El PSOE demana al PP que paralitzi el Decret Llei d’habitatge i obri un procés de diàleg i acord amb els Consells Insulars i ajuntaments

Els i les socialistes acusen el Govern de voler importar a Menorca el model urbanístic i territorial d’Eivissa 

El PSOE Menorca ha mostrat el seu desacord amb el Decret llei en matèria d’Habitatge proposat pel Govern de les Illes Balears i ha demanat al Partit Popular que paralitzi l’aplicació d’aquest Decret Llei i obri un procés de diàleg i d’acord amb els Consells Insulars i els ajuntaments. En aquest sentit, el partit ha instat que els populars reconsiderin les mesures previstes en el Decret Llei i els avisen que la seva aplicació desvirtuarà el model urbanístic i territorial de Menorca. 

El diputat socialista, Marc Pons, ha criticat que “aquest Decret generarà incerteses i molta confussió, a més de no donar resposta als objectius que persegueix”. De fet, “està pensat per incrementar el beneficis dels promotors: es permetrà la construcció d’habitatges amb un preu molt més elevat que el preu de mercat”. Concretament, “el preu que s’ha marcat és de 3.500€/m2, mentre que el preu mitjà de venda en aquests moments és de 2.800€/m2”. Per tant, “s’exoneren de compliments de paràmetres urbanístics i, alhora, es permeten habitatges a preus molt més cars”.  

Açò va acompanyat pel fet que “via decret llei es bota el compliment de la normativa del planetjamenet municipal urbanístic i també del Pla Insular Territorial”. És a dir, “a cop de decret llei ens oblidam de les normes urbanístiques que regeixen en els municipis i en els Consells Insulars”, ha afegit, però ha avisat que “aquesta llibertat té conseqüències negatives.” Una d’elles és que es desvirtua la conformació de cada poble, altera tot el que fa referència als equipaments, especialment als privats, i incideix de forma negativa sobre les zones turístiques, entre d’altres”. 

Concretament, Pons ha fet referència a alguns exemples que escenifiquen el perill que suposa la posada en marxa d’aquest Decret. “El propietari del centre comercial de Son Bou, un equipament privat que està ubicat al costat dels Hotels Melià, pot presentar un projecte per construir pisos de 60 m2 damunt la planta baixa fins a l’alçada dels hotels. I el mateix camb el el Palau de Ca’s Comte. Un edifici històric i emblemàtic que, gràcies al Decret, es pot convertir en plantes de pisos de 60 m2”. 

Per part seva, la portaveu del Grup Socialista, Bàrbara Torrent, s’ha afegit a les paraules de Pons i ha demanat al president del Consell Insular, Adolfo Vilafranca, que “es posicioni sobre aquest Decret, ja que, una vegada més, el Govern autonòmic ha passat per damunt del Consell Insular i dels ajuntaments i no ha escoltat la seva veu a l’hora de tirar endavant aquesta iniciativa”. “És una qüestió que ens preocupa molt”, ha defensat, “perquè a Menorca tenim un model territorial exemplar i a través d’aquesta normativa es posa en perill la seva continuïtat, protecció i desenvolupament”. 

Per últim, els socialistes han coincidit que “la nostra prioritat segueix sent la de garantir el benestar i la qualitat de vida dels menorquins i menorquines. Per tant, esteim disposats a col·laborar amb el Govern autonòmic, sempre de la mà dels ajuntaments, per trobar solucions equitatives i efectives que realment incideixin en l’àmbit de l’habitatge”. 


Source: Federació de Menorca

Comments are closed