Susana Mora: “el transfuguisme no pot ni ha de sustentar els governs”

Marc Pons demana al PP que compleixi amb el pacte antitransfuguisme i no doni suport a iniciatives que surten dels trànsfugues

La portaveu del grup socialista al Consell de Menorca, Susana Mora, i el diputat, Marc Pons, han explicat aquest matí en roda de premsa la postura del PSOE Menorca en les principals institucions de les Illes Balears en relació a la crisi provocada per PP i Vox. Els socialistes han advertit que “el transfuguisme no pot sustentar els governs”, i per açò, “presentarem una moció al proper plenari de la institució per tal de rebutjar el cas de transfuguisme que s’ha donat en el Parlament de les Illes Balears”. 

Per part seva, Marc Pons ha defensat que “els governs de pacte entre PP i Vox estan demostrant una situació d’inestabilitat permanent que no només provoca preocupació ciutadania, sinó que, a més, té repercussions directes en la gestió lligada amb la seva qualitat de vida”. I un dels exemples clars d’aquesta incapacitat el veim a Menorca, “on el PP no ha estat capaç de pactar ni d’aprovar els pressupostos”. 

A nivell autonòmic, “la situació que ens trobam és la divisió de Vox de 3 en tres faccions diferents: un grup de 5 diputats que, en aquets moments, formen part del grup parlamentari, però que la direcció de Vox a Madrid els ha expulsat, apropiant-se d’una marca de la qual ja no formen part; un grup de 2 diputats no adscrits que, en el seu cas, compten amb el suport del partit a nivell estatal, però no del grup parlamentari; i una darrera figura que va per lliure, com és la de Xisco Cardona”. 

El socialista ha recordat que, en el seu moment, PP i PSOE van arribar a un pacte antitransfuguisme precisament per no afavorir, ni donar joc, a les persones que decideixen deixar de formar part dels seus respectius grup polítics. “Aquest pacte concretava que els trànsfugues són aquells o aquelles que abandonen el partit; aquells o aquelles que han estat expulsats pel partit o aquells o aquelles que s’aparten del criteri fixat pels òrgans del partit”. 

Per tant, “tenim 5 diputats autònomics de Vox que, en aquest moment, ja estan considerats com a trànsfugues”, i ha alertat que “aquests 5 són amb els que Marga Prohens ha decidit pactar per tal de garantir la continuïtat i l’estabilitat en el Govern de les Illes Balears”. De fet, és amb aquest sentit que presentarem la moció a les diferents institucions, amb l’objectiu “d’obligar al PP a posicionar-se a favor o en contra d’aquesta greu situació iniciada per Vox”. Per acabar, Pons ha qualificat de “preocupant” aquesta situació, la qual tindrà conseqüències a tots els nivells i que és fruit d’una incapacitat de govern entre la dreta i la ultradreta. 

Per part seva, Susana Mora s’ha afegit a les paraules de Pons i ha alertat de la transcendència dels fets al Consell de Menorca. “Una vegada més veim com la màxima institució insular està adoptant un silenci absolut: ni el president Vilafranca ni la consellera De Medrano han fet cap posicionament entorn la greu situació que està succeint en el Parlament balear, una institució que és de tots i de totes”. 

En aquest sentit, “exigim el president Vilafranca a instar De Medrano a posicionar-se. En funció de quin sigui el seu posicionament entorn la crisi interna que travessa Vox, estarem davant un escenari o un altre. És a dir, la consellera de Vox ha de decidir si està a favor dels 5 trànsfugues o si, pel contrari, segueix formant part de la línia programàtica i ideològica de la direcció de Vox a Madrid”, ha explicat. 

Aquesta decisió “és clau i té una relació directa amb el Consell de Menorca, ja que si De Medrano es decanta per la postura dels tràsfugues, Vilafranca no podrà pactar amb una persona que està a favor del tansfuguisme. De fet, “el transfuguisme no pot ni ha de sustentar els governs”, ha reiterat de forma contundent, i per acabar, la portaveu socialista.

El sentit dels diferents punts de la moció que es proposa són els següents:

  1. Rebutjar el cas de transfuguisme que s’ha donat al Parlament de les Illes Balears
  2. Exigir al Partit Popular el compliment del pacte antitransfuguisme. Cap pacte del PP es pot fer amb els trànsfugues ni li pot donar suport a cap iniciativa que puguin plantejar aquests
  3. Exigir que Marga Prohens i el PP no voti a cap diputat trànsfuga per fer-lo president del Parlament de les Illes Balears
  4. Instar a modificar el reglament de les Illes Balears per tal que reflecteixi la definició de trànsfuga i el seu tractament en uns mateixos termes que ja reflecteix la Llei de Consells Insulars, aprocada pel Parlament el 2022


Source: Federació de Menorca

Comments are closed