Imprimeix
PDF

Francesc Antich aposta per l’evolució del model autonòmic cap el federalisme com a solució per a l’encaix dels nacionalismes perifèrics dins de l’Estat

241114 Antich federalisme Club DM webFrancesc Antich tanca a Palma el cicle de conferències organitzat per Unitat Cívica per la República

El senador autonòmic per Balears i ex president del Govern a dues legislatures -1999-2003 i 2007-2011- Francesc Antich ha tancat el cicle de conferències que la Unitat Cívica per la República ha celebrat durant el darrer mes a Palma. Sota el títol 'Model d'estat i compromís amb la Memòria Històrica', Antich ha dissertat sobre la necessitat que l'Estat Espanyol avanci per la via de la descentralització cap a una organització federal, com a punt d'encaix i de convivència de tots els pobles.

El senador autonòmic socialista ha defensat la 'Declaració de Granada' feta pel PSOE com el punt bàsic per a la "millora del funcionament de l'actual estat de les autonomies, avançant cap a un estat federal, flexible i solidari entre les regions, però que permeti la competitivitat de qui estira més". Per Antich és fonamental que la Constitució reculli i fixi de manera detallada quin és el mapa autonòmic, i clarifiqui inequívocament de qui depenen les competències, per evitar els conflictes que es generen actualment entre el Govern central i les CCAA.

En aquest aspecte Antich ha afirmat que aquest nou model de funcionament hauria d'incloure "la reforma del Senat cap a una veritable cambra de representació territorial, on hi hagués poder decisori sobre tot allò que té a veure amb les CCAA", com el seu model de finançament. El Senat, ha dit Antich "ha de ser determinant en les normes que són de rellevància per a les CCAA". L'ex president balear ha defensat la bondat del principi d'ordinalitat entre CCAA de cara a no rompre l'equilibri del repartiment del finançament "copiant al sistema federal alemany". I també ha defensat que la Constitució, i no només els Estatuts, siguin garants dels "fets diferencials de cada territori, com la llengua i la insularitat a Balears". Un fet que evitaria l'arbitrarietat en la interpretació d'aquests fets diferencials i la seva diferent valoració de cara al seu finançament, com passa actualment en el cas de Balears: "no pot ser que un Govern del PP ens tingués 20 punts per sota de la mitjana del finançament de les CCAA i que un del PSOE ens col•loqués 4 punts per sobre", ha dit Antich.

En quant a la defensa de la Memòria Històrica i la rehabilitació dels familiars de les persones represaliades pel franquisme, Antich ha exposat que durant el seu segon mandat com a president va impulsar la Llei 52/2007 que a Balears va obrir el camí per a la identificació i rastreig de les fosses comunes, així com la reparació moral i econòmica dels familiars de les víctimes. Antich ha lamentat que "l'actitud contrària del PP no ha permès fins ara poder pactar una Llei de consens a l'Estat, com fan als països civilitzats" malgrat que recentment a les "Nacions Unides el Govern espanyol digués que compta amb una llei aprovada i que hi ha destinat 25 milions d'euros per a les víctimes del franquisme". El senador socialista ha destacat que aquesta actitud del PP, contrària a l'exhumació dels cossos dels represaliats i de la reparació dels familiars provoca "dos nivells de víctimes a l'Estat, les del terrorisme, que compten amb reconeixement, i les del franquisme, que no el tenen".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube