Dos anys per demostrar unió i esforç pes Migjorn

Article d’opinió publicat originalment al diari Menorca, el 19 de març de 2020.

Senyora batlessa, a través d’aquest escrit, volem fer una sèrie de comentaris a la seva carta publicada el dilluns 15 de març en aquest diari. Ens va semblar molt encertat publicar un escrit d’agraïment a tots els treballadors i treballadores de l’ajuntament, que han seguit cuidant del nostre poble, la nostra gent major i els nostres infants en un any molt difícil. Nosaltres ens sumam a aquest agraïment.

Ens ha sorprès, però, que a la carta també faci un balanç positiu de la gestió de l’equip de govern en aquests darrers mesos i hem decidit contestar amb algunes coses que, creim, es va oblidar de mencionar a la carta.

Primer, no veim enlloc que mencioni que, just a l’inici de la pandèmia, l’oposició es va posar a la seva disposició. Era un moment molt difícil de gestionar, en el qual es necessitava unitat. Però vostè va decidir no fer cas al nostre oferiment i no va mantenir ni una sola reunió amb nosaltres, mentre tots els altres equips de govern de l’illa sí que ho feien amb les seves respectives oposicions. Va ser una oportunitat perduda per mostrar unitat al nostre poble.

Després de constatar la seva decisió d’ignorar a l’oposició, vam decidir fer públic un llistat de propostes que creiem que podrien ajudar al poble. Veiem com tots els altres ajuntaments de l’illa aprovaven mesures de suport, mentre el nostre es quedava enrere. Així que, si no els hi podíem proposar les idees a vostè directament, ho havíem de fer en públic per pressionar-la a començar a actuar. El resultat va ser satisfactori, ja que després de publicar el nostre llistat de trenta idees, l’equip de govern va reaccionar. Va ser llavors quan vau aprovar la bonificació de la taxa d’ocupació de la via pública i el fraccionament d’imposts que menciona a la seva carta.

Així i tot, creim que no us vau esforçar massa. La lluita de l’equip de govern contra els efectes socials i econòmics de la pandèmia va començar i va acabar amb aquestes dues mesures. Hi havia moltes altres propostes, tant al nostre llistat com a altres ajuntaments. És a dir, s’hauria pogut fer molt més, i quan un equip de govern no fa tot el que pot, és que no fa bé la seva feina.

Podríeu haver reforçat el servei d’ajuda a domicili per a la gent major, i no ho heu fet. Podríeu haver contractat un especialista en salut mental, i no ho heu fet. Podríeu haver contractat un tècnic o tècnica que informés petits empresaris i autònoms de com demanar les ajudes d’altres administracions, i no ho heu fet. Podríeu haver regalat bons de 50€ per gastar en comerços locals, i no ho heu fet. Podríeu haver organitzat un pla de dinamització comercial i cultural, i no ho heu fet (qui sí que ho ha fet, omplint el buit que ha deixat l’equip de govern, és l’associació de comerciants – ACEM). I així, un llarg etcètera de mesures que podríeu haver aprovat per ajudar als migjorners i migjorneres, però que no heu fet.

Davant d’aquesta inactivitat, vam pensar que, almenys, sí que us aprofitaríeu dels programes que arribessin d’altres administracions. Però tampoc. El Consell Insular va posar en marxa una partida d’ajuts a comerços, l’Ajuntament hauria pogut augmentar els imports amb fons propis – com van fer la majoria d’ajuntaments – i hauria d’haver-se preocupat d’informar els empresaris com demanar-les, però no es va fer bé. El resultat: només tres establiments del poble van demanar l’ajut. Un altre exemple, el Govern de les Illes Balears va posar en marxa el programa SOIB Reactiva perquè els municipis contractessin a persones aturades. Aquest programa ha donat feina, de moment, a 138 menorquins, però cap a Es Migjorn, perquè el nostre equip de govern no va fer ni l’esforç de demanar-ho.

Com a oposició, volem ser útils pel poble. Al cap i a la fi, ens van votar cinc persones menys que a vostè, així que hauríem d’anar més units. Creim que ho hem estat, útils, en alguns moments, com quan vau reaccionar a la publicació del nostre llistat de propostes. Però la seva decisió, senyora batlessa, de menystenir-nos, ens fa molt difícil continuar sent constructius amb el vostre govern. Ho seguirem intentant, però, humilment, creim que vostè hauria de canviar la seva actitud cap a l’oposició, si no per nosaltres, pels 391 migjorners i migjorneres que ens van votar. És el que més li convé.

Molta salut i molts ànims a tot l’equip de govern per aquests dos anys que resten de mandat, i per tots els migjorners i migjorneres.

PSOE Migjorn

13 Comments

Leave a Reply