Imprimeix
PDF

Manifest del PSIB-PSOE pel Dia Internacional de les Dones

Dia de la dona 2017El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, commemoració d'una data històrica i reivindicativa de la Igualtat real entre dones i homes.

Ha passat un segle i hem après que la igualtat de drets, polítics, socials i laborals cal reforçar-la cada dia, perquè quan no s'hi avança, s'hi retrocedeix. Avui les amenaces per aconseguir la igualtat són reals i no difuses. El context internacional ha canviat a pitjor amb els nous responsables polítics que, lluny de reforçar la democràcia l'afebleixen atacant dos dels seus pilars fonamentals, l'estat de Dret i la Igualtat.

Generacions de les nostres dones han vingut lluitant per la llibertat, les nostres àvies, les nostres mares, fins i tot les nostres besàvies. Una llibertat que avui, gràcies a elles, és un patrimoni col·lectiu que cal seguir defensant cada dia perquè ningú ens la dóna, però alguns volen arrabassar-nos-la.

Les "Marxa de les Dones" que hem vist per tot el món contra Trump varen ser l'expressió d'un crit de llibertat i dignitat per defensar els drets humans, la diversitat, la igualtat, la inclusió, els drets reproductius i condemnar el racisme. Més de sis milions de dones van sortir al carrer per manifestar el seu rebuig a les polítiques masclistes de la nova Administració nord-americana i dels Governs conservadors populars europeus. Si l'Estat ha de garantir l'ordre social, avui s'observen molts niguls a l'horitzó.

A Espanya, el Govern del partit popular incompleix la Llei Orgànica 3/2007 per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes (LOIEMH).Com són els plans d'Igualtat "per promoure l'adopció de mesures concretes en favor de la igualtat en les empreses, situant-les en el marc de la negociació col·lectiva, perquè siguin les parts, lliure i responsablement, les que acordin el seu contingut. Així mateix, incompleix les mesures específiques sobre els processos de selecció i per a la provisió de llocs de treball en el si de l'Administració General de l'Estat. També en les Forces i Cossos de Seguretat i en les Forces Armades.

Sabem que la discriminació, la desigualtat i el patriarcat segueixen estant presents en la societat espanyola d'avui dia. És un problema que ha anat en augment al no haver pres mesures per part del Govern per acabar amb elles. D'aquí la reculada significativa a combatre i eradicar la violència de gènere, incompatible amb la democràcia. La violència masclista segueix creixent, també les dones assassinades i les seves filles i fills, víctimes tots ells de maltractadors.

Cal prevenir i garantir la formació en igualtat a totes les etapes educatives entre el jovent. No obstant, el Govern ha suprimit aquest any les subvencions a les universitats per a la formació en igualtat, així com els plans d'igualtat en les petites i mitjanes empreses. Només educant en igualtat, podrem viure en igualtat.

S'han continuat efectuant retallades dràstiques en polítiques d'Igualtat, el resultat de les quals és l'empobriment de les dones, sobretot de les més vulnerables i que ha portat a la feminització de la pobresa.

La reforma laboral està perjudicant més a les dones pel repartiment desigual de l'ocupació al mercat laboral, per la precarietat i la temporalitat laboral i l'ocupació a temps parcial, que comporten una significativa retallada en la prestació per desocupació. Per aquest motiu la pensió que reben les dones és un 37% més baixa que la dels homes, perquè els salaris que tenen les dones són un 23,25% menys. I és que la bretxa de Gènere ha anat creixent en els últims sis anys.

Les dones amb discapacitat pateixen discriminació múltiple. Cal fomentar l'accés a l'educació superior d'aquest col·lectiu i la seva participació social i política. Respectar els seus drets sexuals i reproductius. Cal implementar mesures de suport adequades perquè les víctimes de violència de gènere tinguin les ajudes necessàries i accessibles.

El PSOE és el partit que ha defensat i ve defensant la igualtat. Estam compromesos en posar fi a la xacra social que és la violència contra les dones pel fet de ser dones, en acabar amb la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, amb la defensa dels drets sexuals i reproductius. És a dir, amb el dret de les dones a una vida lliure de violència.

A l'ADN dels i les socialistes està eliminar totes les barreres contra les dones que segueixen en peus. Ho vam fer quan vam governar amb la finalitat d'avançar en la Igualtat aprovant lleis, com la Llei Integral contra la Violència de Gènere, la Llei d'Igualtat, la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs, la Llei de Matrimoni entre persones del mateix sexe, la Llei de Dependència, el Pla Concilia, la implantació de la coeducació i l'educació per a la ciutadania.

I ho continuam fent. A les Illes hem posat en marxa el Pacte Social contra les Violències Masclistes per tractar d'acabar amb la situació d'emergència social que vivíem. Això suposa, a més d'una inversió en promoció de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes, que l'adhesió ciutadana i d'entitats al pacte està creant una xarxa social conscienciada en la igualtat.

A Balears hem fet que una de les senyes d'identitat d'aquesta legislatura siguin el compromís feminista del Govern. Hem aconseguit trencar el sostre de vidre i tenim una dona presidenta, s'ha format un govern paritari i a nivell parlamentari hem aprovat una llei ambiciosa que marca el full de ruta de les polítiques públiques per promoure la igualtat i acabar amb les discriminacions que encara romanen als diferents àmbits del nostre entorn.

Volem una societat en la qual les dones visquin lliures de violència, una societat paritària i participativa en la qual les dones ocupin el lloc que els correspon per dret i per capacitat. El 8 de Març les dones i homes socialistes estarem al costat de les organitzacions socials i feministes per defensar els drets, la llibertat i igualtat de les dones. El PSIB-PSOE fa una crida a tota la ciutadania, a les institucions i organitzacions per a que junts avancem cap a una societat més justa i igualitària i en la qual ningú en quedi exclòs.

Visca el 8 de Març! Dia Internacional de les Dones.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube