Pepe Mercadal defensa que el creixement turístic ha de revertir en una millora de drets pels treballadors i de protecció pel planeta

El socialista ha defensat que “hem d’aprofitar el bon moment del sector turístic per millorar els drets socials i laborals dels treballadors i per protegir i vetllar per la salut del planeta 

El diputat pel PSIB-PSOE al Congrés i portaveu de turisme, Pepe Mercadal, ha participat a Fitur, una de les fires més destacades a nivell mundial en matèria turística. Mercadal ha defensat que “les Illes Balears és la Comunitat Autònoma que més han crescut en matèria turística -més que en època prepandèmia- gràcies a la bona feina feta dels governs liderats pel PSOE”. Concretament, i tenint en compte les dades oficials, el 2023 ha estat un any de rècord pel turisme, amb més de 84 miilions de turistes internacionals i 108 mil milions d’euros de despesa a nivell estatal. 

No obstant aquest escenari, i malgrat que les dades avalin aquest bon ritme i un creixement positiu del turisme sobre l’economia, “no ens hem de conformar”, ha advertit el socialista. “Esteim en un moment idoni per analitzar l’efecte transformador del turisme per tal que aquest creixement no vagi en detriment, per una banda, dels drets socials i laborals dels treballadors i treballadores i, per l’altre, de la salut del planeta, és a dir, de descarbonitzar el sector turístic”. Aquests son, en paraules de Mercadal, “dos dels principals reptes que hem d’abordar com a societat”. 

Cal recordar que “amb l’aprovació de la Llei de Turisme, Balears va fer una passa important en aquest sentit i va suposar, a més, un punt d’inici per a altres comunitats autònomes en la millora d’aquests drets. I des del Congrés vetllarem perquè aquesta normativa balear serveixi de mirall per a Espanya”. 

A més, “Menorca és un exemple d’equilibri entre la protecció del territori i l’activitat turística, i aquest bagatge ens ha de servir, a nivell nacional, per impulsar aquesta sensibilitat cap al medi ambient”. En conclusió, “un ecosistema ben cuidat i ben protegit, com Menorca, és el millor reclam pels que ens visiten, ja que sense ecologisme no hi ha economia”. 

En general, Mercadal ha defensat que “seguirem fent feina per impulsar el sector turístic, una peça clau de la nostra economia, amb polítiques, mesures i iniciatives que el facin més sostenible, acessible i competitiu, encara més just pels treballadors i treballadores, alhora que atractiu pels visitants durant tots els mesos de l’any, no només a l’estiu”. De fet, “les dades constaten, també, que el rumb del turisme ha canviat cap a paràmetres que estan relacionats no tant en la quantitat de visitants, sinó en la qualitat i en la sostenibilitat”.

Per concloure, Mercadal ha reforçat la idea que “la nostra participació a Fitur és una oportunitat única per constatar la voluntat del Govern d’Espanya amb la transformació del turisme cap a aquest sentit, amb una major sensibilitat per a realitat de Menorca, per escoltar les propostes dels professionals del sector i per establir contactes amb ells per tal de dissenyar, de forma conjunta, les polítiques que necessita Espanya en el seu conjunt i Menorca en concret”. 


Source: Federació de Menorca


Source: Municipi Sant Lluis

Comments are closed