Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia que el Govern manté els quiròfans de Son Espases infrautilitzats

GPS PLE WEBDurant el debat de la moció sobre política general en matèria sanitària, el portaveu adjunt socialista Vicenç Thomàs ha revelat les dades comparatives entre els quiròfans de Son Dureta i els de Son Espases.

 

El portaveu adjunt del GPS, Vicenç Thomàs ha qualificat com a "dolentes" les dades de gestió de la política sanitària del Govern durant la present legislatura, en el marc de la moció que ha defensat en el ple del Parlament d'avui, i de la qual ha aconseguit l'aprovació de quatre dels seus nou punts.

"Malgrat el maquillatge de les xifres, la realitat no es pot amagar" ha dit Thomàs en relació a unes xifres que han anat enrere respecte les de finals de la passada legislatura. "Han duplicat les persones que estan en llista d'espera per una intervenció quirúrgica i han triplicat els dies d'espera, per consultes i per a proves complementàries" ha dit el diputat socialista. A més ha retret al responsable de Salut "la davallada de l'activitat del Sistema de Salut de les Illes Balears, no per culpa dels professionals, si no de qui els ha llevat recursos econòmics i humans per a fer la seva feina; un fet que ha determinat el nivell d'assistència que s'ha prestat".

En aquest respecte Vicenç Thomàs ha volgut sortir al pas del triomfalisme de les dades d'atenció sanitària ofertes per l'activitat de Son Dureta durant 2014. Unes dades que parlaven d'augments de l'activitat al centre de bandera de Balears respecte 2013. No obstant això, si el terme de comparació és l'activitat duta a terme a Son Dureta durant el seu darrer any de funcionament, el 2010, el triomfalisme s'acaba. "Amb 17 quiròfans a Son Dureta es varen fer 19.689 operacions l'any 2010, 1.158 intervencions per quiròfan, mentre que a Son Espases l'any passat s'en van fer 20.322, amb 10 quiròfans més". Una mitjana de 752 intervencions per cada quiròfan, 400 menys que a Son Dureta per a cada sala d'operacions. Un fet que Thomàs ha atribuït a una "molt mala gestió dels recursos i del personal".

En la mateixa moció, Thomàs s'ha queixat de la lentitud del Govern en respondre algunes de les qüestions en matèria sanitària que ha plantejat el GPS, "més de 240", en allò que ha considerat com una "manca de respecte a l'activitat de l'oposició parlamentària".

"Cap societat no pot ser pròspera i feliç si part dels seus membres són pobres i miserables", ha dit Joana Barceló, citant Adam Smith a 'La riquesa de les nacions' (1776)

De la seva banda la diputada Joana Barceló ha defensat una interpel•lació relativa a la taxa de protecció de l'atur. Una taxa que malgrat la baixada de les xifres de l'atur, va en augment al mercat laboral de Balears, incentivada per la precarietat del llocs de feina, les baixes cotitzacions, i l'acabament dels subsidis dels aturats de llarga durada. "Tenim la taxa de cobertura per aturats més baixa de la nostra història, i la segona de tot l'Estat, amb un 28,%" de persones que cobren alguna prestació d'entre el total de desocupats. "Al 2001 estàvem al 42%" ha dit Barceló que ha palesat que "mai com ara hi havia hagut tantes persones a l'atur tant desprotegides".

Així la diputada socialista ha destacat que "7 de cada 10 aturats no reben prestació ni per subsidi ni per atur, només un de cada 10 joves i 4 de cada 10 persones majors de 45 anys reben prestació". Una situació que en opinió de Barceló, ha vingut provocada per quatre causes; "la reforma laboral del PP, la precarietat en la contractació, l'atur de llarga durada", a les que s'ha afegit "la inacció del Govern".

I el resultat de la desprotecció es resumeix en xifres; "baixen els demandants, baixa la quantia de les prestacions pagades i per tant la despesa de l'Estat en prestacions a Balears també ha baixat en un 21,5% respecte 2011". Una quitança que s'acosta als 140 milions d'euros que han deixat d'arribar a Balears per a dotar l'economia dels més necessitats.

"Cal que siguin conscients de la feblesa social del seu creixement" ha dit Barceló als membres del Govern, "per que es fonamenta en precarietat i pobresa, és injust i del tot insostenible". "Fa falta una altra política", ha acabat Barceló; "la resposta ha de ser més supost públic, més estat, més política".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube