Imprimeix
PDF

El grup Socialista denuncia que els retards, modificacions i encariments de l’obra del nou Hospital Can Misses a causa de la mala gestió del PP costarà als pressupostos públics més de 70 milions d’euros

Vicenç Thomas al parlVicenç Thomàs ha denunciat davant del Parlament que la gestió del PP en la posada en marxa del nou Hospital Can Misses acabarà costant més de 70 milions d'euros als pressupostos públics.

D'una banda, els modificats i retards de la construcció costaran 33 milions d'euros, 22 milions més són per l'encariment a causa de l'increment de l'IVA, ja que el retard en l'acabament de l'obra l'ha acabat afectant, i 15 milions d'euros més són per la despesa que ha suposat durant l'últim any el pagament dels cànons de construcció i serveis malgrat que el nou complex hospitalari ha estat tancat pràcticament en la seua totalitat.

El diputat Vicenç Thomàs ha exposat aquestes xifres en la interpel·lació que ha fet avui al Parlament de les Illes Balears al conseller de Salut Martí Sansaloni.

Thomàs ha lamentat que aquests retards i modificacions varen tenir com a única motivació la decisió del Govern Bauzá en 2012 de complir el seu Pla Econòmic i Financer: "Tot per complir un pla de retallades".

Posteriorment, malgrat que l'Hospital va quedar finalitzat en octubre del 2013, el PP ha estat incapaç de posar-lo en funcionament per multitud d'errors en la tramitació dels concursos públics per dotar el nou complex. De fet, Vicenç Thomàs ha lamentat que el conseller Sansaloni hagi estat incapaç de posar una data a l'obertura del nou Can Misses, tant la zona d'Urgències, com els quiròfans i les hospitalitzacions. Com ha dit Thomàs, sense aquests serveis, no es pot dir que el nou hospital estigui en marxa.

El diputat socialista també ha preguntat al conseller de Salut si és cert que Govern i concessionària han acordat un nou modificat del contracte. Sansaloni tampoc no ha volgut respondre a aquesta pregunta.

Thomàs ha explicat que el PP va decidir aturar les obres del Nou Hospital Can Misses i que ara s'ha obert una petita part de l'edifici amb 3 anys de retard. Les conseqüències econòmiques d'aquest modificat i retard per culpa de la gestió del PP han estat milionàries: El cost del finançament afegit (refinançament modificació de les fites del contracte) ha estat de 2.645.248 euros. Els costos indirectes (cost director, assegurances, arrendaments) ha estat de 2.715.178 euros. El cost financer afegit (per entitats finançadores) ha estat de 996.617 euros. El sobrecost financer (Swap) ha estat de 4.214.299 euros. El total de la suma és de 10.571.342 euros.

A aquests, s'hi suma la disminució de la inversió en un total de 12.199.460 per la renúncia a reformar l'actual Can Misses, a no actuar sobre la cuina, bugaderia, administració, docència, formació, no esbocar la cafeteria, diàlisi, subministraments, canvis en els aparcaments i renúncia a la construcció del nou centre de salut.

La retallada en equipament de mobiliari ha estat de 5.000.000 euros i l'aportació econòmica directa (per modificació contractual) de 5.210.915 euros a causa dels modificats i retallades del PP decidits entre el 2011 i el 2012 ha provocat un sobrecost 32.981.717 euros.

La gestió del Govern Bauzá, decidint un retard en l'acabament de l'obra, ha fet que els pagaments del cànon de construcció i serveis s'hagin vist afectats per l'increment de l'IVA que va decidir el Govern Rajoy. Així, atenent que el cànon fix anual era 6.542.458 (sense IVA) i el variable anual de 12.750.710 (sense IVA), el total del sobrecost per l'increment de l'IVA del 16 al 21% serà, a la finalització de la concessió, d'un total de 22.656.606 euros.

A tot això s'hi afegeix, finalment, que el Govern Balear ha estat pagant durant més d'un any per un hospital tancat. El total que s'ha pagat durant aquest any, segons Thomàs, ha estat de 15 milions d'euros.

Si el PP ha estat incapaç de posar en marxa el nou Hospital durant l'últim any, segons el diputat socialista, ha estat perquè s'han repetit o modificat multitud de concursos de dotació de tecnologia, mobiliari i altre equipament mèdic. Encara hi ha concursos sense adjudicar, ha explicat Thomàs, a part de la radioteràpia, el d'equipament d'anestèsia i respiració, equipament de monitorització, equipament d'endoscòpia i el servei de campanya publicitària per divulgar el procés d'obertura del nou hospital.

És "un hospital que neix sense cap nova especialitat, ni neurocirurgia, ni cirurgia vascular, ni hemodinàmica, només amb un TAC". Respecte de la radioteràpia, que el PP ha decidit privatitzar, el conseller Martí Sansaloni tampoc no ha estat capaç de posar un data a la seua posada en funcionament, després d'haver incomplit el compromís que funcionaria abans de finalitzar el 2014, ha explicat el diputat del grup Socialista.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube