Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE vol que el REB compensi el cost de la insularitat i garanteixi la millora del finançament per Balears

030615 Armengol Pons REB web

Francina Armengol defensa que la reforma del REB que s'aprovi a les Corts Espanyoles ha d'incloure "mesures que garanteixin la inversió de l'Estat a Balears –almenys com per la mitjana de les CCAA- i que compensin els costos d'insularitat repercutits en despesa corrent a sanitat, educació, energia o gestió de residus".

El Grup Socialista al Congrés dels Diputats ha entrat al registre de la institució una esmena a la totalitat amb text alternatiu al Projecte de Llei de reforma del Règim Especial de Balears. La iniciativa ve a millorar i ampliar la iniciativa anterior del PP. Si allò que Bauzá i Rajoy varen pactar afectava només a un nou règim fiscal per als ciutadans i ciutadanes de Balears, la proposta de millora que avui han presentat els socialistes és molt més ambiciosa "per aconseguir compensar els costos de la insularitat i garantir les inversions de l'Estat a Balears" com ha afirmat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol.

Així Armengol ha detallat que l'esmena socialista pretén "recuperar els 1.000 milions d'euros en inversions estatuàries –garantides per llei- i que no han estat reclamades pel PP durant aquesta legislatura". Així la cap de llista socialista al Parlament ha insistit en què les inversions que hauria de rebre Balears via Pressupostos Generals de l'Estat haurien de ser almenys equivalents a les que reben la mitjana de les CCAA. L'esmena socialista també inclou la proposta ja coneguda d'establir un preu fixe de 30€ per les tarifes dels vols interilles pels residents a Balears, al temps que es preveuen organismes de gestió aeroportuària amb la participació d'institucions balears, que a més puguin garantir i pactar qüestions relatives a la connectivitat de les Illes amb la Península.

Armengol ha destacat que aquest paquet de mesures afavoridores per a la millora del finançament de Balears i per a la compensació dels costos de la insularitat estan plenament suportades pel dirigents socialistes: "el PSOE ho té clar que Balears té unes necessitats específiques de finançament", ha dit.

La dirigent socialista ha instat José Ramón Bauzá a aturar la tramitació de la reforma del REB en els termes en què actualment està plantejada, com a règim fiscal: "vaig telefonar Bauzá per que aturés la tramitació, la setmana passada, i encara espero la resposta" ha dit Armengol, qui creu que un Govern que se'n va no pot deixar fermada una reforma del REB incompleta: "és millor que sigui el nou Govern qui tramiti el nou REB amb Espanya" un REB que realment sigui una eina duradora i exigible a tots els efectes per a compensar els costos diferencials de la insularitat.

El diputat socialista a la darrera legislatura, Marc Pons ha insistit en la "importància d'aconseguir recollir tots aquests fets en una llei" per que d'aquesta manera "s'obliga al seu compliment i aconseguirem un mínim d'inversions per a Balears" xifrats en la mitjana d'allò que reben les altres CCAA pel cap baix. Pons ha aclarit que la compensació per compte dels costos afegits que suposa la insularitat no s'aturen només en les inversions de l'Estat que han de ser exigibles a Balears, sinó que inclouen despeses ordinàries en "educació, per anar a estudiar fora de l'illa natal o en sanitat, per compensar els desplaçaments per a rebre tractament". Uns costos que hauran de ser "calculats per una comissió mixta que es dóna un any de termini per a fixar aquesta quantitat que quedaran fixades en els Pressupostos Generals de l'Estat".

Pactes amb el PP? "Els ciutadans han xerrat clar: gir cap a l'esquerra"

Francina Armengol, preguntada sobre el nou oferiment de pacte amb el PP reiterat per Bauzá, ha recordat les diverses ocasions en què ja s'ha expressat al respecte: "ja li vaig dir en campanya que no, i ara han estat els ciutadans els qui han xerrat i ho han fet clarament; han demanat un gir cap a l'esquerra. Jo li recomano a Bauzá que escolti allò que han dit els ciutadans".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube