Imprimeix
PDF

Els candidats i candidates socialistes de Menorca i la candidata a la presidència del Govern signen el Compromís ple Territori

FAS amb candidats Menorca"Defensem un model territorial respectuós amb el medi ambient i el paisatge, que ens permeti sortir de la crisi amb un projecte de futur que garanteixi la sostenibilitat d'aquesta evolució econòmica i, per tant, afavoreixi també la prosperitat i el benestar de les generacions futures."

D'aquesta manera ha definit la candidata del PSOE a la presidència del Consell Insular, Susana Mora, el compromís amb el model territorial i la identitat de Menorca que avui han signat els candidats socialistes als ajuntaments i al Consell i la Secretaria General del PSIB-PSOE i candidata a la presidència del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol.

En la compareixença conjunta Mora ha recordat que el model territorial que van dissenyar les socialistes amb les forces progressistes a partir d'un ampli "consens social, ha permès que a dia d'avui xerrem d'una Menorca que ens permet gaudir d'un patrimoni paisatgístic i ambiental diferenciat;" que fa possible un "producte turístic de qualitat i amb oferta diferenciada en relació a d'altres destins."

Respecte del Pla Territorial Insular Mora exposa com "després de 12 anys aquest model territorial ha de ser objecte de revisió, no ho hem discutit mai" –el mateix PTI determinava que al 2013 s'havia de revisar-. "Si haguéssim governat aquest mandat hauríem posat damunt la taula la revisió." Una revisió "des de la participació ciutadana i el consens." El que ha qualificat d'inacceptable es que es promoguin iniciatives "estrictament polítiques que hipotequin la revisió del model de manera irreversible. Per això ens comprometem a liderar un procés de revisió des de la participació i un debat totalment transparent." Així mateix en el document signat avui els i les socialistes es comprometen a derogar tots aquells articles de la NTT que impossibilitarien que aquest "debat social donés fruits perquè hipotequen irreversiblement la futura revisió."

De la mateixa manera s'ha signat el compromís de suspendre la construcció de les rotondes a doble nivell de la carretera general i revisar el projecte constructiu per tal d'adequar-lo al projecte inicial, des de la màxima garantia de la seguretat del trànsit, l'interès general i la voluntat de la majoria social de Menorca. "En l'anterior legislatura ja vam deixar un model de reforma de la carretera, fruit del consens social, en el qual no hi havia rotondes a doble nivell i es respectava el model territorial. Volem recupera aquest model i generar un debat social. Aturarem les rotondes a doble nivell i si, finalment, del debat s'extreu que són necessàries

certes rotondes perquè no hi ha altra possibilitat, el debat social serà el que prosperarà. Però ho dubtem molt perquè creiem que sí hi ha alternatives."

En aquesta mateix àmbit s'emmarca el compromís d'impulsar una acord polític amb el Govern de l'Estat per tal que l'execució del Conveni de Carreteres "es dugui a terme fins al darrer punt, però sigui el Consell qui marqui prioritats i terminis." De fet, a més del compromís que també ha adquirit Francina Armengol de dirigir-se amb Susana Mora al Ministre de Foment per fer aquesta demanda, Mora també ha recordat que ja compta amb el suport del Secretari d'Organització César Luena.

Finalment un altre compromís rubricat avui formalment és el d' impulsar al Parlament la "revisió de totes aquelles normes i lleis de caràcter territorial i turístic que s'han aprovat durant aquesta legislatura i que perjudiquen la possibilitat de que sigui el Consell Insular qui decideixi sobre la ordenació del territori de Menorca, sol·licitant que se'ns torni aquesta plena capacitat de decisió."

Francina Armengol ha iniciat la seva intervenció destacant un aspecte territorial que hauria de ser bàsic però que ha estat el gran oblidat durant aquesta legislatura, "tant per Bauzà com pel Tadeo: Les competències d'ordenació del territori són del Consell de Menorca. Així ho respectaré com a presidenta del Govern de les Illes Balears. Qui decideix el model territorial de Menorca han de ser els menorquins i menorquines. Des del Parlament no se'ls furtarà la capacitat de decisió sobre el seu model territorial i el model de futur que amb tant d'esforç han treballat i aconseguit."

Armengol també s'ha referit a l'orgull per la feina feta, "no nomes pels i les socialistes de Menorca, sinó per totes les persones progressistes, per la societat menorquina, participant d'un gran debat amb capacitat de diàleg i d'acord entorn a un model territorial que ha tingut premis per tota Espanya. Un model territorial que situa Menorca com una illa amb una qualitat especial, amb una protecció del patrimoni i del paisatge especial, amb un orgull de ser com és i de mostrar-se davant del Món com és; però també amb la consciència que necessita créixer econòmicament, repartir millor la riquesa i, per tant, conservar i saber preuar allò que té de més estimat: el paisatge, el seu territori, el Camí de Cavalls, les platges verges que tenim gràcies a la protecció que es va fer per part del PTI. Tot el que vagi en aquesta línia, en la del seny menorquí, tindrà el suport del Govern de les Illes quan governem."

Respecte de la invasió de competències i la imposició de criteris territorials per part del Govern, Armengol ha exposat que la Norma Territorial Transitòria, la llei Turística, la llei del Sòl, les normatives que des del Parlament han furtat competències insulars i municipals seran modificades per la nova majoria parlamentaria."

En relació al compromís d'aturar les rotondes a doble nivell, la candidata a la presidència del Govern ha rallat de la necessitat de racionalitzar "una obra desmesurada, amb un impacte absolutament negatiu i que hipoteca el model de futur de Menorca. Les coses s'han de gestionar bé i els socialistes ho sabem fer. S'ha de posar seny a una qüestió que es cabdal. I com a exemple de gestió, de seny i de coherència Armengol ha recordat que el Conveni de Carreteres "el va aconseguir un govern liderat pels socialistes amb un govern d'Espanya socialista."

També ha exposat com el plec de prescripcions tècniques del tram Maó-alaior que va deixar preparat l'anterior equip de govern poc abans dels comicis de 2011 no preveien cap rotonda a doble nivell. "Els socialistes tenim un compromís clar des del principi; des que vam dissenyar el model, des que vam aprovar el PTI, des de que en aquesta legislatura, a l'octubre de 2012, vam presentar al·legacions al projecte de rotondes a doble nivell. Els socialistes sempre hem dit no a la destrucció del paisatge i del territori menorquí. Tenim el model alternatiu, l'hem explicat i el farem possible des dels governs," ha exposat Armengol per finalitzar.

Recordar finalment que Francina Armengol també aprofita l'estada a Menorca avui i demà per visitar i prendre contacte directe amb el veïnat i les entitats des Migjorn Gran, com a part del seu compromís de copsar de primera mà la realitat de tots i cadascun dels pobles de Menorca.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube