Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia que Balears és capdavantera en pobresa energètica a la llar a tot l'Estat, mentre que el Govern Rajoy rebutja prendre mesures al respecte.

 

Pablo PNL webEl diputat socialista al Congrés, Pablo Martín ha lamentat que, segons estadístiques oficials, Balears sigui en 2013 la segona comunitat autònoma en el percentatge de famílies que no poden mantenir la seva llar a una temperatura adequada. 

Martín no entén que el Govern Rajoy hagi rebutjat aquesta setmana una iniciativa legislativa del Grup Parlamentari Socialista al Congrés que pretenia regular les situacions més extremes de pobresa energètica familiar, per impedir el tall de subministrament en ple hivern en casos d'impagament.

Un 12,4% de les llars de Balears no poden mantenir una temperatura adequada al seu interior, segons es desprèn de les dades que l'Institut Nacional d'Estadística difon a través de l'Enquesta de Condicions de Vida referit a l'any 2013, el darrer any avaluat. Només Galícia, amb 13.3% de llars vulnerables a la pobresa energètica, superen Balears segons aquest mostreig. I també són aquestes dues comunitats autònomes les que augmenten més aquest fet respecte l'any anterior, duplicant el nombre de llars en dificultats de climatització. Galícia i Balears se situen molt per damunt de la mitjana estatal que queda en el 8% del total de llars on es passa fred i/o calor segons sigui hivern o estiu.

Aquesta realitat remarca un cop més en la incidència que té la crisi econòmica en la vida real dels ciutadans, "És la plasmació de la cronificació de la pobresa" ha afirmat el diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pablo Martín, per qui "és un pèssim senyal que cada cop més famílies no puguin ni tant sols afrontar les despeses més bàsiques, com són les energètiques". És per això que Martín es mostra "indignat" a ran del rebuig que la majoria del PP al Congrés ha manifestat a una iniciativa, una Proposició no de llei presentada pel Grup Socialista que pretenia precisament "atacar aquesta situació de pobresa energètica a les famílies més vulnerables".

El PSIB-PSOE identifica uns 7 milions de persones arreu de l'Estat que estan en situació d'emergència i vulnerabilitat, és a dir, que destinen més del 10% dels seus ingressos a pagar el seu consum d'energia, "i al Partit Popular els és igual". És més, Martín destaca que en els darrers anys de govern del PP "gairebé 200.000 persones han perdut el bo social de la llum, que abaratia els seus consums".

El diputat socialista lamenta que el PP "no hagi acceptat la proposta socialista" que incloïa convertir "llum, gas, butà i propà com a dret social bàsic i que no hi hagi talls de subministrament en ple hivern a les llars en situació de pobresa energètica". Una altra de les propostes socialistes rebutjades pel PP feien referència a què els "consumidors vulnerables puguin accedir a una tarifa social, en funció dels seus ingressos" i que la diferència entre la tarifa social i el consum real es financi a través dels Pressupostos Generals de l'Estat. "Seria una inversió baixa, uns 120 milions d'euros, en relació a la gent que se'n podria beneficiar, uns 3 milions de persones en risc d'emergència social" ha destacat Martín; "una proposta justa i viable".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube