Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE lamenta que el PP «segueixi optant per excloure a part de la ciutadania de l'assistència sanitària universal»

Vicenç Thomàs 17-10-17El ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista per instar al Govern d'Espanya a derogar la norma que nega la targeta sanitària als immigrants i per instar al Govern autonòmic a seguir garantint l'assistència sanitària universal.

El diputat socialista Vicenç Thomàs ha lamentat que «el PP, amb el seu vot, continua optant per excloure a una part dels ciutadans del sistema sanitari, tot i estar reconegut a un ventall normatiu estatal i autonòmic, com la Constitució o l'Estatut d'Autonomia».

Thomàs ha recordat com el 2012 el PP «va fer un canvi en el model assistencial de manera unilateral, rompent els consensos bàsics que havien regit la política sanitària espanyola durant els darrers 30 anys», de manera que «es va prioritzar reduir la despesa per sobre de l'assistència sanitària».

D'aquesta manera, tal com ha explicat el diputat socialista, «passàvem d'un sistema de drets a un sistema d'assegurances, amb una atenció sanitària que deixa de ser un dret universal per passar a ser una contraprestació segons el nivell de cotització».

De fet, els efectes d'aquesta normativa van ser la retirada de 20.000 targetes sanitàries a Balears, amb una conseqüència dramàtica com va ser la mort d'Alpha Pam. Per això, el Govern de Francina Armengol va decidir el 2015 restituir aquest dret.

Així i tot, amb la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que no és compartida pels socialistes, Thomàs ha apuntat que «tots els partits polítics ens hem de posicionar clarament si estam del costat del dret a una sanitat universal o no», un posicionament que ha resultat majoritari amb els vots a favor de la iniciativa de tots els grups menys el PP i Ciutadans, que s'han abstès.

Iniciativa sobre Catalunya

D'altra banda, el Grup Parlamentari Socialista ha criticat la proposta del PP sobre Catalunya perquè és «oportunista, demagògica, fal·laç i només evidencia la poca alçada democràtica dels populars».

Així ho ha assegurat la diputada Maria José Camps, qui ha acusat al PP «d'emprar sense cap tipus de recel l'Estat de Dret per aprofundir en el conflicte territorial, judicialitzant una qüestió política que s'ha de resoldre amb política i diàleg».

Camps ha explicat que «els socialistes defensam la legalitat constitucional però també reconeixem que existeix un problema de fons a Catalunya que s'ha de solucionar, i davant dos governs incapaços de dialogar insistim en què necessitam diàleg, negociació i pacte».

Per això, el Grup Parlamentari Socialista ha presentat 4 esmenes a la proposta del PP per reconèixer el suport del Parlament a tots els servidors públics, per constatar que el conflicte territorial només es pot arreglar des del diàleg, per instar a Estat i Generalitat a iniciar un procés de diàleg sense condicions i per manifestar el suport de la cambra a l'inici de procés de reforma constitucional.

Finalment, els socialistes han qualificat de «desproporcionada» la decisió judicial d'empresonar als dirigents d'ANC i Òmnium, tot i respectar però no compartir la resolució judicial.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube