Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE acusa al Govern d'ocultar la realització de sondejos marins a Balears a la recerca d'hidrocarburs i en demana explicacions

070814 Pons i Bonet webEl diputat socialista Marc Pons ha retret Bauzá fer un "exercici de cinisme" en amagar els sondejos als ciutadans, mentre es "posava samarretes, anava a manifestacions en contra de les prospeccions petrolíferes" i n'ha fet tema de referència a la seva audiència amb el rei Felip VI. El Grup Parlamentari Socialista, que en els darrers mesos ha presentat 17 iniciatives al Parlament en referència als projectes de prospeccions petrolieres al mar balear, ha tornat a demanar les compareixences de Bauzá i del conseller Company per a aclarir les informacions conegudes avui, i noves sol·licituds d'informació al Congrés i al Senat. En cas contrari, el diputat Cosme Bonet no descarta "demanar dimissions al més alt nivell".

Davant la publicació d'informacions periodístiques, no desmentides, sobre la pràctica de sondejos al mar balear a la recerca de bosses d'hidrocarburs, amb detonacions de canons d'aire comprimit que afecten la fauna marina a molts kilòmetres a la rodona, el Grup Parlamentari Socialista ha volgut expressar la seva crítica més severa en contra de l'actitud del Govern que, en tenir coneixement de la comissió d'aquests actes, que daten d'abril de 2013, no ho havia comunicat públicament als ciutadans malgrat les innombrables ocasions que han tingut, especialment el president Bauzá i el conseller Company, per reconèixer aquestes activitats prospectives.

"És una manifesta voluntat d'ocultar la realitat" ha dit el diputat Cosme Bonet. "Un exercici de cinisme de Bauzá" ho ha qualificat el també diputat Marc Pons. "És molt greu l'ocultació dels sondejos a la població" ha dit Pons, tot i els informes que funcionaris del mateix Govern havien redactat. I encara més "quan Bauzá s'ha posat samarretes, ha anat a manifestacions a Eivissa de més de 10.000 persones en contra de les prospeccions" i fins i tot n'ha fet tema de conversa amb el rei Felip VI en la seva audiència; "mentre que tot això succeïa, a la Mediterrània ja s'hi feien prospeccions, i el Govern n'era conscient" ha afirmat el diputat socialista.

"Estem farts de les mentides de Bauzá, ha enganyat el Parlament i la ciutadania, i això requereix una sortida immediata del Govern davant l'opinió pública per a explicar el que saben i per que ens diguin per què ens han ocultat la informació" ha demanat Pons. Per aquest motiu els socialistes ja han registrat sol·licitud de compareixença parlamentària per a José Ramón Bauzá i per a Biel Company, mentre que tant al Congrés com al Senat els Grups Socialistes respectius també faran front comú per a exigir al ministre José Manuel Soria l'aportació d'informació sobre aquestes activitats.

De fet, des de maig de 2013 han estat 17 les iniciatives parlamentàries impulsades des del GPS a Balears, mentre que el senador Francesc Antich i la diputada a les Corts Sofia Hernanz també han liderat diverses mocions al Congrés i al Senat en relació a temes de prospeccions petrolieres a Balears. La gran majoria d'aquestes iniciatives han estat desestimades pel PP. En destaquen les demandes de compareixença del president Bauzá del passat mes d'abril, que va ser denegada, o la pregunta parlamentària al respecte que havia plantejat el socialista Joan Boned dins del context d'un ple extraordinari per el passat mes de juliol que també va ser desestimat pel 'rodet' del Partit Popular.

Destaca, per rocambolesca, la votació d'una moció socialista al Senat, el passat mes de maig, on el PP va desestimar un canvi a la llei d'hidrocarburs per impedir les prospeccions, però en la qual 4 dels 5 senadors del PP de Balears van trencar la disciplina de vot del seu grup per indicació directa de Bauzá. En aquell moment el mateix president de la CAIB es va afanyar a capitalitzar el gest, que posteriorment no es va repetir al Congrés quan la mateixa iniciativa va ser rebutjada per tots els diputats del PP, sense dissensions. En aquell moment el Govern ja sabia que al mar de Balears ja s'hi havien fet sondejos, però ha preferit callar fins que una informació periodística ho ha tret a la llum. Ara es demostra, doncs, que totes aquelles actituds no van ser més que teatre muntat per Bauzá, mentre que els canons d'aire comprimit tronaven sota l'aigua a més de 200 decibels al voltant de les Illes.  

"Fa 5 mesos que li varem demanar una compareixença a Bauzá pel tema de les prospeccions, i s'hi va negar; és una manca de serietat i honestedat total per a la vergonya de tota la ciutadania", ha reblat Marc Pons. Els responsables d'haver amagat informació al Parlament –després d'haver tingut tantes propostes per aportar-la- "n'hauran de donar comptes" ha dit Cosme Bonet "i ja que es veu que és impossible poder-ho fer ara a l'estiu, ho hauran de fer durant el període ordinari de sessions", que arrenca 9 de setembre amb el primer ple ordinari del Parlament.

"No descartem que un cop recollida tota la informació" ha dit Bonet, "demanem dimissions al més alt nivell" per una ocultació interessada d'informació a la ciutadania, alhora que el PP ha fet veure l'opinió pública que encapçalava la demanda ciutadana d'aturar les prospeccions. Una postura falsa de rebuig que ara queda al descobert, i que no obstant això, ja havia manifestat algunes fissures quan Bauzá va rebutjar plantejar un front comú amb el govern de Canàries en contra de les prospeccions, o quan també va descartar formar un front comú de protesta a Madrid amb els membres de l'oposició política i de la societat civil de Balears. El president Bauzá també és el màxim responsable d'haver fracassat repetidament en les seves fallides trobades amb Mariano Rajoy primer, i amb Soraya Sáinz de Santamaría després, per a plantejar al Govern de l'Estat la postura del comú de la societat balear en contra dels sondejos marins per a trobar hidrocarburs. Trobades inicialment anunciades, posteriorment posposades, i sense cap data prevista de celebració. Una concatenació d'errades i sobreactuacions que ara culminen amb aquesta ocultació, i que mereixen una explicació clara i directa de Bauzá a tots els ciutadans que tan malament ha representat, també, en el tema de les prospeccions.   

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube