Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta esmenes per valor de 450 M€ als Pressuposts Generals de l'Estat 2013

Armengol i Martín Francina Armengol: "Hem treballat conjuntament amb el PSOE per millorar el finançament i fer justícia davant la situació singular de les Illes Balears"

Pablo Martín "Ja que el PP no ha fet la seva feina i no ha presentat ni una esmena al Congrés, esperam que votin les nostres i no vagin en contra dels interessos de Balears"

Palma, 27 d'octubre 2012.- El Partit Socialista ha presentat, en el Congrés dels Diputats, tota una sèrie d'esmenes als Pressuposts Generals de l'Estat 2013, que suposarien la millora del finançament cap a les Illes Balears en gairebé 450 milions d'euros. Les esmenes estan sobre tot dirigides a inversions en el teixit productiu i innovació, en matèria de turisme i transport.

Els diputats en el Congrés i la pròpia secretària general, Francina Armengol, "hem treballat conjuntament amb el PSOE per millorar el finançament i fer justícia" ja que el PSOE "ha entès la situació singular" de les Balears, amb un finançament històricament injust, problemes de connectivitat i preus més cars i menys competitius que a altres parts de l'Estat, ha explicat Armengol.

El PP, en 16 mesos, ha situat Balears "a la coa de la inversió pública de tota Espanya, amb només 70 euros per capita, davant de la mitjana estatal de 225€", segons els PGE 2013 aprovats pel Govern de Rajoy. "Això és inacceptable", ha dit Armengol, demanant-se "què ha fet el Govern Bauzá per canviar aquesta discriminació cap a Balears", una comunitat en greus dificultat i que només fa una setmana va demanar el rescat dels comptes públics.

"El Partit Popular no ha fet res. Bauzá no ha fet la seva feina", ha opinat Armengol. No la va fer durant l'estiu, quan tocava negociar amb el Govern, ni l'ha fet durant aquest mes amb el Ministeri d'Hisenda, ni l'han fet els diputats del PP a Madrid, que no han presentat ni una sola esmena a uns PGE que ells mateixos han considerat "injustos". "Davant un PP que no defensa les Illes Balears, els socialistes hem fet una feina realista i rigorosa, per demanar a Madrid exactament el mateix que les altres comunitats autònomes, ni més ni manco", ha dit Armengol.

El diputat socialista Pablo Martín ha assenyalat que els socialistes "no demanam res que no varem demanar també quan governàvem", i ha destacat que les esmenes van encaminades a la reactivació econòmica i turística.

Les esmenes de Balears s'estructuren en dos blocs: per una part les derivades de les inversions que preveu l'Estatut d'Autonomia i, per altra, esmenes concretes a les partides pressupostàries dels Ministeris. El PSIB ha presentat esmenes per valor de 384 milions d'euros en matèries estatutàries, entre les que destaquen les inversions en la xarxa ferroviària i en estimular l'economia productiva i la inversió (Parc Bit, per exemple). Igualment, inclou esmenes en matèria turística, com la rehabilitació integral de la Platja de Palma i el Palau de Congressos.

Respecte al segon bloc, les esmenes directes a pressuposts ministerials tenen un valor total de 62,7 M€. Destaquen les dirigides a carreteres en Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i també dues esmenes que no tenen quantificació però són de vital importància per a les Illes. "Hem demanat l'eliminació del requisit del certificat de residència i també del apartat 3 de la Disposició Addicional dècima dels PGE que permet al Ministeri de Foment posar un tope, mitjançant un ordre ministerial, a la bonificació del 50% dels bitllets per als residents", ha explicat Martín.

Finalment, també en matèria de transport, els socialistes volen l'eliminació de la pujada del 8% en les taxes aeroportuàries, que sens dubte, "perjudicarà molt a la connectivitat de les Illes, als residents i al turisme, que és la nostra principal indústria", ha dit Martín.

La suma de les esmenes estatutàries i ministerials és de 446,7 M€. A aquestes s'han d'afegit "els beneficis" que duran a Balears els centenars d'esmenes no territorialitzades presentades pel PSOE als PGE2013 en matèria d'educació, sanitat, economia, indústria i turisme. Algunes d'elles, per exemple, incrementen les partides del FOMIT (infraestructures turístiques madures), el programa de l'IMSERSO i el turisme sènior europeu. "La nostra aproximació és que això podria suposar 273,9 milions d'euros més per a les illes", tot i que no es pot considerar una partida dirigida a Balears, ha explicat Martín.

El socialista ha lamentat que els diputats del Partit Popular al Congrés, encapçalats per Miquel Ramis, no hagin presentat ni una sola esmena als PGE 2013. "Ja que no han fet la seva feina, els demanam que donin suport a les nostres esmenes", ha argumentat el diputat. "Sinó, que donin la cara i expliquin perquè voten en contra dels interessos d'aquesta comunitat", ha afegit.

Taula d'Esmenes : http://www.psib-psoe.org/index.php/partit/quefem/documents/item/esmenes-psib-psoe-als-pge-2013?category_id=6

El decret de trilingüisme romp amb 20 anys de consens

Per altra banda, el PSIB-PSOE ha considerat lamentable que el PP trenqui amb 20 anys de consens lingüístic a les escoles. "El PP està molt preocupat atacant el català en les escoles, en lloc de preocupar-se pels retalls i tots els problemes que té la nostra comunitat autònoma", ha opinat Francina Armengol.

Els socialistes pensen que el PP està traslladant un problema als centres, que s'hauran d'organitzar per afrontar aquesta nova imposició. Una vegada més, el PP imposa, sense cap diàleg ni cap consens amb els centres educatius, les seves mesures ideològiques. També és una mesura que limita el paper i l'autonomia dels centres, i la participació dels pares i mares a través dels consells escolars.

El PSIB-PSOE creu que no és casualitat que, cada vegada que el PP ataca el català, coincideixi amb un nou problema que posa de manifest la seva nefasta i opaca gestió: la crisi de govern provocada pel desgavell a la Conselleria de Salut, les xifres històriques d'atur, les investigacions de corrupció del PP, el rescat de la comunitat, etc.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube