Susana Mora: “És fonamental reforçar el binomi economia-sostenibilitat en un moment tan delicat com aquest”

La presidenta del Consell Insular ha comparegut voluntàriament per fer un balanç de la gestió feta i per exposar els reptes i objectius de futur amb motiu de la COVID-19 a l’illa.

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha comparegut de forma voluntària en el plenari de la institució insular per fer balanç i informar sobre la gestió davant la situació sanitària, econòmica, social i laboral generada per la pandèmia a la nostra illa així com per exposar i compartir els reptes i objectius de present i futur per a Menorca. “Vull començar fent un especial agraïment a tota la societat menorquina, professionals sanitaris, treballadors dels serveis essencials i famílies per tot l’esforç que els ha caracteritzat per superar aquesta situació marcada per la pandèmia mundial”. 

Mora ha centrat el seu discurs en la importància de la salut i el benestar social, com a màxima prioritat des de l’inici de la propagació de la COVID-19, però també de l’economia. En aquest sentit, ha ressaltat que des que va començar aquesta situació ha estat fonamental “cercar les solucions idònies i urgents per cobrir les necessitats dels nostres ciutadans, i s’ha fet de forma conjunta entre totes les administracions, sector públic i privat i amb les formacions polítiques”. Ha reconegut, a més, que “les mesures no han estat suficients però hi han estat i seguiran estant”. 

Així la presidenta ha fet repàs de gran part de les accions impulsades per fer front i pal·liar els efectes de la pandèmia, com “la reducció del pagament trimestral de l’IRPF o l’IVA, el pagament dels tributs dels autònoms lligat en els seus ingressos, l’ajornament bonificat dels impostos, la prestació de cessament d’activitat i els ERTO, eina que ha ajudat a mantenir tants llocs de feina i empreses, són algunes mesures imprescindibles que han arribat del Govern central i que a nivell autonòmic i insular hem complementat amb altres línies d’ajudes”. 

“És cert que les bonificacions han arribat a Menorca a 3.944 menorquins, un 70% dels quals provenen del sector serveis o hoteleria”, ha admès, “però és clau que entre tots i totes demanem més i millors mesures per als fixos discontinus, treballadors i treballadores temporals i, especialment, per als autònoms de temporada”. Precisament, “des del Consell Insular vam injectar 3M€ a liquiditat per millorar aquestes condicions i no deixar a ningú enrere”.

Per altra banda, Mora ha volgut destacar que “per mantenir la cohesió social de la nostra societat, hem multiplicat per quatre les prestacions a Càritas i Creu Roja amb l’objectiu d’arribar a tothom, hem duplicat les ajudes socials als ajuntaments, hem aconseguit, entre tots i totes, que l’Estat implementi l’Ingrés Mínim Vital i hem multiplicat, també, les ajudes a entitats socials i tot el que té a veure amb prestacions a través de geriàtrics i centres de dia”. 

Quant a la sostenibilitat, la presidenta ha volgut recordar que “Menorca ha dibuixat un camí de futur que hem de seguir amb decisió: amb més iniciatives per al desplegament del Full de Ruta per a la descarbonització de Menorca 2030; la declaració de Menorca com a un dels deu territoris de tot l’Estat declarats pilot de l’Agenda Urbana Espanyola; la digitalització i millora de les zones turístiques; entre moltes altres. Totes aquestes fites han posicionat a la nostra Illa com un territori pilot i referent en matèria de sostenibilitat i que coincideix amb el full de ruta que ha marcat la Unió Europea en aquest sentit”. 

Per tot açò, “propòs que, per seguir generant oportunitats i retenir talent, hem de seguir el camí marcat fins ara: preservació ambiental i territorial, innovació, digitalització i qualitat. Per aconseguir-ho, “tenim els instruments necessaris i la capacitat, però, sobretot, la responsabilitat perquè, des de la unitat d’acció i la cohesió, puguem superar aquesta crisi i seguir endavant amb aquest projecte que és de tots i totes”, ha manifestar Susana Mora.

Per últim, ha destacat la importància del diàleg i treball conjunt i els majors acords possibles entre totes les forces polítiques, totes les administracions i el sector privat per al disseny del full de ruta de definició dels objectius a mig i llarg termini que han de permetre a Menorca assolir la seva recuperació i dinamització socioeconòmica.

Source: Federació de Menorca

Comments are closed