Imprimeix
PDF

Antoni Diéguez: “La declaració del sr. Villar Mir ha confirmat la sospita sobre la manipulació en la adjudicació de Son Espases”

270115 Com Son ESpases 7 webwebA la llum de la documentació i de les declaracions dels compareixents, el Grup Parlamentari Socialista ha presentat la petició per a quatre nous declarants a la Comissió.

Juan Miquel Villar Mir, president del holding d'empreses que acull la constructora OHL, ha reconegut "greus irregularitats" en el procediment d'adjudicació de les obres de l'hospital de Son Espases a les quals es presentà la seva firma. A preguntes del diputat socialista Antoni Diéguez, Villar Mir ha anat més enllà i ha afirmat que tot el procés va ser "nul de ple dret", en estimar que s'hi havien conculcat diversos articles de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques. Diéguez ha afirmat al respecte que Villar Mir "ha reconegut que quan l'obra havia de de ser adjudicada a la seva empresa, la intervenció de la sra. Castillo va altrerar tot el sistema i va endur-se l'obra a una altra empresa".

L'empresari i constructor compareixent ha titllat "d'incompetents" per a ser partíceps del procediment tant a l'ex consellera Castillo, com als Col•legis d'Enginyers i Economistes, a la llum de la Llei. Villar Mir ha afirmat no existir "cap precedent" a Espanya per que dos col•legis professionals hagin estat responsables de la realització d'informes decisius en una Mesa d'Adjudicació d'obra pública.

La plica presentada per OHL al concurs per les obres de Son Espases era 105 milions d'euros més cara que la que finalment resultà guanyadora, de Dragados, però malgrat aquest fet, fou la millor valorada per l'informe que l'IBsalut encarregà a la consultora Global PM per a la peritatge de les ofertes presentades, un cop confrontada la part econòmica amb els serveis que s'oferien i el personal que els havia de cobrir, tenint en compte que el concurs incloïa també la gestió i el manteniment de l'hospital per un període de 30 anys.

A preguntes del diputat socialista, Villar Mir ha admès que en el període entre 2003 i 2007 les adjudicacions públiques a la seva constructora havia aconseguit licitar 7 milions d'euros per uns habitatges socials, i que en l'any 2006, quan no obtingué cap obra, el conglomerat d'empreses de la UTE de Son Espases, Dragados, FCC i Melchor Mascaró varen acaparar més del 70% del les obres licitades pel Govern.

Precisament un representant d'aquesta darrera, Javier Mascaró Martorell, ha admès en la compareixença posterior a la de Villar Mir, que "molt possiblement sense la intervenció de la consellera de Salut", Aina Castillo en el procediment de la Mesa de Contractació de Son Espases, "no hagués aconseguit adjudicar-se les obres". Melchor Mascaró és encara a dia d'avui una de les firmes que conformen la Concessionària que gestiona l'hospital, en concret les àrees de jardineria i bugaderia, de la mateixa manera que formà part de la UTE que s'adjudicà el concurs i en féu les obres, en companyia de Dragados i FCC Construcción.

Florentino Pérez compareixerà aquest dijous, mitjançant vídeoconferència

La reunió de la Mesa de la Comissió d'investigació de Son Espases ha rebut la confirmació de compareixença de Pérez com a testimoni. Pérez s'ha acollit a la prerrogativa oferta per la Comissió, per poder declarar a través de vídeoconferència, en contra del criteri del GPS, que ja manifestà la preferència de què la compareixença de l'empresari i constructor fos presencial. Pérez havia al•legat a la Comissió una impossibilitat material per causes desconegudes, per a declinar la primera petició de compareixença, efectuada fa 15 dies.

D'altra banda el GPS ha presentat sol•licitud per a quatre noves compareixences, algunes de les quals ja figuraven en el document original que els socialistes varen presentar com a proposta de pla de feina per la Comissió, i que el PP va tombar de bon inici. La Comissió decidirà el pròxim dijous si estima oportunes les declaracions de Francisco Tutzó, Patricio de Antonio, Juan Carlos Delgado Polo i José Ramón Ahicart.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube