Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa modificar 8 normes i lleis bàsiques de l’Estat per a eradicar la corrupció i promoure la regeneració democràtica

Pablo Martín partidoSota el nom "Per una democràcia neta" la Comissió Executiva Federal del PSOE proposa el major paquet de mesures en favor de la transparència i en contra de la corrupció imperant, en resposta a les demandes de la ciutadania. 

'Per una democràcia neta' és la resposta que el PSIB-PSOE planteja a la societat que demanda solucions a una situació "de crisi política que ha provocat un profund desencantament de la societat espanyola amb la qualitat de la nostra democràcia", en paraules del diputat socialista Pablo Martín Peré. Aquest ampli paquet de mesures s'ha aprovat en el si de la Comissió Executiva Federal reunida a València, localitat que li presta el nom: Declaració de València.

"No hem estat capaços –durant els 35 anys de democràcia a Espanya- d'afrontar reformes necessàries per adaptar el sistema als canvis socials i polítics del nostre país", ha reflexionat Martín, per qui malgrat tot, "els símptomes de debilitat es manifestaren a partir de l'agreujament de la crisi econòmica que ha sumit la societat espanyola en un profund desencant".

Institucions poc transparents i partits polítics allunyats de la realitat són alguns dels retrets que els ciutadans vessen sobre el sistema, i per tant, sobre la qualitat de la democràcia en la qual s'assenta. Un sistema de partits polítics que per Martín "segueix essent vàlid", tot i que reconeix que "és necessari adoptar els canvis que ens exigeix la societat, per una democràcia transparent, propera, íntegra i que rendeixi comptes als ciutadans".

Com a mitjà per a aconseguir aquests canvis amb la suficient convicció, el diputat socialista apunta cap a "una reforma de la Constitució, llargament demanada pels PSIB-PSOE" que hauria d'abordar els principals reptes que afronta l'Estat com les qüestions territorials i el reforç de determinats drets. Una reforma que propiciï "obrir les finestres del poder a la ciutadania, vèncer a la corrupció, i mostrar clarament als ciutadans que ha nascut un nou temps per a la política" per a diferenciar clarament a aquells que perseveren per "aprofundir el desprestigi" dels qui "optem per avançar cap a una millor democràcia", en opinió de Pablo Martín.

Fruit d'aquesta voluntat, el paquet de propostes del Grup Parlamentari Socialista al Congrés en matèria de regeneració democràtica i de lluita contra la corrupció emergeix amb força en temps difícils i convulsos. El seguit de propostes, clares i específiques, esdevé el "compendi de mesures més detallat i extens fet mai per cap formació política per aconseguir la veritable recuperació dels valors democràtics", i no per quedar-se únicament en "mesures de maquillatge que no abordin els temes realment candents i que preocupen a la ciutadania". La mateixa enquesta del CIS coneguda recentment posa la corrupció i els polítics com la segona causa de preocupació dels espanyols, després de l'atur. Un fet que "lamentablement fa massa temps que es repeteix sense que haguem posat fil a l'agulla", ha declarat Pablo Martín.

La Declaració de València, la proposta del PSOE

Les mesures proposades en la Declaració de València inclouen la modificació i reforma de fins a 8 normes i lleis bàsiques en l'organització de l'Estat. En el cas del Codi Penal, les novacions legislatives van en la línia d'endurir les penes per corrupció, l'enriquiment injust dels polítics, la prevaricació, els fraus i el tràfic d'influències en el desenvolupament de tasques com a càrrecs públics.

Així mateix el PSIB-PSOE proposa que els delictes de corrupció política es jutgin a l'Audiència Nacional, que s'agilitzin les tramitacions judicials, es prohibeixin les sentències de conformitat i es millori la protecció dels denunciants. Les reformes legislatives de les normatives tributàries i de la Llei de contractes del sector públic van en la direcció d'eliminar traves per a donar informació sobre infractors a la Hisenda pública per valors superiors als 30.000 €, i per enfortir la prohibició de fraccionament de contractes. En aquest mateix sentit la Declaració de València apunta als canvis en la Llei de Subvencions, la que regula l'indult o la del Tribunal de Comptes, establint l'obligació expressa de col•laboració amb aquest òrgan de fiscalització de les finances públiques.

A més el PSIB-PSOE advoca per la creació d'una Oficina Anticorrupció, amb capacitat per a exigir responsabilitats sobre actuacions il•lícites; que es doti òrgans judicials i Ministeri Fiscal de mitjans suficients per a dur a terme la seva tasca; i que els nomenaments d'alts càrrecs de les Administracions Públiques quedin eliminats possibles candidats imputats, s'impedeixin les 'portes giratòries' fins almenys 5 anys després d'abandonar el càrrec de designació; i en el cas de parlamentaris i regidors, que aquests quedin suspesos automàticament de les seves funcions en el moment de l'obertura de judici oral per delictes de corrupció política, suspensió que es transformarà en cessament en el moment de la condemna.

Finalment la Declaració de València també proposa mesures de regeneració democràtica en la manera com s'organitzen els partits polítics, tant en els processos interns, com en l'elecció de càrrecs i limitant l'acceptació de donatius de persones físiques. La Presidència del Govern només es podria exercir durant dos mandats consecutius, i la designació dels membres de altes institucions com Tribunal Constitucional. CGPJ, Tribunal de Comptes o RTVE, així com organismes reguladors s'haurà de modificar en funció de la convocatòria pública de les vacants, l'avaluació de la competència dels candidats per un comitè assessor composat per professionals i refrendat per sessions d'audiència al Congrés i al Senat, on per cert els seus membres, diputats i senadors hauran de mantenir dedicació exclusiva, estar al corrent de les seves obligacions tributàries i lliurar una declaració reglada dels seus béns.

"Totes aquestes mesures són imprescindibles per a l'exercici polític en el nostre país", ha dit Martín que ha manifestat que per "recuperar la confiança dels ciutadans no és necessari tant sols respondre totes les preguntes, sinó estar obert a escoltar-les totes". Les propostes incloses en la Declaració de València es presentaran al Congrés mitjançant una proposició de llei del GPS, o com a esmenes als projectes de llei en tràmit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube