Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa l’habilitació dels múltiplex TDT insulars per a evitar la desaparició del Canal 3/24 i del C33/Súper 3 a partir de l’1 de gener de 2015

101214 Bonet reunió TDT en català webEl Grup Parlamentari Socialista ha presentat una Proposició no de Llei que permetria mantenir la recepció dels canals en català de la CCMA a Balears a partir de l'1 de gener.

L'1 de gener de 2015 es deixaran de rebre els canals 3/24 i Canal 33/Super3 a causa dels canvis que es donaran en la gestió dels múltiplex que fins ara garantien aquesta recepció a Balears. El Govern, en compliment del reial decret de nou Pla de televisió digital terrestre, ha d'alliberar un dels dos múltiplex autonòmics que gestiona ara, i pel qual s'emeten alguns dels canals en català de la CCMA, en virtut de l'acord de reciprocitat de 2009, en vigor entre els Govern balear i català, que garanteix la recepció recíproca de les programacions dels canals autonòmics a cadascun dels territoris.

Amb la pèrdua d'un dels dos múltiplex, que el nou Pla obliga a 'buidar' en previsió de la seva utilització per al servei la tecnologia mòbil 4G o LTE, Balears deixarà de veure els canals 3/24 i C33/Súper 3 a partir de l'1 de gener, un fet que ha motivat alarma entre els ciutadans.

Així, representants de diferents col•lectius que com Jubilats per Mallorca, s'oposen a aquesta supressió dels canals esmentats s'han reunit amb el diputat socialista Cosme Bonet per exposar la seva preocupació. S'ha valorat que la societat balear no és conscient de la pèrdua que representarà per les nostres Illes la no recepció d'aquests canals, ja que històricament es va considerar una lluita necessària garantir la recepció de TV3, boicotejada per elements radicals. "La finalització de la recepció d'aquests canals significarà una passa enrere històrica".

Bonet ha manifestat el suport a les demandes dels col•lectius, recordant que el "Grup Socialista ha reclamat al Govern en vàries ocasions que actuï per garantir la recepció dels canals esmentats, obtenint el silenci o el no per resposta". Bonet considera que "el Govern no manifesta cap interès per el manteniment de canals en llengua catalana a Balears, en coherència per la progressiva marginació de la llengua pròpia a IB3, a la funció pública o a l'educació".

El diputat socialista s'ha compromès a dur aquesta reivindicació a debat al Parlament ja que existeixen solucions tècniques que el Govern ha ignorat, com podria ser utilitzar els múltiplex de les televisions insulars.

Proposició no de Llei del GPS per a mantenir els canals de parla catalana a Balears

En aquest sentit és justifica la Proposició no de Llei que el GPS ha registrat en el Parlament per el seu pròxim tràmit i debat i en la que entre altres qüestions, demana a la Cambra que "insti al Govern a la habilitació dels tres múltiplex insulars actualment en desús, per a la emissió de la programació en llengua catalana que estigui en risc de desaparèixer" en virtut de l'aplicació de la nova legislació del 'dividend digital'.

Per Pilar Costa, "el Govern hauria d'estar implicat en la defensa dels canals que emeten en llengua catalana a Balears, que tenen una presència molt minvada respecte els que ho fan en castellà". Així mateix la iniciativa del GPS requereix el Govern per que posi les "mesures que siguin necessàries" per evitar la desaparició dels canals referits, i a més reclama que l'executiu sigui qui assumeixi els costos econòmics derivats de la reordenació dels canals.

Com a punt final el GPS es fixa en la realitat singular de Formentera, on les empreses prestadores de servei no poden garantir, almenys fins el mes d'abril, ni tant sols el manteniment de tots els canals de la TDT que migren les seves freqüències a partir d'1 de gener. En aquest cas Costa apunta a la "responsabilitat del Govern per que els ciutadans i ciutadanes de Formentera no perdin ni un de sol dels canals que reben actualment, a causa de l'assignació de les actuals freqüències de recepció de la TDT a la telefonia mòbil LTE".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube