyol avanci per la via de la descentralització cap a una organització federal, com a punt d'encaix i de convivència de tots els pobles.

El senador autonòmic socialista ha defensat la 'Declaració de Granada' feta pel PSOE com el punt bàsic per a la "millora del funcionament de l'actual estat de les autonomies, avançant cap a un estat federal, flexible i solidari entre les regions, però que permeti la competitivitat de qui estira més". Per Antich és fonamental que la Constitució reculli i fixi de manera detallada quin és el mapa autonòmic, i clarifiqui inequívocament de qui depenen les competències, per evitar els conflictes que es generen actualment entre el Govern central i les CCAA.

En aquest aspecte Antich ha afirmat que aquest nou model de funcionament hauria d'incloure "la reforma del Senat cap a una veritable cambra de representació territorial, on hi hagués poder decisori sobre tot allò que té a veure amb les CCAA", com el seu model de finançament. El Senat, ha dit Antich "ha de ser determinant en les normes que són de rellevància per a les CCAA". L'ex president balear ha defensat la bondat del principi d'ordinalitat entre CCAA de cara a no rompre l'equilibri del repartiment del finançament "copiant al sistema federal alemany". I també ha defensat que la Constitució, i no només els Estatuts, siguin garants dels "fets diferencials de cada territori, com la llengua i la insularitat a Balears". Un fet que evitaria l'arbitrarietat en la interpretació d'aquests fets diferencials i la seva diferent valoració de cara al seu finançament, com passa actualment en el cas de Balears: "no pot ser que un Govern del PP ens tingués 20 punts per sota de la mitjana del finançament de les CCAA i que un del PSOE ens col•loqués 4 punts per sobre", ha dit Antich.

En quant a la defensa de la Memòria Històrica i la rehabilitació dels familiars de les persones represaliades pel franquisme, Antich ha exposat que durant el seu segon mandat com a president va impulsar la Llei 52/2007 que a Balears va obrir el camí per a la identificació i rastreig de les fosses comunes, així com la reparació moral i econòmica dels familiars de les víctimes. Antich ha lamentat que "l'actitud contrària del PP no ha permès fins ara poder pactar una Llei de consens a l'Estat, com fan als països civilitzats" malgrat que recentment a les "Nacions Unides el Govern espanyol digués que compta amb una llei aprovada i que hi ha destinat 25 milions d'euros per a les víctimes del franquisme". El senador socialista ha destacat que aquesta actitud del PP, contrària a l'exhumació dels cossos dels represaliats i de la reparació dels familiars provoca "dos nivells de víctimes a l'Estat, les del terrorisme, que compten amb reconeixement, i les del franquisme, que no el tenen".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube