Carol Marquès posa en evidència les falses promeses del PP per invertir a Menorca

Quan no governava, el PP de Menorca prometia 100 milions anuals d’inversions a Menorca per millorar el cicle de l’aigua. Ara que té el Govern, el pressupost de l’any que ve no arriba al milió d’euros.

Al plenari del Parlament de les Illes Balears celebrat avui, la dipuatada del PSOE, Carol Marquès, ha dirigit una pregunta al conseller del Mar i Cicle de l’aigua, el menorquí Juan Manuel Lafuente, per demanar-li explicacions per al que és un evident canvi de postura respecte el que prometia el seu partit (i ell concretament), en 2019, quan estava en campanya, i el que fa ara, quan té les responsabilitats al Govern i la capacitat per complir els compromisos.

Llavors, els candidats Balears del PP i el mateix Sr. Lafuente prometien invertir la quantitat de 100 milions anuals en la depuració d’aigües i en l’abastiment d’aigua potable a tota l’illa. Ara que estan al Govern, el pressupost que han reservat per aquesta finalitat a Menorca, en 2024, és exactament de només 683.859€. Només un 1,6% del pressupost total per al conjunt de les illes. De fet, Menorca és la que menys rep,  molt per davall de Formentera (1.474.596€), Eivissa (4.737.189€) i Mallorca (33.115.458€).

La diputada socialista s’ha referit a la preocupant situació de la disponibilitat i la qualitat de l’aigua a Menorca. Una situació, respecte 2019 -quan Lafuente candidat feia les declaracions-, que no millora. “Les conseqüències del canvi climàtic, juntament amb la sobreexplotació dels aqüífers, estan provocant que la qualitat del recurs vagi empitjorant.”

Ha recordat que “des del gener està vigent un Pla Hidrològic a les Illes Balears, que marca el camí a seguir i les actuacions a posar en marxa, entre elles una important reducció de les extraccions, d’aquí a 2027. En aquest full de ruta hi juga un paper molt important la reutilització de l’aigua depurada i la millora de la seva qualitat”.

Marquès ha dit que, evidentment, açò el conseller ja ho sap, però que “els seus interessos estan a un altre lloc. Fan polítiques per contentar una minoria, entost de mirar pel bé comú”.

I ha afirmat que “no es tracta d’una qüestió de recursos, ja que hem vist com augmenta el pressupost, es permeten abaixar impostos i fins i tot anunciar que renunciaran als 1.000 milions d’euros de condonació del deute estatal”.

Finalment, ha exigit al PP que canvii de postura i que es prengui la millora del cicle de l’aigua com a la prioritat que és. “Que invertexi en fomentar la reutilització de l’aigua depurada, en aconseguir el tractament de terciari a totes les depuradores i a millorar l’abastiment d’aigua potable, com s’havia compromès”.

Source: Federació de Menorca

Comments are closed