Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE lamenta que les regles de despesa de Montoro «limitin les polítiques que necessita Balears pel 2018»

Andreu Alcover i Enric Casanova 11-09-2017El Grup Parlamentari Socialista ha lamentat que la regla de despesa imposada pel ministre Montoro impedeixi destinar tot l'augment d'ingressos que preveuen els pressuposts pel 2018 a les polítiques que necessiten les Illes Balears. Així ho ha denunciat en roda de premsa el portaveu, Andreu Alcover, qui així i tot ha valorat positivament el sostre de despesa que demà aprovarà el Parlament, i que augmenta en un 6,43% respecte de l'any passat.

Un augment que tal com ha explicat Alcover, «és molt elevat però menys del que augmenten els ingressos per culpa de les regles de Montoro». Per això, el portaveu socialista ha demanat al PP de Company «que insti al ministeri d'Hisenda a flexibilitzar aquesta regla de despesa per poder invertir la totalitat de l'augment dels ingressos que es preveu per l'any que ve i no només una part, com preveu la llei actual».

Una situació especialment greu una vegada s'han conegut les balances fiscals de l'any 2014 i que manifesten que en quatre anys les illes han deixat de percebre 6.000 milions d'euros. «Són recursos que s'haurien pogut destinar a fer més escoles, centres de salut o residències que no han retornat a la comunitat autònoma mentre nosaltres sí hem fet els deures que ens han demanat de Madrid, complint el límit de dèficit, el deute, etc».

Per tot això, Alcover ha insistit en què «és més urgent que mai una reforma justa del sistema de finançament actual i un nou Règim Especial per Balears».

Un altre exemple de les imposicions del govern Rajoy contra Balears és el recurs presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que els ha permès tombar el retorn de la sanitat universal a la comunitat autònoma. Un fet que Alcover ha criticat assegurant que «la salut no pot ser un tema econòmic, més tenint en compte que la situació econòmica no és la mateixa que fa sis anys».

Per això, els socialistes demanen al PP que derogui el decret 16/2012 i exigeixen a Rajoy que permeti el retorn de les targetes sanitàries a tothom «perquè és una qüestió de justícia». Finalment, Alcover també ha demanat a Biel Company «què opina sobre el recurs interposat pel seu partit i si està a favor o no del retorn de les targetes sanitàries».

Iniciativa per millorar les beques que concedeix l'Estat

A més de les reivindicacions davant l'Estat anunciades pels socialistes en el desenvolupament de les Jornades Parlamentàries, un altre dels objectius del present curs polític és marcar una important Agenda Social. En aquest àmbit s'emmarca la Proposició No de Llei socialista que demà es debatrà al ple del Parlament, per demanar una millora en el sistema de beques que garanteixi l'accés a l'educació pública per a tothom.

El diputat Enric Casanova, autor de la iniciativa, ha explicat que l'objectiu és «començar a revertir les retallades del PP a l'Estat per desmantellar el sistema públic educatiu, de la mateixa manera que ho estam revertint a Balears». En aquest sentit, el socialista ha denunciat que «l'Estat ha canviat les condicions per accedir a les beques mentre a la vegada ha augmentat les taxes universitàries, provocant que la gent tengui més dificultats per tenir una beca i l'accés a l'educació sigui més car».

Per això, la iniciativa socialista reclama «modificar la normativa reguladora de beques perquè tothom hi pugui accedir amb igualtat de condicions, des de criteris objectius i ponderables que permetin als estudiants saber si tenen dret a una beca i amb quina quantitat determinada».

A més a més, la Proposició No de Llei demana agilitzar el sistema de concessió de beques perquè la gent pugui conèixer a principi de curs si la podrà tenir i que es convoqui l'Observatori de les Beques, per retornar a les condicions que hi havia el 2010, ja que la situació econòmica ha millorat.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube