Imprimeix
PDF

Manifest del PSIB-PSOE pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Aturem les violències masclistesUn any més, el PSOE es suma a la crida de les Nacions Unides per commemorar el 25 de novembre com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les dones, i ratificar el nostre ferm compromís de rebuig cap a la violència de Gènere.

Al mateix temps que reiteram l'obligació de treballar fins a aconseguir la seva eradicació. Tenim la convicció que la tolerància zero amb la violència contra les dones ha de ser un valor i com a tal ha de ser defensat per la societat en el seu conjunt.

Més de 800 dones han estat assassinades a Espanya per les seves parelles o exparelles des de l'any 2003, data que marca l'inici de la recopilació de dades oficials. La violència de gènere és una violència que es dirigeix contra la dona pel fet de ser- ho en ser considerada pels seus agressors com a persones mancades dels drets de llibertat, respecte i capacitat de decisió. És una forma de terrorisme al que la ciutadania hauria de respondre i no romandre impassibles. És una terrible xacra social a la qual tots hem de fer front.

Els socialistes creiem i defensam la igualtat entre dones i homes com a principi fonamental. El nostre compromís contra la violència de gènere és ferm. Va ser un govern socialista el que va aprovar la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere que ha suposat un revulsiu enfront de la violència de gènere en tots els seus aspectes i que s'ha consolidat com a model internacional. Una llei per a la prevenció, protecció, persecució i càstig de la violència utilitzada pel company o excompany sentimental. Una llei que desenvolupàrem i engegàrem durant els anys de govern socialista.

Una societat decent exigeix avançar cap a una societat segura i lliure de violència de gènere, que garanteixi una resposta ràpida i efectiva a les dones que sofreixen violència així com als seus fills i les seves filles. És per això, que els socialistes venim reclamant un Acord Social, Polític i Institucional contra la Violència de Gènere, que hauria d'estar permanentment en l'agenda dels partits polítics per arribar a ser una qüestió d'Estat prioritària.

Durant els darrers quatre anys els pressupostos destinats contra la Violència de Gènere han sofert greus retallades. És temps d'abordar amb voluntat política i amb decisió una resposta ferma de societat, partits polítics i institucions enfront de la violència masclista. És temps de solucions.

El PSOE treballa per consolidar un gran Acord contra la violència de gènere que oferim a totes les forces polítiques. Una societat decent exigeix avançar cap a una societat segura i lliure de violència de gènere, que garanteixi una resposta efectiva a les dones que sofreixen violència així com als seus fills i a les seves filles generant i oferint els mecanismes necessaris per aconseguir-ho.

En primer lloc, cal reposar i dotar suficientment les partides pressupostàries i per objectius que s'han vingut retallant en els últims anys, especialment els recursos destinats a la prevenció i a l'assistència social de les víctimes de violència de gènere, depenents tant de les Comunitats Autònomes, com dels serveis de proximitat dels ajuntaments.

Entenem que és necessari crear un fons específic de suport als ajuntaments per reforçar la xarxa de serveis públics, impulsant el paper que exerceixen i han de seguir exercint els serveis socials municipals i els centres de la Dona.

En segon lloc cal dotar de recursos suficients per garantir l'eficàcia de l'Administració de Justícia. Tots els estudis ens indiquen que les denúncies per violència de gènere no augmenten. Amb prou feines arriben al 30% pel que el 70% queda impune. Cal lluitar contra aquesta impunitat per a que les dones tenguin confiança en la Justícia i se sentin protegides i que no temin perdre als seus fills i les seves filles.

Els i les socialistes subratllam la necessitat de posar en marxa als Jutjats Especialitzats en Violència de Gènere l'Acompanyament Judicial Personalitzat, per fer accessible la informació a les dones víctimes de violència de gènere sobre l'itinerari i procediment més segur en el seu recorregut judicial, des del moment en el qual posen la denúncia fins al final del procés. Cada denúncia retirada és un èxit del maltractador en la seva estratègia de la por, de la coacció, de l'amenaça. Sabem que la violència de gènere és un fenomen complex per tant, els qui s'enfronten a ell han d'estar especialitzats i han d'haver rebut una formació completa i rigorosa.

Sabem que existeixen fallades en la percepció del risc i en els informes psicosocials. Sabem que en nombroses ocasions es revictimiza a les dones pel que és necessària l'obligatorietat de formació específica en la matèria, impartida per una institució acreditada prèviament a ocupar el seu lloc, tant dels magistrats al capdavant d'òrgan jurisdiccional especialitzat, com d'advocats, forenses i equips psicosocials que intervinguin en els Jutjats especialitzats de violència de gènere.

L'educació és una altra de les nostres preocupacions. Si no trencam els cicles, la violència de gènere passarà de generació en generació pel que és matèria de l'Acord tant el Pla Nacional de Sensibilització i Prevenció de la Violència de Gènere com el Pla integral per prevenir, protegir i reparar el dany a menors víctimes de violència de gènere i especialment, la incorporació al currículum en totes les etapes educatives la formació específica en Igualtat, educació afectiu- sexual i de prevenció de la violència de gènere.

Finalment, tal com han recomanat tant la CEDAW com a Conveni del Consell d'Europa sobre Prevenció i Lluita contra la Violència contra la Dona i la Violència Domèstica, estam convençuts que és el moment d'ampliar la Llei Integral contra la violència de gènere de manera que estiguin recollides en ella totes les manifestacions d'aquesta violència i no exclusivament les que es produeixen en relacions de parella com ocorre en aquest moment.

Un any més, volem recordar a totes i cadascuna de les víctimes mortals de la violència de gènere. Dones amb noms i cognoms, amb una vida per davant que va ser truncada per una violència cruel exercida, precisament, per la persona amb la qual un dia van decidir compartir la seva vida. També, a tots els menors, als fills i les filles dels maltractadors, víctimes al seu torn d'aquesta violència.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube