Imprimeix
PDF

Francina Armengol: "Bauzá ha demostrat que no té múscul polític per anar a Madrid a negociar el finançament per Balears, sempre acota el cap"

230714 Dip Per FAS webLa portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Francina Armengol ha valorat la dada de les balances fiscals de les Comunitats Autònomes que situa a Balears en segon lloc com a aportadora neta a la caixa de l'Estat en relació amb el seu Producte Interior Brut.

Armengol s'ha referit a la "mà estesa" que ha ofert el PSIB-PSOE per anar a negociar a Madrid una millora del finançament, conjuntament amb altres partits i plataformes socials, "però Bauzá sempre s'hi ha negat, i el resultat és que aquesta legislatura anem a pitjor". Precisament el "rodet" parlamentari del PP ha negat la celebració d'un ple extraordinari per a temes de finançament, com ha demanat el PSIB-PSOE a la sessió de la Diputació Permanent. 

 El PSIB-PSOE ha volgut insistir avui en la importància de la negociació per a la millora  del finançament de Balears, i ha tornat a intentar que aquesta preocupació es transformi en debat polític obert a la ciutadania en el Parlament. Però la majoria del PP s'hi ha negat, tot coincidint amb la difusió de les dades de les Balances Fiscals de les Comunitats Autònomes en relació a l'Estat que ha emès el Ministeri d'Hisenda, i segons les quals les Illes Balears aportaren, amb dades de 2011, gairebé 1.500 milions d'euros a les arques de l'Estat. Un fet que situa les Illes en segon lloc d'entre les CCAA  per xifra d'aportació neta de finançament a l'Estat, en funció del seu PIB.

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Francina Armengol, s'ha referit en primer lloc a que "tot i el canvi metodològic que Hisenda ha fet servir per al càlcul de les dades, es demostra un cop més que Balears som una comunitat aportadora i no receptora" de recursos financers de l'Estat. "Ara amb aquestes dades s'iniciarà una cursa entre CCAA per a fer valdre les seves reivindicacions, i creiem que amb Bauzá al capdavant les Illes partim amb un cavall perdedor aquesta cursa", ha dit Armengol.

La crítica a la capacitat negociadora de Bauzá s'ha centrat en l'experiència d'aquests tres anys de legislatura, que han deixat "Balears a la cua de les inversions de l'Estat". "Durant aquests tres anys hem tingut un Govern que a vegades ha fet declaracions grandiloqüents, però que a l'hora d'anar al Consell de Política Fiscal i Financera i negociar amb Hisenda, sempre ha acotat el cap i ha acceptat allò que li ha dit Madrid" ha dit la portaveu socialista.

Armengol ha posat com exemple la impotència demostrada pel Govern del PP de Balears per forçar a la reforma del sistema de finançament autonòmic en el marc del CPFF: "per llei el 2014 tocava tenir un nou model de finançament de les CCAA, al Parlament varem votar per unanimitat exigir jurídicament aquesta millora del finançament, però Montoro s'ha botat el mandat legislatiu" sense que Bauzá ni el conseller d'hisenda balear, Marí Bosó, hagin pogut fer valdre el mandat unànime del Parlament en aquest sentit.

"Nosaltres el 2009 varem negociar i aconseguir un model de finançament que va treure Balears de la cua del sistema de finançament, i que ens va posar a la mitjana de les CCAA" ha destacat Armengol, en referència al sistema de finançament en vigor, aprovat en època dels governs socialistes de Francesc Antich a Balears i de José Luís Rodríguez Zapatero a Espanya.

 

Armengol ha recordat que "per això nosaltres hem estès la mà per ajudar a millorar el finançament de Balears, fent un front comú davant del Govern d'Espanya, amb partits politics i plataformes reivindicatives, però desgraciadament Bauzá ha negat constantment el diàleg, com ha passat avui a la Diputació Permanent", i val a dir que "ni en negociació col·lectiva –dins del CPFF- ni en negociació bilateral –directament amb el Govern de Rajoy- Bauzá no ha aconseguit la millora del nostre finançament".

El PP descarta parlar del finançament de Balears al Parlament

Hores abans que es conegués la dada de les balances fiscals de les CCAA, la majoria del PP ha bloquejat la possibilitat de convocat un ple extraordinari del Parlament per a tractar en exclusiva de temes de finançament. "La majoria absolutista del PP ha passat el rodet", ha dit Francina Armengol en relació a l'actitud dels populars.

La portaveu del GPS socialista ha defensat en la seva intervenció al sí de la Diputació Permanent, la pertinença de convocar un debat extraordinari al Parlament sobre finançament, sustentat en "el fracàs del PP de Bauzá en les tres potes dels ingressos sobre els que es basa el pressupost de 2015 de Balears", que ara es troba en ple procés de confecció.

"Bauzá ha fracassat en aconseguir un nou model de finançament, en pactar un nou Règim Especial de Balears i dur a terme les inversions estatutàries i ha posat Balears a la cua de totes les CCAA en les inversions estatals dins dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2014".

Armengol ha basat la seva afirmació en fets: "Montoro ja ha dit que no hi haurà nou model de finançament, la rebaixa fiscal que ha marcat ens lleva ingressos, i ara coneixem que a més el Govern de Rajoy perd 12.000 milions d'euros de recursos que va 'invertir' públics en rescatar Catalunya Bank"        

La portaveu socialista ha afegit que "no és democràtic que el Govern s'amagui al Consolat de Mar i no vingui al Parlament a explicar les 255 mesures de noves retallades que els van lliurar en la darrera reunió del CPFF". En aquest sentit Armengol ha apel·lat un cop més a Bauzá i a Marí Bosó "a què compareguin en el Parlament per explicar quines d'aquestes 255 noves mesures de retall han estat proposades des de Balears, i quines d'aquestes s'acabaran aplicant aqui", en relació a un nou paquet de retallades en matèria de sanitat, educació, funció pública, dependència i competències transferides a les CCAA.

Armengol ha acabar recordant que "Bauzá era l'home que havia de regenerar la politica, i bloquejar el Parlament per evitar debatre sobre finançament no és precisament la millor manera de fer-ho".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube