Imprimeix
PDF

Tots els membres de la Mesa d’adjudicació de les obres de Son Espases coincideixen: una portada d’un diari i la ingerència de Castillo van provocar el canvi de OHL per Dragados

230115 Com Son Espases web

La Comissió d'Investigació de Son Espases ha servit per a confirmar la ingerència política d'Aina Castillo dins de la Mesa que havia d'adjudicar les obres.

La consultora que va fer les valoracions de les pliques presentades, en els seus aspectes tècnic i econòmic fou Global PM. I el seu veredicte, favorable a l'oferta de OHL, i avalat posteriorment per les oficines tècniques del mateix Ibsalut.

Així les coses, la Mesa va decidir deixar damunt la taula aquest informe en la reunió de dia 21 de juliol de 2006, posposant la seva decisió per a cinc dies més tard. La causa, per Diéguez, no havien estat els dubtes que havia provocat la valoració de les diferents pliques –un dels compareixents, Javier Vázquez ha admès que de no haver existit la filtració periodística, la Mesa hagués adjudicat les obres a OHL, així com dictà l'informe de la consultora Global PM- sinó la publicació en premsa del resultat de la avaluació aquell mateix dia, favorable a OHL per davant de l'oferta de Dragados. Una informació periodística que pel compareixent Javier Vázquez, donava la impressió de que "algú amb informació de la Mesa l'oferia als superiors i aquests la filtraven".

La següent reunió de la Mesa d'adjudicació de dia 26 de juliol de 2006 es va veure mediatitzada per dos fets que la van alterar. Aquell dia el mateix diari anticipava que la Mesa aturaria l'adjudicació i elevaria una petició de dictamen al Consell Consultiu. Aquesta nova filtració, en paraules d'un altre dels membres de la Mesa que han testificat al si de la Comissió, l'aleshores director general de Pressupostos i actual Síndic de Comptes, Bernat Salvà, van fer "indignar" els membres de la Mesa. Paral•lelament la Mesa rebia aquell dia una comunicació de la consellera de Salut, Aina Castillo, a través del director gerent de l'Ibsalut, Sergio Beltrán, en la que precisament es "suggeria" allò mateix que publicava el diari: un dictamen del Consultiu. El resultat de les deliberacions de la Mesa d'aquell dia, sorprenentment, "van fer cas a allò que havia publicat el diari", ha dit Diéguez: aturar l'adjudicació, i elevar l'expedient al Consell Consultiu.

"Feia la impressió que la Mesa es dirigia des de fora" ha dit Vázquez a preguntes d'Antoni Diéguez. Vázquez fou l'únic membre de la Mesa que no va firmà l'acta del dia, i ha declarat a la Comissió que "no creia necessari demanar un informe al Consultiu, per que no havia observat res estrany en el funcionament de la Mesa fins el moment", essent aquest un parer compartit pels tres juristes que s'asseien en aquell ens, segons ha afirmat. Vázquez ha admès que gran part de la discussió de la sessió va obeir als intents de la resta dels integrants de la Mesa de què la decisió que s'havia de prendre, la mateixa que el Mundo anticipava a la seva portada del dia, fos per unanimitat. Vázquez ha recordat que finalment no va firmar.

La ingerència de Castillo, determinant en el canvi de parer de la Mesa

Diéguez ha dit que la "ingerència de Castillo i la portada d'un diari foren responsables d'interferir en la feina de la Mesa", partint de la base d'una de les preguntes que el diputat socialista ha formulat a un altre dels compareixents de la jornada, l'Interventor General de la CAIB José Amengual: "Em pot dir en quin punt de l'articulat de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques diu que un càrrec polític pot influir en una mesa d'adjudicació?" Per Diéguez ha quedat clar que, en una Mesa com la d'adjudicació de les obres de Son Espases, on s'hi asseien 6 alts càrrecs de l'administració Matas i 2 tècnics d'alt grau de l'Administració, "qui manava era Aina Castillo".

Amengual ha afirmat, en aquest punt que "no podíem fer altra cosa", davant el suggeriment de Castillo per a aturar l'adjudicació i demanar el dictamen del Consultiu. Un dictamen que posteriorment apel•lava a que "si la Mesa podia manifestar dubtes" sobre la resolució del concurs per les obres de Son Espases, podia acudir a encarregar nous informes als Col•legis Oficials d'Economistes i d'Enginyers. Segons allò que reflecteixen les actes de les reunions, incloses dins del plec de documentació de la Comissió d'investigació, la Mesa no va experimentar dubtes al respecte de les valoracions de les diferents ofertes, senzillament per que com Diéguez creu demostrat, "en la reunió del dia 21 de juliol es va aportar l'estudi de Global PM, però no es va analitzar en profunditat", atès que la reunió va durar poc més de dues hores i el document tenia més de 400 pàgines. Pel diputat socialista, "allò que posa en alerta als membres de la Mesa són les filtracions periodístiques que filtren primer el resultat de la avaluació de Global PM, i després 'endevinen' la decisió que prendrà la mateixa Mesa, abans que es produeixi".

A partir d'aqui, la Mesa accepta seguir el dictamen del Consultiu i encarregar nous informes als Col•legis d'Economistes i d'Enginyers. Informes que són presentats posteriorment davant la Mesa pels degans respectius, a diferència dels inicialment redactats per Global PM, que no van ser exposats pels seus redactors a cap de les reunions de la Mesa. En aquest punt, aquest divendres, dos dels declarants, Vázquez i Amengual, han afirmat que van assistir a una reunió –fora de la Mesa i per tant sense acta oficial- amb els responsables de la consultora, per a conèixer el document de més de 400 pàgines. En canvi, un altre dels membre de la Mesa, Luis Alegre, ha declarat que només va consultar el document del Global PM "parcialment en aquells apartats tècnics de la seva especialitat –mèdica-, i sempre en el si de la Mesa" de dia 21, i que "no se'l va endur a casa".

La petició de dictamen al Consultiu per part d'una Mesa en un procés d'adjudicació és un fet insòlit a Balears, per Bernat Salvà, qui ha declarat que "no en coneix cap altre cas". En canvi aquest fet va ser determinant per que, mesos després, el desembre de 2006, el resultat de l'adjudicació de les obres de Son Espases anés a parar a Dragados, amb una oferta econòmica 105 milions d'euros inferior a la d'OHL, però amb una dotació de serveis i de recursos per a l'explotació de l'Hospital durant 30 anys també molt inferior a l'oferta de la constructora que inicialment era l'escollida segons els informes inicials. A preguntes de Diéguez, Javier Vázquez, actualment integrat en l'Advocacia de la CAIB, ha manifestat que "no dic que sigui en aquest cas, però en molts casos es presenten ofertes deliberadament baixes a alguns concursos amb la intenció de guanyar-los i posteriorment són modificats a l'alça" Un fet que com és sabut, és el que va acabar passat a Son Espases amb l'oferta guanyadora de Dragados.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube