Imprimeix
PDF

La XXa edició de l'Escola de Tardor aborda la memòria històrica analitzant la participació del creuer Baleares a la «desbandá»

FAS i Sílvia Cano XX Escola de TardorLa Federació dels Socialistes de Mallorca ha celebrat la XXa edició de l'Escola de Tardor abordant un tema d'actualitat com la memòria històrica, després de la recent obertura de la fossa del cementiri de Porreres, analitzant la participació del creuer Baleares a un episodi de la Guerra Civil conegut com la «desbandá», un èxode de milers de civils que foren atacats per terra, mar i aigua mentre fugien de la guerra per la «carretera de la mort», entre Màlaga i Almeria.

Aquesta jornada de formació, debat i anàlisi dedicat a la militància i a la ciutadania progressista de Mallorca s'ha plantejat per conèixer, des del rigor i el debat acadèmic, què va implicar la participació del creuer Baleares en aquest episodi de la guerra, així com el significat del monòlit que el commemora a Sa Feixina.

Francina Armengol, secretària general del PSIB-PSOE, i Sílvia Cano, secretària general dels Socialistes de Mallorca, han participat a la inauguració d'aquesta edició, on Armengol ha recordat com «un dels moments més intensos com a presidenta», l'obertura de la fossa de Porreres assegurant que «arribam tard, sabem que la democràcia no ha estat a l'altura de les circumstàncies amb la gent que va lluitar per la democràcia i la llibertat, però val la pena lluitar i governar fent política d'esquerres per restituir la memòria i la dignitat».

Armengol ha destacat la «necessitat de saber el que ha passat per no repetir els errors del passat», així com és molt necessari per l'esquerra «saber d'on venim per saber a qui no hem de trair mai».

Sílvia Cano ha fet referència a la «desbandá» i a la participació del creuer Baleares recordant el monòlit de Sa Feixina que «lluny de restituir la memòria de les víctimes, el que fa és enaltir als botxins», pel que ha apostat perquè els «espais públics han de ser llocs de convivència, no humiliar la memòria de les víctimes i, ara que hem obert les fosses, el proper debat públic que hem de tenir és els dels símbols i la restitució de la memòria».

El batle socialista de Palma, José Hila, també ha participat a la jornada en una taula rodona sobre el que representa el monòlit de Sa Feixina juntament amb Maria Antònia Oliver, presidenta de l'associació Memòria de Mallorca.

Prèviament, Andrés Fernández i Maribel Brenes, autors del llibre sobre aquest èxode titulat «1937. Éxodo Málaga-Almería. Nuevas fuentes de información» han exposat les conclusions de la seva feina investigadora d'aquesta massiva fugida de població civil i quina participació real va tenir el creuer Baleares.

Aquesta ha estat la primera jornada de la XXa edició de l'Escola de Tardor que continuarà el proper dissabte 26 de novembre per debatre sobre «El futur de la socialdemocràcia» amb Ramón Cotarelo, politòleg, catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la Universidad Nacional de Educación a Distancia; a més de Pere Joan Pons, secretari d'Idees i Programes del PSIB-PSOE i diputat socialista per Balears, i el politòleg Eli Gallardo.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube