“Menorca Talaiòtica, declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO”, per Susana Mora

Avui és un dia de celebració, esteim d’enhorabona. Podem estar ben orgullosos d’haver estat, tota la societat menorquina, a l’alçada que el nostro excepcional patrimoni històric ens exigia. És un honor, poder celebrar que hem aconseguit una fita conjunta per la qual fa anys que lluitam i que sens dubte ens mereixíem: Menorca ha estat declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO. Un camí que, vull recordar, va començar devers l’any 2009, estant el Consell baix presidència socialista, a partir de la feliç iniciativa de l’Institut Menorquí d’Estudis, i que hem sabut impulsar tots els governs del Consell des de llavors fins avui, sempre de la mà de l’IME.

La culminació que celebram avui és el resultat d’anys d’esforç, compromís i dedicació de generacions de menorquins i menorquines que han lluitat per la preservació i promoció de la riquesa cultural i natural de la nostra illa. Menorca ha estat durant molt de temps, i segueix sent, un tresor insular, i ara el seu valor arqueològic ha estat reconegut a nivell mundial.

La inclusió de Menorca en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO no és, només, un motiu d’orgull per als menorquins i les menorquines, sinó que aquesta nova distinció ve a remarcar, una vegada més, com ja ho va fer la declaració de Menorca Reserva de Biosfera, la importància de seguir protegint i conservant el nostre patrimoni cultural i natural, no només per a les generacions presents, sinó també per a les futures. 

Menorca, amb el seu paisatge divers, la seva història i el seu ferm compromís amb la sostenibilitat, és un clar exemple de com és possible aconseguir l’equilibri entre la conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni, per una banda, i el desenvolupament econòmic i social per l’altra. El respecte i l’estima per a la naturalesa i la nostra cultura s’han mantingut a Menorca al llarg dels anys, i aquesta declaració de la UNESCO és un reconeixement merescut d’aquests esforços de tota una societat que ha lluitat per un objectiu comú.

Aquest reconeixement, però, també duu una gran responsabilitat que hem de ser capaços d’afrontar amb rigorositat i serietat. Hem de continuar protegint i conservant Menorca de manera sostenible, promovent el turisme responsable i garantint que les futures generacions puguin gaudir de la bellesa i la singularitat característica d’aquesta illa. I aquesta és una feina de tots i totes.

Les menorquines i els menorquins hem demostrat que sabem prosperar i créixer com a societat mentres cuidam i protegim el nostre patrimoni històric, natural i cultural. Estic segura que seguirem fent feina, tothom a la una, per poder garantir un futur cada vegada millor. I per poder seguir sentir-nos tan orgullosos com avui, de l’immens valor històric del nostro ric patrimoni i del respecte que l’hi hem sabut demostrar, totes i tots, com a societat.


Source: Federació de Menorca

Comments are closed