Imprimeix
PDF

Sílvia Cano: "Per primera vegada aprovam una llei per garantir drets a les víctimes del franquisme i reconèixer a totes les persones que han contribuït a la democràcia"

Bel Oliver i Sílvia Cano 26-03-18El Grup Parlamentari considera que amb la Llei de Memòria Democràtica que demà aprovarà el Parlament "tancam el cercle d'un dels compromisos de la legislatura com és la restitució de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme".

Així ho ha assegurat la diputada socialista Sílvia Cano, coordinadora de la llei, que a més ha defensat que "per primera vegada en la història de les Illes Balears aprovam una llei per garantir drets a les víctimes i reconèixer a totes les persones que han contribuït a la democràcia".

Aquesta normativa, suposarà que per primera vegada en l'autonomia el Parlament de les Illes Balears condemni la dictadura franquista com una premissa democràtica bàsica per restablir la memòria de les víctimes.

Més en concret, Cano ha detallat que la Llei de Memòria Democràtica inclou el dret a la veritat, el qual considera víctimes "a totes les persones que van patir danys i a les que es van vulnerar els seus drets individuals i humanitaris". Per això es farà un cens de víctimes, amb especial consideració a moviments polítics, organitzacions socials i sindicals i persones que van ser represaliades per qüestions de gènere.

També es contempla el dret a la memòria democràtica, amb qüestions relatives al patrimoni documental. En aquest sentit, s'impulsaran mesures concretes per conservar els arxius i el dret d'accés a aquests i es regularan els museus de la memòria democràtica i els itineraris de la memòria.

Però si hi ha una mesura que destaca en tota la llei és el dret de reparació i reconeixement, amb el qual, tal com ha explicat Cano "declaram nul·les de ple dret totes les sentències i resolucions per causes polítiques incloent les del règim franquista". D'aquesta manera, es declararan il·legals els tribunals i procediments que vulneraren les exigències d'un judici just i es consideraran nul·les de ple dret les sentències que van condemnar a personatges com Alexandre Jaume, Emili Darder, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques entre molts altres.

Finalment, la nova llei contempla el dret del Govern a prohibir l'exhibició d'elements franquistes, la celebració d'actes i homenatges franquistes i la necessitat d'establir, en el termini d'un any, un cens d'elements franquistes per procedir a la seva retirada, amb un règim sancionador "per qui no faci el que correspon".

Les incoherències del PP de Company

D'altra banda, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Socialista, Bel Oliver, ha aprofitat per denunciar la situació de confusió i de manca de projecte del PP, la qual ha exemplificat amb el descompte de resident del 75% per als vols entre les illes i la península, ja que "han votat que en contra de tenir-lo al Senat, s'han abstingut al Congrés i han votat que sí al Consell de Mallorca", per la qual cosa "no sabem si haurem de fer una altra iniciativa per desempatar la situació caòtica del PP amb una qüestió tan important per als ciutadans de les illes".

La portaveu socialista també s'ha referit a la manca de definició del PP amb el lloguer turístic, ja que "després de prohibir el lloguer turístic a habitatges plurifamiliars amb el Govern de Bauzá ara no sabem si estan a favor o en contra de permetre-ho".

Una altra mostra de què el PP està desnortat, ha insistit Oliver, és que "la setmana passada Company decidia després d'un any fer la primera pregunta de control a la Presidenta Armengol i aquesta setmana el tornen a amagar".

Per tot això, els socialistes han defensat que "el PP té una manca absoluta de projecte per Balears, la qual cosa ens preocupa perquè governen a Espanya, on ens han de facilitar el descompte de resident al 75%, els PGE, el REIB i el nou model de finançament, i per aconseguir tot això, necessitam anar totes les forces polítiques a una per reclamar el que ens pertoca i no un PP que no té clar el que vol per les illes".

Finalment, Oliver ha fet referència a la situació de Catalunya assegurant que "davant un problema polític d'una magnitud enorme s'estan duent a terme únicament actuacions judicials i policials". En aquest sentit, la portaveu socialista ha criticat "la manca d'habilitat política de les dues parts per arribar a acords" i ha demanat que "davant un problema polític calen solucions polítiques, perquè el camí judicial no és bo".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube