Imprimeix
PDF

La Fundació Gabriel Alomar fa un repàs a la història del socialisme a Mallorca amb l'objectiu de «saber d'on venim per seguir dissenyant el futur de Balears»

Jornada Estudis Històrics FGALa Fundació Gabriel Alomar ha celebrat la primera de les Jornades d'Estudis Històrics del Moviment Obrer a Mallorca per aprofundir en els orígens del socialisme a l'illa. El politòleg i secretari de Política Autonòmica del PSIB-PSOE, Cosme Bonet, ha estat l'encarregat de presentar l'acte, defensant la necessitat de fer una pinzellada d'on venim i on és el Partit Socialista de Balears per saber cap a on va en el futur.

La primera ponència ha anat a càrrec de l'historiador Manel Santana, qui ha parlat del Moviment Obrer de principis del segle XX, el qual va propiciar l'aparició del socialisme a Balears i la seva acció política. L'objectiu d'aquest moviment obrer era «combinar l'acció social i sindical per millorar les condicions de vida de la gent».

Un moviment que, segons l'historiador, va començar des de la necessitat de fer denúncia de les condicions laborals dels treballadors i propaganda i divulgació dels seus conceptes bàsics, com les 8 hores de feina, descans i oci, l'associacionisme, etc.

L'augment del moviment obrerista, ha apuntat Santana, va provocar el naixement de les primeres agrupacions socialistes, que es van constituir a Palma, Manacor i Llucmajor, mentre que el 1893 el Partit Socialista a Mallorca es presentava per primera vegada a unes eleccions, en aquest cas generals, amb Pere Pascual de candidat.

La fundació de més agrupacions socialistes municipals, ha explicat l'historiador, va provocar el naixement de la Federació Socialista Balear l'any 1913.

D'altra banda, l'historiador Arnau Company ha parlat de «la Federació Socialista Balear durant la II República», fent un repàs de l'estructura del partit i l'acció política durant aquest període de la nostra història.

Amb aquesta sèrie de conferències els socialistes i la Fundació Gabriel Alomar pretenen revisar la seva història i donar-la a conèixer per tenir una completa consciència del passat del PSIB-PSOE i així, poder seguir dissenyant el futur de Balears.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube