La presidenta Susana Mora participa a la ponència d’insularitat al Senat per reclamar un major suport de l’Estat per fer front als efectes de la doble insularitat

El Senat ha acollit avui la segona sessió de compareixences de la ponència d’estudi sobre la insularitat, impulsada pel Grup Socialista, i amb la qual es pretén posar a l’agenda estatal els problemes derivats de la doble insularitat que pateix Menorca i trobar, conjuntament, solucions que la puguin pal·liar per minimitzar els seus efectes que recauen sobre, principalment, els menorquins i menorquines. 

En aquesta nova reunió ha tingut lloc la compareixença de la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, que ha estat valorada positivament pel PSOE Menorca perquè “ha fet una anàlisi dels problemes que ens comporta la doble insularitat i com aquesta es veu encara més agreujada per la situació actual”. No obstant, la presidenta ha recalcat que “si bé és cert que hi ha reptes importants que planteja la doble insularitat, també ho és que molts d’ells esdevenen una bona oportunitat de gestió i que, per tant, es fa més necessària que mai mantenir una bona coordinació institucional”. 

Per açò, la presidenta del Consell Insular ha reclamat un reforç en les mesures de reactivació dels sectors econòmics de Menorca per garantir tants llocs de treball, establir línies aèries segures i estables especialment amb el Regne Unit, França i Alemanya, i dotar les rutes amb unes freqüències i preus competitius amb les principals ciutats d’Espanya, a més de reforçar, també, les connexions marítimes. Tot amb l’objectiu de garantir el dret a la mobilitat dels menorquins i menorquines i per ajudar, alhora, a impulsar la temporada turística i la seva desestacionalització. 

A llarg termini, ha demanat un especial suport a la modernització de la nostra illa, apostant per la tecnologia, digitalització, innovació i sostenibilitat, entre d’altres. “Els fons europeus, vertebrats a través del programa Next Generation, són una gran oportunitat per dur endavant la transformació necessària del nostre model social i econòmic i per sortir d’aquesta crisi”, ha refermat. 

També s’ha referit al Règim Especial per a les Illes Balears, aprovat el 2019, i que ha reivindicat com un “instrument clau per compensar el fet de la doble insularitat mitjançant l’activació de projectes innovadors que generin nous negocis, sectors i ocupació de qualitat”, però posant la mirada en el fet que és important que s’avanci en l’acord per poder aprovar el Règim Fiscal. 

De forma específica, però important per a Menorca i per a tantes empreses locals, Mora ha encoratjat a l’Estat a seguir insistint, tal com s’havia compromès i ha fet recentment, en el fet que “les ajudes al transport de mercaderies i les ajudes que reben les empreses de les illes no tenguin el límit de 200.000€ en 3 anys, que s’ampliïn les condiciones de les nostres illes i es tenguin en compte els factors que ens limiten pel fet de ser un territori insular”. 

Finalment, la presidenta ha insistit en què “compensar la insularitat significa garantir que els nostres ciutadans i ciutadanes tenguin els mateixos drets i el mateix accés a serveis públics que la resta de l’Estat, i en aquest sentit existeix un dèficit històric que a poc a poc es va corregint però que requereix d’un major impuls per part de l’Estat”.

Source: Federació de Menorca

Comments are closed