Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta unes esmenes als PGE "que no suposen cap conflicte perquè el PP les aprovi", per millorar la inversió per Balears en 630 milions d'euros

Pere Joan Pons i Xisco Antich abril 2018El PSIB-PSOE ha presentat una sèrie d'esmenes als Pressuposts Generals de l'Estat pel 2018, per millorar la inversió per Balears en 630 milions d'euros.

Així ho ha anunciat el diputat socialista al Congrés, Pere Joan Pons, assegurant que "són esmenes que reflecteixen les necessitats de la nostra comunitat i que són fruit de la tasca conjunta que des de fa temps es duu a terme des de les institucions de les illes, juntament amb altres territoris amb interessos similars".

Del gruix d'esmenes, Pons ha destacat que la més important en quantia economia és la que planteja 240 milions d'euros per a infraestructures terrestres, els quals corresponen al conveni signat el 2015 entre Montoro i el Govern i que s'havia de liquidar entre els anys 2016, 2017 i 2018. A aquesta partida s'ha de sumar una de 6 milions d'euros més, tal com ha apuntat el diputat socialista, per a infraestructures terrestres a l'illa de Formentera.

Una altra de les propostes dels socialistes és incloure als PGE el descompte de resident del 75% per al transport aeri amb la península, per valor de 47 milions d'euros, i amb el transport marítim, per valor de 10 milions d'euros. "Unes esmenes que són fruit del front comú impulsat per territoris amb necessitats semblants i de color polític diferent, com són Balears, Canàries, Ceuta i Melilla, per la qual cosa esperam que puguin ser aprovades".

D'altra banda, Pons ha fet referència a la convenció de turisme del PP de dissabte passat a Palma, on "van fer tota una lloança al sector turístic però cap proposta per millorar la competitivitat turística de les nostres illes". Per això, els socialistes han integrat una esmena de 100 milions d'euros per infraestructures turístiques, especialment per a la Platja de Palma.

A més a més, en relació a les subvencions que l'Estat destina a algunes autonomies en matèria de sostenibilitat energètica, el PSIB-PSOE ha fet una esmena de 120 milions d'euros "per donar suport al període de transició energètica que s'està impulsant des del Govern i afavorir l'aposta pel vehicle elèctric i els punts de recàrrega", ha concretat Pons.

El diputat socialista també ha avançat que una altra de les esmenes correspon a 100 milions d'euros per infraestructures ferroviàries, amb la qual "pensam que el PP no tendrà problema per votar-hi a favor, ja que cada setmana els sentim demanar accions en matèria de transport públic".

Finalment, el diputat socialista ha explicat tres esmenes a l'articulat dels PGE, una perquè Balears pugui reinvertir el seu superàvit sense les traves que posa l'Estat, l'altra perquè Balears es pugui seguir beneficiant del tram autonòmic de l'Impost d'Hidrocarburs, que ara es vol quedar l'Estat, i la darrera per tal que es segueixi garantint la sanitat universal a tota la ciutadania.

Davant tot això, el diputat socialista ha reconegut que "desconeixem si des de Balears el PP ha estat capaç de presentar alguna proposta que ens ajudi a millorar la nostra qualitat de vida", però el que sí ha defensat és que "esperam que enguany les esmenes sí es puguin debatre a les comissions corresponents".

Reactivació de les prospeccions

Pel que fa a la reactivació de les prospeccions en aigües de Balears per part del Govern d'Espanya, Pere Joan Pons ha anunciat que els socialistes han presentat una bateria de preguntes al Ministeri d'Assumptes exteriors "perquè doni totes les explicacions del perquè d'aquestes operacions", així com també han demanat tot l'expedient jurídic d'aquest projecte i la reconsideració a la Mesa del Congrés dels vets sobre la Llei Antiprospeccions proposada per unanimitat des de Balears.

Per part seva, el senador socialista per les Illes Balears, Xisco Antich, ha explicat que ha registrat una moció al Senat, "per demanar que es paralitzin els nous sondejos que es volen fer devora Eivissa, Formentera i Mallorca", ja que "impliquen un impacte molt gros amb canonades d'aire comprimit que poden afectar de forma molt negativa a la fauna, a la pesca i als cetacis".

De fet, la moció també demana al Govern d'Espanya que declari la Mediterrània zona lliure de prospeccions".

Finalment, Antich ha afegit que aquesta iniciativa va en plena consonància amb una altra moció que ha presentat fa un temps al Senat, per augmentar la protecció del catxalot mediterrani, espècie en perill d'extinció. En aquest sentit, el senador socialista ha denunciat que "els nous sondejos sembla que es situarien a prop d'on aquesta espècie té la zona de cria", per la qual cosa es confirma que, tal com ha denunciat l'Aliança Mar Blava, el projecte MEDSALT-2 "amb disfressa de projecte científic però amb interessos petroliers a darrere pot suposar un altre impacte brutal a la Mediterrània".

Per això, Antich ha demanat una vegada més al PP "que pressioni als seus de Madrid perquè aturin la reactivació de les prospeccions, que aixequin el vet que es va posar al Congrés a la Llei Antiprospeccions i que votin a favor de la nostra moció al Senat".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube