Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE critica la submissió del Govern Bauzá davant el menyspreu de l'Estat cap a Balears

rdp 13 juliol Francesc Antich: "ha arribat el moment de dir que els d'abaix no poden aguantar més, però Rajoy en cap moment parla de pujar impostos als que més tenen"

Palma, 13 juliol 2012.- El PSIB-PSOE ha criticat avui durament "la submissió del Govern Bauzá davant el menyspreu de l'Estat central cap a les Illes Balears". La combinació "letal" del Govern de Rajoy a Madrid i Bauzá a Balears és "molt preocupant" perquè ja ha provocat la paralització absoluta de les inversions estatutàries i que s'obligui a Balears a fer uns retalls injustos, ha denunciat avui el senador socialista Francesc Antich.

Antich ha reivindicat un tractament diferenciat per a les Illes Balears a l'hora de fer retalls perquè "no hi ha res més injust que tractar igual als desiguals". "És una qüestió de justícia social", ha defensat el senador, qui ha recordat que, amb una població similar a Balears, Extremadura té 2.200 M€ més de pressupost i Astúries 1.300 M€ més.

"A Balears, quan retallam, ho feim d'allò que és imprescindible", ha explicat. El mal finançament històric de la nostra comunitat autònoma és precisament el que intenten compensar les inversions estatutàries pactades durant l'anterior legislatura. Però ara el Govern central diu "que no es sent fermat pel que diu l'Estatut d'Autonomia", segons una resposta a una pregunta escrita formulada pel mateix senador.

Antich ha valorat com a molt negatiu l'impacte que tindran les mesures anunciades pel Govern central a Balears. La pujada del Iva en general i del iva turístic en concret provocarà "pèrdues importants, més aturats, i menys competitivitat de les nostres empreses". Ha qualificat "d'incoherència absoluta" la postura del PP, que durant tota la legislatura passada demanava més i més per al turisme (no bastava l'IVA al 8%, ni la congelació de les taxes aeroportuàries, ni les bonificacions), i ara lleva les bonificacions i puja les taxes.

L'ex-secretari general ha dit que també li preocupa l'anunci fet pel president Rajoy de que es planteja liberalitzar el transport terrestre, aeri i ferroviari. "Només faltaria que ara vulguin privatitzar la porta d'entrada de la nostra economia, que és l'aeroport", ha opinat.

Antich ha reivindicat que "hi ha alternatives a aquestes polítiques de retall", a la paralització de l'economia, als atacs del PP contra una indústria que suposa el 60% del PIB de Balears, a la baixada de les prestacions per desocupació i als retalls que afecten principalment a les classes treballadores, als pensionistes i als aturats. "Pot ser és el moment d'agafar el bou per les banyes i dir que els d'abaix ja no poden aguantar més. Però Rajoy en cap moment parla de pujar impostos als que més tenen", ha dit.

Ha lamentat que "no hi ha manera de posar una taxa als que crearen la crisi, i en canvi l'Iva el pujaran per decret llei".

En un any "hem reculat al menys 10 anys", ha apuntat el diputat Pablo Martín, que ha comparat les Illes Balears d'ara amb les de fa uns mesos, abans de que arribàs al poder el Partit Popular. Abans, el PIB creixia, ara baixam; teniem més llocs de feina i els aturats cobraven la prestació sencera; abans pagàvem un IVA entre 2 i 3 punts manco que el que pagam ara, pagàvem menys impostos i teníem bonificacions al transport; havia una llei de dependència en marxa i ni el país ni les comunitats autònomes estaven intervingudes. Igualment, teníem mitjans públics independents i òrgans de consulta i articulació social que ara estan suprimits.

" Han estat sis mesos de combinació letal del PP a Madrid i a Balears", amb un retrocés clar en la situació econòmica, en els drets civils i en el sistema democràtic, ha afegit Martín.

Entre els aspectes més negatius d'aquest darrer període de sessions, destaca "la Reforma Laboral, que ha dinamitat el sistema de relacions laborals en el nostre país", ha opinat el senador Antoni Manchado. El senador per Mallorca ha lamentat, que durant tot aquest temps, la única defensa dels interessos de Balears l'han fet els diputats i senadors socialistes.

En concret, els representants socialistes han presentat en torn a 170 presentat en torn a 170 preguntes al Govern relacionades amb les Illes. De totes les esmenes socialistes presentades als Pressuposts Generals de l'Estat per millorar les condicions socials i econòmiques de Balears, totes han estat rebutjades.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube