Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa recuperar i restaurar els elements que formaven part de l'antiga xarxa ferrovària de Mallorca

Conxa Obrador medi ambient 15-02-17La Comissió de Medi Ambient i Ordenació del Territori del Parlament ha aprovat una Proposició No de Llei impulsada pels socialistes i signada també per Més i Podem, per instar al Govern de les Illes Balears a fer les passes adients per tal de crear els instruments jurídics i tècnics que permetin recuperar l'antiga xarxa ferroviària de Mallorca, avui en desús.

Tal com ha explicat la diputada socialista Conxa Obrador, la iniciativa sorgeix de les demandes de la Plataforma per la Via Verda d'Alaró i pretén «aprofitar els quasi 300 quilòmetres de vies que connectaven bona part de l'illa i que van quedar desmantellats».

En concret, Obrador ha especificat que l'objectiu és «recuperar i restaurar els elements que formaven part de la xarxa ferroviària de Mallorca, fins i tot el traçat de les línies perquè aquestes es puguin recórrer i tenir un ús». De fet, les antigues línies del ferrocarril formen part de la memòria col·lectiva dels pobles per on passàven i, segons Obrador, «parlam d'un gran patrimoni industrial de l'economia mallorquina del segle XX».

Per això, la iniciativa conjunta també insta al Govern a modificar, si escau, la Llei de Transport de les Illes Balears per tal de donar compliment a la recuperació d'aquesta xarxa de tren.

A més a més, Obrador també ha apuntat la necessitat de recuperar el traçat de les vies perquè algunes d'elles «estan en perill de ser envaïdes per un altre tipus de construccions, com és el cas de Santanyí o Santa Eugènia.

Malgrat tot, la diputada socialista ha volgut deixar clar que aquesta proposta no suposa en cap cas «tornar enrere ni renunciar a l'objectiu i el compromís d'ampliar la xarxa de tren de Mallorca». Per aquest motiu, la Proposició No de Llei també demana al Govern d'Espanya que «desbloquegi els convenis en matèria ferroviària, amb més de 300 milions d'euros pendents de pagament, per tal de poder completar la xarxa ferroviària i millorar les seves condicions».

La iniciativa ha estat aprovada amb el suport de tots els grups parlamentaris menys el PP, que ha votat en contra. Precisament, Obrador ha denunciat que els populars «deixen de banda l'interés general i renuncien a reclamar el conveni ferroviari, el de carreteres o fins i tot els doblers per les dessaladores», per la qual cosa «el PP segueix acotant el cap davant Madrid, tal com van fer tota la passada legislatura».

A la sessió de la comissió han assistit representants d'Amics del Ferrocarril, de l'Ajuntament d'Alaró i de la Plataforma Via Verda d'Alaró, a qui Obrador ha agraït la xarxa que estan desenvolupant.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube