Carol Marquès lamenta que els pressupostos de la Comunitat Autònoma contemplin una partida insuficient per fer front al repte del cicle de l’aigua

La socialista ha defensat que la partida de 683.869€ destinada al cicle de l’aigua a Menorca és insifucient i ha lamentat que el Govern oblidi les necessitats de l’illa

La diputada, Carol Marquès, acompanyada per la portaveu del Grup Socialista al Consell Insular, Susana Mora, ha explicat les esmenes que ha presentat el Grup Parlamentari Socialista en matèria del cicle de l’aigua, amb un total de 20 esmenes per Menorca que suposen una inversió de 21M€, a més dels plans plurianuals per als ajuntaments. En aquest sentit, la socialista ha lamentat que, “malgrat Marga Prohens s’ompli la boca de dir que és el mandat de l’aigua, la realitat és una altra i per açò els socialistes hem fet feina per fer front a les constants mancances de projectes de Menorca als comptes”. 

En aquest sentit, Marquès ha manifestat que “el Govern només han pressupostat un total de 683.869€ d’inversions per Menorca en matèria del cicle de l’aigua. Amb aquesta quantitat, veim com la gran perjudicada és Menorca, i tot i que prometin que el finançament arribarà per altres vies d’inversió, la realitat és que en el document de pressupostos només hi ha aquesta partida”. Per tant, “s’oblida completament de les necessitats dels menorquins i menorquines”. 

A més, la diputada ha explicat que s’han presentat esmenes genèriques, per a totes les Illes Balears, que suposen un total de 120M€ durant els pròxims 4 anys. Per una banda, preveuen la posada en marxa del finançament municipal a 4 anys per tal que els ajuntaments puguin redactar projectes i executar les infraestructures necessàries de clavegueram o millorar les fuites de les xarxes d’abastament d’aigua potable, així com crear noves xarxes de recollida d’aigües pluvials. 

Per altra banda, també preveuen garantir la dotació del sistema terciari a totes les depuradores de les illes per tal que la qualitat de l’aigua permeti la reutilització i executar les instal·lacions necessàries per fer-les efectives. S’ha dotat d’una quantitat anual que formaria part d’un pla plurianual fins a finalitzar totes les infraestructures perquè sigui una realitat la reutilització de totes les aigües depurades.

En concret, s’han presentat esmenes per fer realitat projectes fonamentals per Menorca:

  • Ampliació depuradores Es Mercadal i Sant Lluís
  • Nou emissari de la depurada Ciutadella Sud; nou emissari de Sant Lluís; nou emissari de Cala en Porter; nou emissari de Maó-Es Castell; nou emissari de Binidalí. 
  • Execució del projecte del col·lector sud de Maó
  • Nova connexió de xarxa d’abastament d’aigua a Cala Blanca, Ciutadella
  • Obres específiques per dotació d’insfraestructures d’abastament d’aigua i clavegueram a Trebalúger i a Binisafúller i recollida de pluvials, i als nuclis de l’altre costat del port de Maó 
  • Redacció de projectes de dotació d’infraestructures de clavegueram, abastiment d’aigua i recollida de pluvials a Binisafúller i Cap d’en Font 
  • Redacció del projecte i execució de les obres de la xarxa de recollida de pluvials d’Alaior i Sant Lluís
  • Dotació del sistema del terciari a la depuradora de Maó i Es Castell
  • La segona desnitrificadora de Maó 
  •  

Cal recordar que aquests projectes s’han de finançar mitjançant plurianuals, ja que les obres duren més d’un exercici. De fet, a les esmenes presentades pel pressupost de l’any 2024, s’han pressupostat un total de més de 15 milions d’euros, només per la primera anualitat, per posar en marxa la licitació i iniciar les obres d’aquets projectes de gran envergadura. 

Amb tot, Carol Marquès ha defensat que “aquestes esmenes reflexen el compromís del PSOE amb la gestió sostenible dels recursos hídrics i cerquen garantir un accés equitatiu i eficient de l’aigua a tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears”, i ha afegit que “aquesta gestió és fonamental si volem garantir la qualitat de vida de la nostra societat i de protegir, alhora, el nostre entorn natural”. 


Source: Federació de Menorca

Comments are closed